„Dead Poets Society” (Cercul poeților dispăruți)

"în Texte" by

Există filme care, încă din primul minut te captivează și iți intră pe sub piele, făcându-și ușor, ușor, loc în inima ta. Îți schimbă viața și percepțiile asupra ei, de cele mai multe ori în bine.

Dead Poets Society” („Cercul poeților dispăruți”) este un astfel de film.

Acțiunea are loc în anul 1959, când John Keating (Robin Williams), un simplu profesor de engleză, obține un post la o școală de elită pentru băieți, numită Welton Academy.

Vă veți întreba: „Cum poate un film despre un profesor să își pună amprenta asupra ta?” sau „Cu ce diferă acest film de un altul cu Robin Williams?”

Răspunsul este simplu: filmul este special prin mesajul pe care îl transmite. John Keating este un nonconformist care își încurajează elevii să „își facă viețile extraordinare”, sentiment asociat cu expresia din latină „carpe diem” (trăiește clipa).

Elevii lui sunt, inițial, surprinși de metodele diferite ale profesorului de limba engleză: statul pe propriile bănci pentru a învăța să privescă lucrurile din perspective diferite, ruperea paginilor care conțin introducerea cărții cu poezii și plimbarea prin curtea școlii, cu scopul individualizării fiecăruia.

El le demonstrează băieților deosebita importanță pe care arta o are în viața omului prin aforisme precum: „ Medicina, dreptul, afacerile, ingineria sunt preocupări nobile şi necesare pentru a menţine viaţa. Dar poezia, frumuseţea, iubirea sunt lucrurile pentru care trăim.”

Eu am văzut filmul pentru prima dată când eram mai mică și nu reușisem să-l înțeleg la adevărata lui valoare. Însă acum am decis să îl văd din nou. Profunzimea lui m-a lovit încă de la început și m-a pus serios pe gânduri.

Când suntem tineri nu ne gândim prea mult la viitor. Ne gândim doar la note, sperând că vor fi la un anumit nivel, la vacanță. Planurile de viitor pot include câteodată gândul la facultate, sau la un vis pe care îl aveam în copilărie. Dar nu realizăm care este adevăratul nostru scop pe pământ: să trăim. Să trăim fiecare clipă la intensitate maximă, nu doar să fim în viață, pentru că va veni o zi când va fi prea tărziu. Trebuie să ne cunoaștem, să ne descoperim universul interior și să fim fericiți. Lumea e a noastră. Noi suntem cei care ne punem bariere, dar voința ni le poate dărâma. După cum afirmă Robin Williams în această capodoperă a cinematografiei mondiale: ” Nu contează ce vă spun ceilalți, cuvintele și ideile pot schimba lumea.” Să nu ne lăsăm influențați de ce spun ceilalți, ci să gândim pentru noi, să devenim gânditori liberi; și astfel putem ajunge pe cele mai înalte culmi ale succesului.

Dead Poets Society

Sunt elevă în clasa a XI-a la Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, profil filologie- limbi străine. Sunt reporter de liceu în echipa școlii de 3 ani și am fost premiată la nivel național în cadrul unui concurs de poezie.

1 Comment

Lasă un răspuns