Cocaină, droguri, bani și Pablo Escobar – într-un cuvânt: Narcos.

0
41 views

Ai auzit de vestitul Pablo Escobar, nu-i așa? Supranumit și „Regele Cocainei”, acesta a fost unul dintre cei mai bogați criminali din istorie, care la apogeul „carierei” sale a ajuns să dețină cam 80% din traficul de cocaină din S.U.A.

Interesant, nu?

Ei bine, povestea lui Pablo Escobar ascunde mult mai multe decât atât – momente de total haos, conflicte tensionate cu oamenii lui, ce întotdeauna s-au soldat cu victime colaterale, grija constantă pentru copiii și soția sa, amenințați, de cele mai multe ori, de tabăra adversă; și lista se poate întinde pe mai bine de două pagini. Din fericire pentru omul secolului 21, există numeroase ecranizări care prezintă viața acestui criminal, dar din punctul meu de vedere, niciuna nu se poate compara cu serialul Narcos.

Până în prezent, compania americană Netflix a produs 3 sezoane – și un al patrulea este în plină filmare, după câte se speculează; în primul sezon este relatată viața lui Pablo Escobar de la sfârșitul anilor ’70, când a început pentru prima oară să producă cocaină, și până în iulie 1992. Serialul se axează, în special, pe evenimentele ce s-au petrecut în Columbia pe parcursul acestei perioade și nu în ultimul rând, implicarea lui Escobar, mai mult sau mai puțin directă, în aceste situații.

Totul este povestit din perspectiva lui Steve Murphy, un agent american de la DEA – Drug Enforcement Administration -, care lucrează în Columbia. Serialul prezintă într-o manieră foarte detaliată cum Escobar, implicat în comerțul de cocaină din Columbia, se ocupa de piața neagră din Medellín și aducea frecvent camioane pline de bunuri ilegale (alcool, țigări și obiecte de uz casnic) în Columbia într-o perioadă când acest lucru era strict interzis, cu ajutorul lui Mateo „Gândacul de bucătărie” Moreno, un exilat chilian și chimist, care i-a propus ideea ca el să producă un drog foarte profitabil—cocaina, iar Escobar să-l distribuie.

Ei s-au extins, prin construirea de laboratoare adiționale în pădurile tropicale, folosindu-se și de experiența lui Carlos Lehder; următorul pas, transportul de cocaină în Miami, i-a adus foarte repede notorietate printre oamenii bogați și faimoși din acea zonă. Curând, Pablo a dezvoltat laboratoare mai mari și rute extensive prin SUA. Odată cu creșterea popularității cocainei pe piața americană, răspândirea dolarilor americani prin Columbia și creșterea problemelor cauzate de droguri în SUA, americanii trimit o echipă de la DEA în Columbia pentru a remedia această problemă. Astfel, Steve Murphy, naratorul, devine partener cu Javier Peña. Rolul echipei lui Murphy este de a lucra cu autoritățile columbiene pentru a pune capăt fenomenului creat de cocaină în Statele Unite.

Acțiunea este foarte complexă, iar cele de mai sus reprezintă, în mare parte, principalul fir narativ pe care îl urmează sezonul 1; un singur moment – oricât de mic – de neatenție este suficient pentru a pierde acel detaliu, aparent, neînsemnat, dar care mai târziu se dovedește a fi puntea ce unește două sau mai multe evenimente „grande”, ca să zic așa. Și atunci nu mai înțelegi de ce s-ajuns la asta, respectiv cum s-a întâmplat.

Partea mea preferată, finalul, a fost de-a dreptul neașteptat, surprinzător, complet „mind-blowing”; m-am bucurat din plin de suspansul în care m-am adâncit, astfel că, fără să conștientizez asta, am reușit să mă las purtată de o stare euforică spre următorul sezon, care a fost mai bun și mai imprevizibil decât primul.

Cu siguranță, Narcos se încadrează în topul celor mai bune seriale pe care am avut ocazia să le vizionez până acum; dacă nu ai făcut-o și tu deja, atât îți zic: nu știi ce ai pierdut.

Dar încă mai ai suficient timp să recuperezi.

Trailer-ul îl poți vedea accesând acest link: https://www.youtube.com/watch?v=U7elNhHwgBU

Diana Fiscutean