,,Festivalul internațional de poezie și muzică de cameră 《Poezia e la Bistrița》 se suspendă”, anunță poetul Dan Coman în dimineața de 29 iunie, pe contul său de Facebook.

 

Abia trezit din somn, nu procesez informația decât cu un sentiment vag de tristețe. Fac un screenshot și îl pun mai mult mecanic pe grupul prietenilor mei iubitori și consumatori de literatură, pe care trebuia să-i văd la Bistrița, în perioada festivalului. Apoi îmi continui viața. Abia mai târziu în ziua respectivă am realizat cât de serioasă e treaba. M-am dezmeticit de amorțirea cotidiană și nu numai că am simțit dezamăgire și o furie fără precedent, furie pe autoritățile ,,obiective”, dar mi-am și dat seama ce reprezintă de fapt postarea lui Dan Coman.

 

Acelea sunt cuvintele care au întristat și debusolat sute, dacă nu mii, de iubitori de literatură din România și nu numai. Sunt cuvintele care au marcat, încă o dată, un picior în stomacul culturii, și așa pe moarte, din țara noastră. Odată cu acest anunț,  Bistrița și autoritățile ei au decăzut. S-au aruncat singure în expresia de loc ,,la dracu-n praznic”. Unul dintre cele mai importante festivaluri de acest tip din România, considerat de câțiva chiar cel mai important, a luat sfârșit. Un festival care aduna într-un oraș mic și provincial ca Bistrița iubitori de muzică și literatură din toate colțurile țării, un festival care ne-a pus până acum, timp de 9 ani, pe harta culturii românești și ne-a scos din anonimat. Dar ce importanță are și poezia asta? Nu interesează pe nimeni atâta timp cât festivalurile folclorice sunt încă în picioare, că pentru alea sunt bani destui.

Uite-așa, simplu dar decisiv, cu câteva semnături, cineva dintre cei care ne conduc orașul a călcat pe munca unor oameni minunați, Dan Coman, Marin Mălaicu Hondrari și Gavril Țărmure. Au ilustrat cel mai bine faptul că majorității îi este frică de lumină. Protestele, dezamăgirile și polemica scriitorilor din România nu au întârziat să apară. Claudiu Komartin, Ana Dragu, Radu Vancu, Ioana Nicolaie și nu numai, și-au scris gândurile pe Facebook plini de vehemență, dar vizibil enervați, dezamăgiți, și mai presus de toate, sătui. Ce reiese din spusele atâtor scriitori importanți? Că Bistrița a alungat poezia, că suntem, în definitiv, un oraș în care cultura nu mișcă și se face pitită pe la colțurile străzii sau printre cărămizi, de teamă să n-o mănânce mândrii noștri struți.

Desigur, faptul că festivalul a fost anulat din lipsă de fonduri atunci când festivalurile folclorice, devoratoare de mult mai mulți bani, rămân neatinse, pare banal. Fix în anul Centenarului, când este nevoie de manifestări de acest tip, nu mai sunt bani, cu două săptămâni înainte! Pare absurd în aceeași măsură în care e și exasperant, iar dacă ești un om care nu se desfată cu mici și bere, probabil îți vine să te dai cu capul de perete. Dar la ce v-ați așteptat când țara noastră este condusă de o pereche formată dintr-un condamnat penal și un ministru pentru care limba română a devenit inamic? La ce v-ați așteptat când majoritatea scriitorilor invitați la festival sunt activi politic împotriva partidului aflat la conducere? Nu, nu vreau să spun neapărat că autoritățile nu au avut motive ,,obiective”, poate au fost obiective, dar în măsura în care prietenia lor cu poezia și cu cititul în general le permite. Dar încercăm să nu facem din țânțar armăsar, să nu ne aprindem prea tare când pasiunea sau vocația ne este călcată în picioare sau luată în derâdere. Până la urmă, poezia care a fost la Bistrița va rămâne tot aici, doar că pentru o perioadă de timp vom înceta să mai primim poezie din alte părți. Vom înceta să mai găzduim sute de scriitori și perechi de mâini și ochi dedicate literaturii. Într-o țară în care ar trebui să mulțumim aleșilor pentru înfăptuirea lucrurilor bune, o să le mulțumim, de fapt, celor responsabili, că anul acesta festivalul internațional ,,Poezia e la Bistrița” nu are loc. O să  transformăm zilele destinate festivalului în zile de doliu, și asta e! Să sperăm că până în anul 2020 se va putea face ceva.

 

Radu Vancu: ,,Dan Coman & Marin Mălaicu Hondrari au construit la Bistrița, în ultimul deceniu, un festival de poezie și muzică de cameră cum nu există al doilea în lume. Iar festivalul, la rândul lui, a construit un public de poezie colosal: puteai să vezi, în sinagoga din Bistrița, și peste 200 de oameni ascultând, notând versuri, imagini, nume de poeți sau de cărți. Strălucirea aia din ochii lor când ascultau frumusețea îți dădea certitudine că specia asta a noastră merită, totuși, să existe.”

 

Claudiu Komartin: ,,Ar fi fost a zecea ediție a unui eveniment deja de tradiție (a zecea ediție, da, în anul Centenarului, ceea ce nu sună rău deloc) care a pus pe harta culturii contemporane un oraș mai degrabă puțin relevant până la începutul anilor 2000. Festivalul ăsta a adus, între 2009 și 2017, câteva sute de scriitori și muzicieni din toată lumea și le-a dat posibilitatea să se exprime în fața unui public cum Bucureștiul, Clujul sau Timișoara nu strâng la inițiative similare.”

 

 

Ana Dragu: ,,Mi se pare firesc. Ca oraș, e ca și cum ai fi umblat în zdrențe poetice și muzicale cincizeci de ani și în ultimii zece ai fi fost obligat să ieși în lume în frac. În fond, frumusețea e insuportabilă, ca orice alt corp străin.”

 

 

Ioana Nicolaie: ,, Știți cum e cu orașele de provincie: în ele nu mișcă mai nimic cultural, oamenii n-au educație de acest fel, nu sunt motivați, nu știu artă contemporană – și nu pentru că nu și-ar dori, ci pentru că n-au acces la ea.”

 

 

Emil Munteanu: ,, Când moare un festival, dispare puțin din frumusețea lumii și a fiecăruia dintre noi. Poezia a fost alungată de la Bistrița”

Articolul precedentParty după Bac
Articolul următorReamintire
Emilian Horea este un pasionat înrăit de literatură. Învață la Colegiul Național ,,Liviu Rebreanu" și adoră să scrie poezie. Îi mai place filosofia, să citească și să se implice în activități sociale. Se descrie ca fiind o persoană sociabilă, sensibilă și entuziastă iar în timpul liber participă la ateliere de creative writing și teatru.