Să recunoaștem, cu toții ne-am săturat să oftăm zilnic din cauza performanței calculatorului/laptop-ului de acasă, fie pentru că așteptăm mult prea mult să se deschidă un progrămel, fie pentru că se blochează când ai mai mare nevoie de el. Din fericire, putem să suflăm puțină viață în râșnița care pare că a îmbătrânit de-a lungul vieții, printr-o serie de pași simpli. Astfel, rupând puțin timp din perioada pe care o petrecem în fața calculatorului, putem salva o bună bucată din vremea necesară lucrului pe PC.

Un prim mod prin care ai putea să-ți îmbunătățești experiența pe care ți-o oferă PC-ul este curățarea acestuia de praf, mai ales dacă îl utilizezi intens și știi că nu a mai fost curățat de ceva vreme. Praful depus pe componentele din acesta, îndeosebi pe cooler-ul procesorului și al plăcii video dedicate (în caz că deții una), reduce semnificativ eficiența răcirii pieselor sau chiar afectează funcționarea corectă a acestora, cauzând apariția supraîncălzirii, în principal a procesorului, dar și eventuale blocări de scurtă durată. Cel mai simplu și mai rapid mod de a efectua curățarea interioară a calculatorului presupune parcurgerea câtorva etape importante. După ce scoți cablul care alimentează sursa, trebuie să demontezi panoul lateral al carcasei (care constă, de obicei, în scoaterea a 1-3 șuruburi care susțin panoul), să înlături praful depus cu aer comprimat sau un uscător de păr și să ștergi cu un șervețel sau niște hârtie praful de pe ventilatoare. Această soluție poate să elimine și unele zgomote care înainte erau prezente.

O altă modalitate constă în reinstalarea sistemului de operare. Majoritatea utilizează Windows ca sistem de operare, fapt care simplifică și mai mult lucrurile. Astfel, înlăturăm virușii și alte programe care afectează unitatea fără a descărca tot felul de antiviruși, despre care nu știi sigur cât sunt de eficienți. În primul rând, copiază datele importante din PC pe o unitate de stocare precum un stick de memorie, un CD/DVD sau un card SD, deoarece procedura de reinstalare le va șterge. De aici ai două variante: fie rogi pe cineva care se pricepe să reinstaleze sistemul de operare, fie o faci tu de unul singur. Nu e complicat, deci dacă vrei să încerci să o faci de unul singur, nu ai de ce să te temi. În primul rând, trebuie să cauți pe google “media creation tool”, să intri pe primul link care apare și să apeși butonul “Descărcați instrumentul acum”. Toate instrucțiunile necesare le găsești pe același site, puțin mai jos de acel buton. Dacă ai nevoie de îndrumare pas cu pas, găsești tutoriale cu sutele pe Youtube.

Dacă ai fișiere de care știi sigur că nu mai nevoie, ar fi cazul să le ștergi sau, în cazul programelor, să le dezinstalezi. Cu cât e mai liber spațiul de stocare, cu atât mai rapid citește hard-discul informația cerută, în special pe partiția unde e instalat sistemul de operare, indentificată de obicei prin litera „C” sau prin pictograma sistemului de operare de pe iconiță. Ca să dezinstalezi un program, apasă pe tasta din dreapta celei „Ctrl” de pe marginea stângă a tastaturii (cunoscută drept Windows Key) simultan cu tasta „R”, scrie „Control Panel”, selectează „Uninstall a program” sau „Dezinstalează un program” și înlătură programele inutile care știi sigur că sunt degeaba, nu șterge ceva ce nu știi ce este.

În caz că aceste metode nu funcționează și ești dispus să investești o sumă cât mai mică de bani în calculator, achiziționarea unui SSD (Solid State Drive) și instalarea sistemului de operare pe acesta este cea mai eficientă alegere pe care o poți lua în considerare. Indiferent de capacitatea pe care ți-o permiți, performanțele vor fi cel puțin de câteva ori mai bune față de hard-discul prezent în calculator, atât în materie de scriere a fișierelor, cât și în materie de citire a acestora. Un criteriu de achiziționare a acestor unități de stocare este garanția pe care o oferă produsul. De regulă, un SSD decent are cel puțin 3 ani garanție comercială, asta însemnând că unul de 160-170 de lei cu 120 gb spațiu de stocare bazat pe interfață SATA este mai mult decât potrivit pentru instalarea Windows-ului și a unor programe pe care le folosești zilnic.

Acestea au fost câteva moduri de bază prin care poți crește, fără costuri majore, viteza calculatorului tău și care îți salvează câțiva neuroni de la moarte sigură.

Alexandru Georgiță