În ceea ce privește faptele și acțiunile cu adevărat importante, întreprinse de marii lideri ai lumii, sunt de părere că ni se ascund lucruri. Nu e ceva nou, căci  mulți gândim asta, însă în ultimele zile s-a petrecut ceva foarte important.

Consiliul și Comisia Europeană doresc să nimicească internetul – așa cum îl știm noi, permițând marilor companii să controleze ceea ce vedem, și nu în ultimul rând, ceea ce facem în mediul online.

În 20 iunie, 15 membri ai Parlamentului European au votat în favoarea Art.13 din noua legislație europeană. Acest articol presupune schimbarea politicii privind drepturile de autor – copyright, respectiv înăsprirea acestora. Practic, adoptarea unei cenzuri foarte detaliate în masă, care va afecta viața de zi cu zi a utilizatorilor de rețele sociale într-un mod negativ,  lucru care nu este deloc ușor de trecut cu vederea.

Acum urmează Art.11, responsabil cu taxarea link-urilor (snippet tax). Formulat cu scopul de a diminua din puterea celor ce publică pe Facebook și Google – și care de asemenea, au concentrat-o în ultimii zece ani -, acesta introduce noi reguli în legătură cu copyright-ul, mai exact citarea și adăugarea link-urilor spre alte surse de știri. Platformele online vor fi obligate să plătească o licență  pentru a adăuga link-uri spre cel ce publică știri. Teoretic, măsura formulată va favoriza companiile care  au o importanță vitală în informarea masei de oameni.

Această nouă reglementare privind drepturile de autor și utilizarea conținuturilor audio-video-text cărora nu le ești autor/aparținător, te va ataca direct în cazul în care tu ești: un creator de conținut pe platformele de video-sharing (YouTube, Vimeo, Liveleak) sau pe rețele de socializare (Instagram, Facebook, Twitter, Gab, etc.); de asemenea, în cazul în care ai o revistă în mediul online și folosești secvențe din articole „străine” pentru a-ți completa cu cele mai  noi și interesante știri; sau ești doar un simplu blogger, care își exprimă opinia prin intermediul unui blog.

Să vorbim strict despre situația unui blogger care dorește în mod vădit să recurgă la dovezi  provenind de la o sursă de încredere pentru a-și susține acea opinie. Acesta, dacă decide să ofere credit autorului printr-un link  la finalul articolului, va fi în pericolul iminent de a-i fi distrusă întreaga „carieră”. Pe lângă asta, va fi obligat să plătească taxe enorme statului, pentru că a folosit un simplu pasaj dintr-un articol, o imagine sau chiar și un link – un link, oameni buni!

Propun să o luăm cu începutul:

În primul rând, creatorii de conținut, mai ales cei de pe YouTube, au deja o mare problemă  cu regulile referitoare la drepturile de autor, ce devin  tot mai aspre. O consecință a acestui fapt o constituie eliminarea neîntârziată a videoclipurilor cu o vechime de cel puțin 2-3 ani, pe motiv că  nu respectă regulile actuale.
Să fim clari, deja s-a ajuns într-un punct în care, în fiecare lună, aceste norme se schimbă, fiind din ce în ce mai usturătoare. Dacă  platforma  va continua în ritmul descris anterior, șansele sunt foarte mari ca numai  în câțiva ani, să devină complet cenzurată. YouTube încearcă – într-un mod destul de subtil, aș zice – să „îngroape” creatorii de conținut care nu respectă anumite reguli de o  importanță minoră (cum ar fi, spre exemplu, înjuratul) pentru că acest tip de conținut, începând cu vara anului 2016, nu mai are posibilitatea de-a fi  monetizat. De ce? Ei bine, din cauza unor posturi de știri (CNN și BBC),  care au  interpretat total greșit gluma unui creator  de conținut și, astfel, au dat în judecată Google, compania ce deține platforma YouTube  din anul 2015.

 

Pentru cei de pe rețelele de socializare treaba stă puțin diferit.

Se știe că odată cu apariția „complexului” social media, foarte mulți utilizatori au încercat să folosească  fotografii pe care ei le găseau amuzante, ca să creeze glume, cunoscute în ultimul deceniu sub denumirea oficială de „meme-uri” (memă, mim sau orice alte derivate).  Acești „comedianți”, nu după foarte mult timp, au inițiat un nou trend menit să dureze ani de-a rândul și anume: utilizarea aceleiași imagini în repetate rânduri cu  scopul de a crea alte meme-uri originale și, uneori, hilare.

 

(Spre exemplu, avem meme-ul  „Is this a….?”, întruchipând o scenă dintr-un anime, care a  ajuns să fie  folosită în moduri ingenioase pentru alte glume).

Din păcate, începând cu data de 5 iulie, este foarte posibil ca acestea să fie cenzurate din cauza unor filtre impuse de UE.

Pentru bloggeri și redacțiile din mediul online treaba e și mai serioasă.

După cum am precizat mai sus, dacă Art.11 și Art.13 din noua legislație europeană vor intra în vigoare, se va impune o taxă pentru fiecare informație ce nu îți aparține; la fel și pentru orice link „străin” prezent în articolul/blogul tău, făcând într-o așa manieră încât doar companiile mari de știri să își poată permite taxele. Nu peste mult timp, accesul la diverse informații ne va fi limitat și astfel vom fi nevoiți să ne adaptăm noilor metode de cenzură impuse de UE.

Așadar, unii parlamentari UE sunt speriați de puterea tinerilor – în special a internetului – și încearcă să ne reducă la tăcere prin aceste metode de cenzură. Din cauza enumerată anterior trebuie să se subînțeleagă un lucru important: avem  mare nevoie de tine. DA! LA TINE MĂ REFER!

Ce trebuie să faci? Este foarte simplu: intri pe site-ul acesta și votezi. N-ai idee cât de important este votul tău! Diferența dintre un viitor mai bun și unul mai rău poate fi înfăptuită chiar și de un singur vot.

Încă nu mă crezi, nu-i așa? Indiferent că răspunsul este unul negativ sau afirmativ, respectă-ți  acest drept fundamental – de-a vota.

 

Detalii despre procedura de pe site:

Aici sunt disponibile 3 metode:

1. Îți suni direct reprezentantul la biroul său din Bruxelles și îți  prezinți opinia în legătură cu Art.13
2. Îi trimiți un e-mail în legătură cu Art.13 (v-o recomand pe aceasta, deoarece e mult mai accesibilă, textul fiind gata formulat; tu  trebuie doar să selectezi țara de proveniență.)
3. Faci o postare pe Twitter în legătură cu Art.13

 

 

Diana Fiscutean

Marius Valentin Dos