Cum mulți elevi de clasa a VIII-a urmează să își depună opțiunile pentru liceu, articolul de față se bazează pe acest subiect, și anume: stresul pe care copiii îl dobândesc înaintea evaluării naționale, dar și despre ceea ce va urma după. De aceea, prin intermediul articolului curent, vreau să vă spun cum văd eu și mulți alți prieteni de-ai mei liceul și, de ce nu, să vă dau anumite sfaturi și să vă spun anumite lucruri pe care eu una aș fi dorit să mi le fi spus cineva în acele momente.
Cred că toată lumea a observat că la noi în țară este un mare stres când vine vorba de examenele care se dau la finalul clasei a VIII-a, dar mai ales când copiii trebuie să își depună opțiunile pentru liceu.
        Unii copii au o mare temere că nu vor intra la liceul mult dorit. Vreau să vă spun că ceea ce contează cu adevărat este profilul la care tu vrei să mergi. Da, du-te acolo unde vrei TU, du-te pe partea la care te simți mai bun. Părerea părinților în acest caz chiar nu trebuie să conteze. Și să vă spun de ce: nu părinții tăi vor suporta greutățile cu care te vei confrunta, ca elev, la un profil care nu ți se potrivește, nu ei se vor stresa pentru notele mici pe care le vei lua. În schimb, ei îți vor plăti ore, care, în final, te vor ajuta să treci și atât. Părinții probabil vor fi fericiți, copilul lor este la mate-info, nu la filologie, de unde nu vei reuși să faci ceva bun în viață. De câte ori ați auzit lucrurile acestea? Cred că toți le-am auzit odată și odată, dar important este să nu te lași influențat de cuvintele acestea, care sunt doar niște vorbe nesemnificative.
        Vorbesc despre acest lucru, tocmai datorită faptului că am prieteni care au ascultat de părinți sau alte cunoștințe și acum suferă, având note mici la materii care, efectiv, nu sunt pentru ei. Eu îi mulțumesc mamei mele că nu m-a obligat să merg undeva unde nu vreau, ci m-a lăsat să iau eu această decizie, care este foarte importantă, deoarece timp de patru ani de zile, voi face materiile care îmi plac și la care mă descurc.
        Acum, ajuns la liceu, vei observa că până în clasa a XI-a, profesorilor nu le va păsa că ești la profil uman sau real. Vei face materiile cu aproximativ aceeași intensitate, ceea ce nu este un lucru atât de grav  dacă ești la profilul la care ți-ai dorit (sau nu chiar.)
        Se spune că în liceu îți vei face cele mai frumoase prietenii, care vor fi de lungă durată, ceea ce este foarte adevărat. Însă tu așteaptă-te și la o groază de excrocherii din partea colegilor mai puțin educați, puși mereu pe glume proaste. Uneori aceste persoane te fac să te simți prost, să te simți neimportant, însă mai târziu vei realiza că cei mai puțin importanți sunt chiar ei, care se fac văzuți prin glumele nesărate pe care le dau. Deci, fii pregătit de colegi mai puțin drăguți!
        Nu, n-o să te distrezi în fiecare zi, o să ai zile în care vrei doar să se termine, să dispari din clasa aia și să nu te mai întorci niciodată acolo, unde totul ți se pare atât de trist.
Însă, exceptând toate aceste lucruri, după cum se spune peste tot, liceul reprezintă cei mai frumoși patru ani din viață, ceea ce la unii ni se pare mai mult sau mai puțin adevărat.
Tu fii pregătit pentru momente diverse, de care îți vei aminti cu drag, leagă prietenii frumoase, bucură-te de fiecare moment în parte, fie el fericit sau trist și cel mai important, fii tu însuți indiferent de situație.