Iacătă am ajuns, într-un final, la ghidul de achiziționare al PC-urilor pentru creatorii de conținut. Din fericire, resursele folosite în producția audio, video sau foto coincid, prin urmare aici trebuie ținut cont în principal de puterea procesorului, numărul de giga de ram din sistem, dar și de placa video, deși într-o proporție mai mică. În principal, se poate lucra de pe orice sistem în astfel de domenii. Astfel, dacă ai un buget redus, te poți orienta chiar și către PC-uri multimedia, mai ales dacă ești dispus să faci câteva compromisuri în ceea ce privește timpul în care se finalizează proiectul și viteza cu care rulează, în general, aplicația în care lucrezi.

Pentru o experiență cât mai plăcută de lucru, este indicat să aloci cea mai mare parte din bani achiziționării unui procesor decent. Recomandarea mea este să cumperi cel puțin un procesor Ryzen 3 2200G sau Core i3-8100, acestea fiind suficient de supărate încât să ruleze programul fără probleme de genul blocări minore spontane și/sau blocarea totală a aplicației, urmată de nefericitele cazuri în care nu se salvează munca efectuată până în acel moment. Ideal ar fi un Core i5-8400 sau Ryzen 5 1600/2600, care o să mănânce orice fel de sarcină pe care le-o oferi. Varianta supremă de procesor este Ryzen 7 1700/2700, având cel mai bun raport performanță/preț dintre procesoarele de pe platforma consumer-grade. În ciuda faptului că Intel oferă Core i7-8700 tocmai pentru acest tip de lucru, prețul este un dezavantaj enorm, mai ales dacă luăm în calcul și un cooler aftermarket care e obligatoriu pentru a evita supraîncălzirea și, implicit, thermal throttling-ul procesorului (funcționarea la frecvență mai joasă a acestuia pentru a rămâne la temperaturi sigure). Acest lucru nu se întâmplă în cazul procesoarelor AMD de mai sus, deoarece soluțiile de răcire care vin odată cu procesoarele sunt de calitate superioară. Ar fi bine să reții că la un Ryzen 5 sau 7 din cele menționate mai sus ai nevoie neapărat de o placă video dedicată. Ai aici un wishlist cu toate procesoarele de mai sus: https://www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/3363828/

Criteriile achiziționării unei plăci de bază sunt similare cu cele pentru PC-urile de gaming. Trebuie doar să te asiguri că ajung conectorii de pe ea pentru ce urmează să o folosești. De asemenea, ar fi bine să te gândești puțin la eventualele nevoi pentru viitor, cum ar fi o placă mai bună de rețea, de sunet, de captură, etc. și să te asiguri că îți ajung slot-urile de expansiune PCI de pe placa de bază, în caz că alegi această interfață. Câteva alegeri bune le poți vedea aici:

https://www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/3363832/

Memoria ram infuențează enorm activivitatea pe care o efectuăm în orice fel de program de editare, scurtând timpul de exportare al fișierului odată cu creșterea numărului de giga din sistem. Astfel, pe scurt, 8gb de ram e minimul de care ai nevoie pentru ca aplicația să ruleze bine, 16gb de ram ar fi așa numitul „sweet spot”, adică oferă cel mai echilibrat raport dintre prețul plătit și performanța obținută, iar tot ce este peste 16gb consider că poate fi luat pentru a face și alte lucruri în timp ce fișierul este exportat (multitasking), asta în cazul în care nu lucrezi în programe de genul Adobe After Effects, unde exportarea videoclipurilor cu o groază de efecte speciale consumă toată memoria ram ce i se pune la dispoziție.

Placa video joacă un rol important când vine vorba despre experiența editatului în sine a videoclipului, contribuind la performanța de care dă dovadă PC-ul în caz că folosești efecte speciale și color grading, dar și atunci când vrei să vezi previzualizarea video-ului direct din editor. Unele programe au chiar o caracteristică extrem de folositoare care permite și plăcilor video să ajute la exportarea clipului, acesta fiind un plus enorm. Ca urmare, nu este neapărat un lucru înțelept să neglijăm placa video, de aceea, ar fi bine să salvezi niște bani și pentru aceasta în caz că nu ai fonduri destule. Cele mai ieftine oferte care să merite cumpărate sunt RX 560 2gb și GTX 1050 2gb, dar ar fi indicat să arunci o geană și peste ofertele mid-high end de pe piață dacă tot au scăzut prețurile, acestea fiind GTX 1060 3gb și GTX 1070 Ti. Având în vedere faptul că ram-ul plăcii video nu este folosit intens, fratele mai mare de 6gb a plăcii GTX 1060 nu își justifică prețul. Cea mai ieftină variantă pe care o găsești pe piață e cea mai bună alegere, soluțiile de răcire fiind destul de eficiente pentru a ține placa la temperaturi optime. Urmează acest link pentru a vedea câteva variante:

https://www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/3363840/

În acest tip de configurație, un SSD este vital, deoarece umblăm în principal cu fișiere, vitezele unui SSD îmbunătățind drastic viteza de lucru. Un SSD de 120gb e minimal pentru că pe acesta încap, fără rețineri, sistemul de operare și programele cu care editezi. Ar fi ideal să ții video-urile, pozele și fișierele audio cu care lucrezi tot pe o unitate de stocare de acest tip, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil deoarece SSD-urile care au o capacitate mare sunt costisitoare. Un HDD e de asemenea obligatoriu, deoarece, de regulă, video-urile exportate au dimensiuni mari, în special cele exportate la rezoluții mari. Acestea sunt achiziții excelente:

https://www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/3363852/

Având în vedere că aceste sisteme au consum similar cu cele de gaming, criteriile de alegere a sursei sunt aceeași. Am explicat care e faza cu aceste criterii în cele două articole anterioare, așa că aici voi prezenta direct exemplele prin acest wishlist: https://www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/3363876/. Dacă vrei să afli care sunt acei factori care decid dacă sursa este, într-adevăr, de calitate, poți să faci o mică pauză și să te uiți peste acele articole.

Exact ca în cazul celorlaltor tipuri de calculatoare, carcasa trebuie să îți placă estetic și să te asiguri că ai loc pentru toate componentele în ea. Totuși, un aspect pe care nu ar trebui să îl neglijezi este fluxul de aer din carcasă. Intensitatea cu care va fi folosit PC-ul este mare, de aceea trebuie să fie aerisită bine, evitând astfel temperaturile anormale ale componentelor.

 Alexandru Georgiță