Odată cu libertatea vine şi responsabilitatea. Să nu uiţi asta. Şi până la urmă, ce e libertatea? Libertate în limita posibilităţilor. Libertate-înţeleasă-greşit-de-puşlamale.

Să fii liber nu înseamnă să sfidezi autoritatea – nu înseamnă nimic din toate astea. Înseamnă să accepţi şi să înţelegi consecinţele alegerilor tale.

Independenţă.

Şi oricum, ce înseamnă să fii liber când nu le ştii pe toate?

Nu ai cum să le ştii pe toate. Mergi pe instinct. Ezitare. Citisem undeva că ezitarea aduce a probleme cu stima de sine. Că frica nu e altceva decât stimă de sine scăzută. Paranoie.

Înţeleg cât de greu e să redresezi un gând rău şi consecinţele acestuia. Înţeleg poate chiar prea bine. Dar e posibil. Trebuie să rămâi lipit de realitate oricât de urât ţi s-ar părea.

Iubire? Îmi vorbeşti mie despre iubire?

Iubirea nu e nimic din ce citeşti în romane, din ce trăieşti prima dată, nimic superficial sau carnal, ăia îs hormoni. E estrogen, testosteron, fix ce vrei. Iubirea e mult mai mult, iubirea necesită timp.

Altfel eşti îndrăgostit de o idee, de o proiecţie a ceea ce crezi şi a ceea ce ţi se arată.

Iubire e atunci când în ciuda carenţelor, încă iubeşti persoana aia, încă alegi să stai cu ea. Îi înţelegi defectele şi încerci să nu schimbi persoana aia. E o parlamentare lungă cu mine în care trebuie să înţeleg că nu mă pot comporta ca o fetiţă răzgâiată. E mult.

Prieteni? Oamenii vin şi pleacă.

Eşti idem unui peron. Trăieşte şi fă amintiri şi nu urî lumea pentru dezertare. Fix ca o idilă, a fost drăguţ cât timp a durat. Câţiva o să şi rămână, e important să fii bun. E foarte important. Grijile nu au ajutat niciodată. Rămân la memento mori.