Cuplul bistrițean care realizează cele mai tari filmări despre județul nostru

"în Texte" by
Firma LifeVision s-a înființat în anul 2012 sub forma unui PFA condus de Stejerean Vasile, având ca activitate de bază fotografia. Din dorința de a aduce pe piață un stil nou de fotografie, echipa a creat în primii ani de existență fotografii simple, calde și naturale inspirate din cultura americană de altădată. câștigând într-un timp scurt apreciarea publicului bistrițean.
 
În paralel cu proiectele fotografice, Lifevision a întreținut pasiunea pentru film prin diverse proiecte culturale. În anul 2013 a filmat primul documentar istoric: ,,BISERICA EVANGHELICĂ: 450 de ani de istorie bistrițeană”; în 2016 și 2017 a continuat cu alte două documentare istorice despre viața lui George Coșbuc și Liviu Rebreanu. Acesta a fost momentul în care echipa LifeVision a decis să se îndrepte spre producția video renunțând la fotografie și lucrând exclusiv pe proiecte culturale, devenind una din puținele firme de producție video publicitară.
 
Din anul 2017 Lifevision a devenit LIFEVISION FILMS – fabrica de creație videografică dedicată micilor afaceri din județul Bistrița- Năsăud, ocupându-se exclusiv de reclame video, filme de prezentare, de promovare a produselor din toate domeniile de activitate (comerț, agricultură, servicii, industrie, etc)
 
Misiunea lor este de a aduce vizibilitate pe piața românească a afacerilor locale, de creștere a încrederii consumatorilor în produsele românești prin producerea de materiale video dedicate mediului online și conectate nevoilor acestora actuale.
 
„Progresul societății noastre depinde direct de activitatea micilor antreprenori locali care, considerăm că la ora actuală, au mare nevoie de sprijin în a se alinia noilor tendințe din marketing-ul digital și în a se promova în mediul online, folosind și materiale video; deoarece acestea sunt cele care sporesc cel mai mult încrederea consumatorilor în brandurile locale, dându-le posibilitatea de a se prezenta și a le arăta latura lor umană. ” Anca Stejerean- Administrator LifeVision Films.
Î: Cum ați început ?
 
Vasile: Eu am început să fac video prin 2004 ca o pasiune și în 2012, împreună cu Anca, am dat naștere firmei LifeVision.
 
Î: Care au fost primele proiecte importante pe care le-ați avut?
 
Anca: Primul proiect important a fost în 2013 despre Biserica Evanghelică la 450 de ani de la ridicarea ei. A fost un proiect cultural. Primul proiect cultural pe care l-am avut, în colaborare cu primăria și cu Lavinia Moldovan care a făcut scriptul.
 
Vasile: După, am avut în 2016 o colaborare cu muzeul, un film documentar- ,,Mari Clasici- George Coșbuc” și mai apoi, în 2017 ,,Mari Clasici- Liviu Rebreanu”. Noi ne-am ocupat de partea de imagine.
 
Î: Cum e atmosfera de pe teren?
 
Anca: Este vorba despre improvizație, în mare parte, noi găsind cadre potrivite care se pliază cât de cât perfect cu scriptul Laviniei Moldovan. După ce filmăm, le montăm. Pe teren facem ce ne place și ăsta ar fi motivul pentru care trecem peste multe ore de muncă.
 
Î: Câte ore de muncă sunt depuse în spatele creațiilor?
 
Vasile: Pe zi sunt cam 6 ore… în câteva zile se strâng 50 de ore de filmat, depinde și de complexitatea scenariului. Sunt cam 50 de ore pe teren și pe partea de editare sau post producție mai durează cam două săptămâni. Ne încadrăm într-o lună de filmare plus montare. Partea bună e că munca nu e depusă zilnic, pentru că o zi de lucru la noi nu poate fi de 8 ore, cum e normal, ceea ce facem noi fiind destul de solicitant.
 
Î: Cum vi se pare partea de promovare a orașului?
 
Anca: E greu să promovezi orașul… Implică foarte multe lucruri, mai ales documentație. Acolo e problema, la documentație, pentru că ai nevoie de un istoric, nu poți să faci un documentar așa… oricum… trag trei cadre cu Biserica Evanghelică, două cu Centrul și zic ,,Asta este Bistrița”. Lucrurile astea s-au mai făcut și, da, sunt okay, dau bine la public, se uită oamenii, dar e doar atât… și e prea puțin. Ca să faci un documentar ca lumea despre Bistrița, ai nevoie de oameni calificați, de cărți, arhive, specialiști și Bistrița are partea istorică dar și partea care implică natura, deci poți merge pe mai multe părți. Spectaculosul atrage și ceea ce era mai spectaculos, filmatul cu dronele, este interzis acum, deci există anumite impedimente, anumite piedici pe care le poți ocoli, dar nu atragi priviri.
 
Î: Aveți proiecte culturale pe viitor?
 
Anca: Da. Ne-am propus să avem cel puțin un proiect cultural pe an sau o colaborare în direcția asta, încă nu avem propuse, dar posibil să începem noi unul. Bistriței îi trebuie, pentru că, din păcate, stăm foarte prost la cultură și culturalizare. În orașul ăsta, să începi un proiect de genul îți trebuie documentație. Din câte am înțeles, nu avem documentele necesare, nu avem filmări. Singurele poze sunt de când au intrat austro-ungarii aici. Și e destul de greu să clădești un documentar. Fără documente trebuie să mergi prin toate satele, să vorbești cu toate babele și auzi o grămadă de povești diferite… În Bistrița nu avem public!
 
Î: În încheiere, doriți să transmiteți ceva tinerilor care ne citesc?
 
Anca: În comunitate, încercați să schimbați ceva. Nu prin revoltă și închidere în sine, ci prin implicare. E foarte importantă implicarea voastră, a tinerilor.

Peterlin Cristian-Raul are 18 ani, studiază la Colegiul Național „Andrei Mureşanu” elev în clasa a XII-a, profil filologie. Este pasionat de teatru şi de misterele istoriei. Apreciază arta și filmele vechi.

Lasă un răspuns