Un tânăr licean, elev la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” Bistrița, plin de ambiţie şi perseverenţă, cu visuri mari. El este Daniel Flore, cel care a reuşit, prin multă muncă depusă, să ajungă Preşedintele Consiliului Județean al Elevilor din Bistriţa-Năsăud.

 

Î: Cine este Daniel din spatele imaginii de preşedinte?

R: Mă consider o persoană implicată în demersurile societăţii civile. Tind să cred că fac parte din generaţia tinerilor care şi-a propus să facă bine.

Î: Cine sau ce ţi-a deschis orizontul spre această cale, de a face parte din Consiliul Elevilor?

R: Stăpânit de curiozitate, am avut un prim contact informal cu o structură a Consiliului Elevilor la finalul ciclului gimnazial. Mai apoi, ajuns la liceu, am aflat că reprezentarea elevilor nu este limitată doar la nivel de şcoală, ci poate fi regăsită atât în plan judeţean (CJE), naţional (CNE), cât şi european (OBESSU). Astfel, o doză de curiozitate şi ambiţie, îmbinate cu dorinţa de „a face” am ajuns să reprezint, pe rând, elevii din liceul meu, iar mai apoi pe cei din întregul judeţ.

Î: Mulţi nu ştiu de existenţa acestui Consiliu al Elevilor. De ce crezi că ar fi important să afle?

R: Orice elev din ciclul liceal a avut contact cel puţin o singură dată cu Consiliul Elevilor. Aici apare o problemă legată de interesul  fiecărui elev pentru modul în care este reprezentat. Sunt de părere că, din moment ce ne dorim o viaţa de liceu în conformitate cu aşteptările noastre, ar trebui să fim interesaţi de structurile care ne reprezintă şi care luptă pentru o schimbare în sistemul educaţional. Astfel, cunoscând structura, vom avea elevi atât cărora să le adresăm întrebări referitoare la drepturile şi obligaţiile noastre, cât şi cărora să le atragem atenţia cu privire la problemele întâlnite la nivelul unităţii de învăţământ pe care o frecventăm.

Î: Cum se îmbină pasiunile tale cu această ,,funcţie”? Dar cu viaţa de liceu?

R: Funcţionez pe principiul în care dacă fac ceea ce îmi place, fac cum se cuvine. Astfel, pasiunile îmi sunt de folos atât în cadrul Consiliului, cât şi în cadrul echipei de reporteri de liceu în care activez. Aplecându-mă asupra vieţii de liceu, pot afirma că fiecare dintre noi decide la un moment dat din perioada sa de licean dacă devine trist sau dacă rămâne aşa cum e. Aşadar, folosiţi-vă de ceea ce vă face plăcere şi îmbinaţi asta cu şcoala, chiar dacă este mai dificil uneori. Nu deveniţi trişti!

Î: Consideri că ţi-ai schimbat părerea despre Sistemul de Educaţie din România?

R: Aici încep prin a recunoaşte că, iniţial, nu m-a interesat aşa mult sistemul. Eram obişnuit să îi dau dreptate profesorului, spunând „deh, are o facultate, poate ştie mai bine”, etc. Lucrurile s-au schimbat odată cu apariţia acestei structuri reprezentative a elevilor. Am aflat că suntem reprezentaţi, că putem reprezenta, că putem lupta pentru o schimbare. Acum, sistemul educaţional nu mai este ceva indiferent şi acceptabil. Simt asemenea majorităţii; unele lucruri nu ni se potrivesc, trebuie să fie modificate. Şi se luptă pentru asta. De exemplu, acum câteva luni s-a desfăşurat o campanie de strângere de semnături din toate judeţele ţării, iar mai apoi, colegii noştri din Consiliul Naţional al Elevilor au mers la minister cu peste 130.000 de astfel de semnături, într-o roabă. Totul pentru a aduce în atenţia celor de la minister faptul că planurile cadru au nevoie de o schimbare şi educaţia de o modernizare.

Î: Cum te vezi peste câţiva ani?

R: Un om bun. Un om de care adolescentul de azi ar fi mândru.

Î: Care sunt calităţile pe care ar trebui să le aibă cineva care vrea să fie membru al Consiliului?

R: Oricine care dovedeşte calităţi manageriale şi morale e binevenit. Desigur, atât timp cât nu se află într-o clasă terminală şi nu este afiliat unui partid sau unei asociaţii cu caracter politic. Totodată, ar fi bine să accepte critica constructivă şi să nu aibă o problemă cu momentele în care va fi tras la răspundere pentru neparticiparea sau neimplicarea în organizarea unui anumit eveniment. Încurajez elevii să participle la alegerile care urmează să aibă loc în toamna acestui an!

 

                                                                                                     Florina Dan

                                                                                                     Izabela Ilvan