Tinerii și Centenarul Marii Uniri

"în Texte/Din istoria României" by

Să ne cinstim eroii, să fim la înălțimea lor, lăsând generațiilor următoare, tuturor locuitorilor României, o țară unită suverană, cu dragoste pentru trecut și pentru cultura sa, cu respect de sine, stăpână pe pământul său, educată și prosperă, o țară a Europei Unite, dar cu identitate proprie, românească”

(din apelul academicienilor români către poporul român)

Suntem în anul centenarului. Un an al unui eveniment unic și de o anvergură uriașă, care ar trebui a fi sărbătorit cu mult fast, iar manifestările și promovarea acestuia trebuind a fi nelipsite. Aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire nu înseamnă că România și românii sunt de aceeași vârstă. Noi românii, fiind aici de mii de ani, am luptat mereu pentru acest ideal, ce a luat formă acum un secol, toți românii de o mamă, unindu-se și conviețuind într-un singur stat măreț, România Mare.

Tinerilor trebuie să le fie arătată adevărata semnificație a Marii Uniri, care nu trebuie să fie limitată doar la un lucru care s-a întâmplat pe hartă, ci trebuie privită mai ales din punct de vedere spiritual și moral, deoarece nimic nu a fost întâmplător și la voia sorții. În spatele acestui lucru au fost sute de ani de luptă pentru emancipare și afirmare națională, memorii și adresări împăraților și mai marilor Europei, ani sacrificați din viața marilor români pentru patrie, pentru unicul ideal și pentru mișcări naționale ce au avut un rol impotant spre Unire etc.

Centenarul Marii Uniri este un moment unic în viața unui român, un eveniment irepetabil. Anul acesta este o șansă rară de a ne arăta nouă, în primul rând poporului român, că într-adevăr merităm a ne numi români și că ne merităm strămoșii, aceste plaiuri și să arătăm că jertfa și tenacitatea temerarilor Unirii nu a fost degeaba.

Această sărbătoare trebuie să fie pentru fiecare un prilej de mândrie, celebrarea sa realizându-se în primul rând cu fapte, nu cu vorbe, fiecare cetățean contribuind la aceasta. Implicarea fiecăruia și redobândirea mândriei de fi român este o datorie, în primul rând, a noastră, a tinerilor, pentru ca România să regăsească adevăratele valori.

În acest moment important din istoria noastră, trebuie să fim cât mai uniți, mai ales noi, tinerii, să facem ceva pentru a fi mulțumiți și mândri că suntem români în România!

Victor Bedelean

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*