Până ca Hitler să ajungă cancelar, în Germania trăiau peste un milion și două sute de mii de homosexuali, iar Berlinul era considerat ca fiind una dintre cele mai tolerante capitale. Ideologia nazistă considera persoanele gay ca fiind „inamici ai statului”.

Listele Roz conțineau nume ale femeilor și bărbaților care erau acuzați că ar fi întreținut relații homosexuale. Unii au fost internați în spitale de psihiatrie, alții castrați, dar peste 100.000 au fost închiși în lagăre de concentrare. Aceștia trebuiau să poarte în piept un triunghi roz, orientat cu un colț în jos. Astăzi acel triunghi este un simbol al persoanelor gay.

În procesele ce au urmat începând cu anul 1945, nici un ofițer SS nu a fost acuzat de crime împotriva celor de pe Listele Roz și, din păcate, identitatea acestora a fost făcută mult prea târziu. Decembrie 2000 marchează momentul în care guvernul german recunoaște genocidul comis împotriva persoanelor LGBT.

Parcul Tiergarten din Berlin găzduiește din 2008 un monument dedicat victimelor. Totuși, există o nevoie în a face cunoscute aceste atrocități. Pe 27 ianuarie 2018, GoFree, Organizația Pentru Sprijinirea Societății Civile, împreună cu Pride România, au organizat în parcul I. L. Caragiale din Cluj-Napoca un eveniment de comemorare cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a victimelor Holocaustului, acesta fiind axat în special pe persoanele homosexuale care au fost victimele genocidului din timpul regimului nazist. Un exemplu negativ îl conferă  lagărul de concentrare Auschwitz de pe teritoriul Poloniei. Deși acolo au murit 18.000 de homosexuali, în turul ghidat nu se precizează nimic despre aceștia.

Sebastian Ivan