Vara în care mama a avut ochii verzi e o carte dureros de frumoasă. N-am știut la ce să mă aștept, dar bănuiam că va fi ceva surprinzător, ceva profund; însă indiferent de cât de mult m-aș fi pregătit, ceea ce am citit m-a dezarmat total. Uneori pur și simplu nu ești pregătit să auzi unele lucruri…

Trebuie să recunosc că este unul dintre cele mai ciudate titluri de care m-am lovit până acum; însă dincolo de orice dubiu sau prejudecată, am înțeles la final de ce ochii mamei de un verde ca smaraldul au jucat un rol atât de important.

Tatiana Țîbuleac a reușit în 122 de pagini să surprindă un contrast puternic dintre furie oarbă, îndreptată către propria mamă a personajului principal; și o profunzime fără limite.

Vara în care mama a avut ochii verzi este o poveste despre cea mai mare rană și frustrare posibilă: aceea de a nu fi iubit de propria mamă.

Personajul principal, Aleksy, a fost ignorat de mama sa datorită șocului provocat de moartea surorii acestuia și începe să aibă probleme psihice, halucinații și diferite tulburări comportamentale.

Ce se întâmplă, totuși, când mama sa îl roagă să petreacă împreună o vară într-un sătuc din Franța, unde îi dezvăluie că are cancer și că urmează să moară? Va regreta vestea că femeia pe care a urât-o cel mai mult în toată viața lui se apropie însfârșit de moarte? Sau se va apropia în ultimele momente de cea care l-a ignorat total?

Nu am fost pregătită pentru ceea ce au presupus aceste 122 de pagini. S-a trecut de la o ură oarbă, incontestabilă, la o oarecare acceptare și pace; evidențiindu-se un regret profund pentru un trecut atât de tumultos.

O recomand din tot sufletul. Eu am citit-o cu un nod în gât și m-a întristat peste măsură. De asta iubim cărțile, până la urmă. Unele ne oferă perspective, altele ne dau un imbold, pe când altele reflectă ceea ce simțim și reprimăm la nesfârșit.

Articolul precedentBalans
Articolul următorCeasornicar emfatic         
Studentă în anul I la Publicitate, în cadrul „FSPAC” - Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB) - A fost elevă la „Colegiul Național Liviu Rebreanu”, Bistrița - Scrie de când se știe - Preocupată de relațiile interumane, psihologie, comunicare - Este membru activ al echipei POV21 din decembrie 2017 și își dorește să-și dezvolte spiritul de echipă și să contribuie la evoluția comunității din care face parte.