Imaginează-ți că poți să devii parlamentar pentru câteva zile. Pentru mine sună foarte interesant.. Am și participat la EYP, iar totul s-a desfășurat în Bușteni, un oraș uimitor, oameni faini, ce să mai vrei… Am reușit să-i iau un interviu coordonatorului județean Dara Cindrea; astfel în rândurile următoare o sa înțelegeti mai bine ce înseamnă EYP. Adolescenţi europarlamentari

În primul rând, cum a luat naștere EYP și cine este fondatorul?

European Youth Parliament a fost fondat de Bettina Carr-Allinson și a luat naștere în 1987.

Cum ai aflat de EYP?

Personal, am aflat de EYP din greșeală, când o colegă de liceu m-a întrebat dacă nu o pot înlocui la o sesiune. N-am prea stat pe gânduri după ce am auzit cuvintele ”engleză”, ”dezbateri” și ”politică”;  și așa am ajuns să particip la Forumul din Oradea din 2017.

Până la ce nivel ai ajuns în acest proiect?

Tocmai m-am întors de la Sesiunea de Selecție Națională, deci deocamdată până aici am ajuns; dar sper să trec mai departe și să ajung la internațională.

Ce beneficii îți aduce această activitate din punct de vedere personal și profesional?

Din punct de vedere al dezvoltării personale, EYP-ul a fost unul din cei mai importanți factori pentru mine. După ce am mers la prima sesiune, am reușit să scap de anumite inhibiții pe care le aveam legat de vorbitul în public. Apoi lucrurile au evoluat cu fiecare sesiune la care am fost și pot spune foarte sincer că am ajuns o persoană mult mai deschisă, mai responsabilă, mai informată și mai matură din cauza EYP-ului. Pe plan profesional, EYP-ul m-a ajutat deja și mi-a deschis multe uși, în ciuda faptului că sunt la liceu. Este extrem de important pentru oricine vrea să dea la facultate în străinătate, pentru că este o organizație extrem de respectată mai ales la nivel European, dar nu numai. Sunt conștientă de faptul că va fi unul dintre cele mai importante atuuri ale mele în momentul în care voi termina liceul și voi da la drept.

Care este vârsta pe care trebuie să o ai pentru a lua parte parte la această activitate?

Vârsta delegaților este cuprinsă între 16 și 21 de ani.

Cum se desfășoară această activitate și cât durează?

Durata unei sesiuni depinde de ce fel de sesiune este: o regională durează 3 zile, o națională la fel. Un forum este deja ceva mai lung – 5 zile, iar o sesiune internațională durează 10. Modul în care se desfășoară o sesiune este, în principiu, același de fiecare dată, variind doar lungimea fiecărei părți din program: Orice sesiune începe cu teambuilding, adică cu fiecare comitet formându-se ca echipă și căpătând încredere atât unii în alții cât și în ei înșiși. După teambuilding începe Committee Work-ul, unde comitetele încep să lucreze la rezoluția lor, dezbătând care sunt cele mai pertinente soluții la problemele actuale ale Europei. În prima seară se desfășoară Village-ul, unde delegații sunt împărțiți pe regiuni și încurajați să-și prezinte zona de baștină într-un mod cât mai atractiv. Alte activități de seară sunt EuroConcert-ul, adică o seară în care atât delegații cât și oficialii cu înzestrări muzicale încântă restul participanților cu talentul lor, și una sau mai multe petreceri tematice. Ultima parte dintr-o sesiune este prezentată de General Assembly, supranumit GA, unde comitetele își prezintă și dezbat rezoluțiile, urmând să se voteze care sunt cele care merită să treacă mai departe.

Mihai Gliga