Elevii prind glas. Reforma din Colegiul Henri Coandă din Bacău

"în Texte" by

 

României, țară ieșită de aproximativ 30 de ani din comunism îi este greu să lase practicile sistemului ceaușist în urmă. Acest fapt reiese din rapoartele Uniunii Europene ce ne clasează în topul celor mai corupte țări. Totuși, există tineri care doresc să răzbată în acest sistem și să pună la punct pe oricine pune în aplicare practici corupte și lipsite de responsabilitate.

Elevii nu mai tac

70 de tineri din cadrul Colegiului „Henri Coandă” din Bacău au decis că interesele lor trebuie să primeze, așa că au inițiat o serie de demersuri către decidenții educaționali pentru a schimba sistemul impus de noul director pus în funcție de Inspectoratul Școlar Județean Bacău, d-ul Craiu Ovidiu.

Astfel, Olteanu Cosmin, elev al Colegiului la acea perioadă și activist civic ce luptă cu sistemul din România de peste 4 ani de zile a condus această mișcare de reformă educațională. Aspectele sesizate de ei țineau de condițiile precare în care aceștia erau cazați, condițiile de preparare și depozitare a mâncării de la cantina Colegiului ce lăsau de dorit, cât și existența unui spațiu religios ce periclita desfășurarea normală a orelor de curs, cât și atitudinile dictatoriale ale anumitor cadre didactice.

Acesta a raportat către Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Consiliul Național al Elevilor, Ministerul Educației Naționale, Direcția de Sănătate Publică Bacău și Ministerul Sănătății, abuzurile anumitor profesori ce acaparează Consiliul Școlar al Elevilor, făcându-l un sistem de acoperire al profesorilor abuzatori în cazul în care vreun elev le lezează interesele. În același timp, acesta a reclamat politica amenzilor impusă de un profesor de limba română, diriginte la o clasă de-a XII-a de filologie la Colegiu, care încerca să nu scadă nota la purtare pentru comportamentul neadecvat în schimbul unei sume de bani.

Totodată prezența mucegaiului, a igrasiei și infrastructurii defecte din cadrul căminului colegiului a făcut ca acesta să fie un alt punct de menționat în reclamațiile acestuia, alături de condițiile lipsite de igienă în care mâncarea era depozitată și preparată în așa fel încât se simțea în gustul alterat din farfurie și prezența obiectelor străine.

Paraclisul „Mihail Basarabov” din cadrul Colegiului Henri Coandă din Bacău a creat un scandal devenit viral în rândul elevilor și nu numai, Cosmin reușind să câștige un capitol destul de crescut de imagine în mișcarea de reprezentare a elevilor din județ.

Exmatricularea – soluția miraculoasă a Colegiului băcăuan

Totuși, acesta pentru faptele sale a fost exmatriculat în luna martie 2018. Directorul liceului, fost angajat al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău a reușit să convingă Protecția Copilului ce a fost și ea reclamată pentru practicile abuzive asupra celor rămași fără sprijin patern de d-l Olteanu că Cosmin nu trebuie sprijinit în contestarea deciziei de exmatriculare pentru ca la împlinirea vârstei de 18 ani, acesta să fie dat afară din sistemul de protecție. Ajutat de Asociația Mișcarea Neopăgânilor din România, d-l Vișinel Bălan și Asociația Solidaritate pentru Libertatea de Conștiință prin d-l Emil Moise acesta a reușit să forțeze autoritatea tutelară, în cazul de față Protecția Copilului să apere interesele elevului.

Decizia a fost anulată în cele din urmă, iar Olteanu Cosmin s-a transferat de urgență la un alt colegiu.

Elevii ce au petiționat alături de el au fost supuși la abuzuri din partea direcțiunii și s-a încercat îndepărtarea lor sau amenințarea lor cu o soartă similară celei îndurate de Cosmin. Asociația Mișcarea Neopăgânilor din România și Cosmin au promis sprijin acestor elevi, iar identiatea lor a fost ascunsă de autorități și de inițiatorul demersului.

Sunt omul care a sfidat orice NORMĂ cu cap și a reușit, sfidându-și condiția să ajungă un om de succes, în ciuda tuturor celor ce au dorit să eșuez. Eu sunt OLTEANU COSMIN, activist civic, ONG-ist și OM. Eu sunt cel care a fost un anti-model pentru egoiști și un tată pentru cei discriminați, orfani și handicapați ai unui sistem vitreg. Un om, o inimă, un gând și un UNIVERS. Definiția mea e minus ori minus dă plus, iar asta și am făcut.

Lasă un răspuns