Bine ați venit în secolul 21. Aici educația este, în principiu, gratuită; iar progresul este nestingherit de către state și oameni. Poți să te educi asupra multor teme, fie ele școlare sau ținând de viața cotidiană.
Cu toate acestea, un iz pre-lincolnian stagnează de ceva vreme. Cu toate că persoanele de toate rasele sunt acceptate în societate, găsim, iarăși și iarăși, o reticență a unor persoane față de diferit. Iar cel mai greu de înghițit aspect al acestui rasism mocnit este faptul că îl întâlnești în orice loc, fie că îl cauți sau nu. În mintea oamenilor mai ”de modă veche”, este ca și un reflex, în timp ce tinerii mai ușor influențabili cad pradă prejudiciilor.
La începutul acestei luni, în SUA, țara tuturor posibilităților, a visului american, a diversității poporului, ironia a făcut ca doi studenți de origini nativ-americane să fie expulzați dintr-un campus universitar. Tinerii, Thomas Kanewakeron Gray (19 ani) și fratele său, Lloyd Skanahwati Gray (17 ani), au plecat din orașul natal, Santa Cruz, New Mexico, pentru a participa la un tur informativ al unei facultăți la care cei doi doreau să aplice: Colorado State University din Fort Collins (Welcome to colourful Colorado, boys). Imediat ce au ajuns, priviri pline de suspiciune le-au fost aruncate: doi tineri nativi americani, cu plete și tricouri negre cu trupe extreme, venind la un tur de campus. A fost un motiv destul de întemeiat pentru ca una dintre mamele de acolo să demareze un interogatoriu asupra lor și să atragă atenția celorlalți elevi. În cele din urmă, femeia, convinsă de corectitudinea faptelor ei, a sunat la poliție. Forțele de ordine i-au percheziționat și i-au scos din campus, în urma vagilor declarații ale doamnei: ”…se purtau ciudat și erau prea tăcuți. Nu aveau cum să aparțină turului universității”.
Iar acum, mutând acest subiect, care este de o actualitate nemaivăzută, la România, observăm foarte puține diferențe față de cazul fraților Gray. Și aici, atât oamenii de etnie rromă, cât și studenții străini veniți să studieze la noi sunt tratați ca și cum ar invada ”spațiul nostru suveran”.
Stereotipurile se formează pe fapte reale, și nu există îndoiala că, indiferent de naționalitate, ia contur un anume personaj ce instigă la astfel de comportament împotriva propriei specii: omul alb de vârstă mijlocie, cu o educație precară, maxim și exclusiv liceală, însă cu un sentiment de îndreptățire uriaș și un ego pe măsură. Și cu nefericire constat că și în cazul fraților Gray a fost acest ”soldat al puritanismului” cel ce a provocat scandalul, însoțit de bine-cunoscutul tată ce interzice copilului iubirea cu cineva dinafara rasei, sau bătrânelul care alungă copii romi din magazin, printre care se strecoară tânărul aflat în zbuciumul extremismului și al neo-radicalismului, -nazismului, -comunismului, plasându-l, de fapt, în neo-Neolitic. Nu se pune problema de generalizare aici, însă este anul 2018. Credeam că am trecut de asta la 1858, prin vorbele lui Lincoln. Sau că visul lui Martin Luther King Jr. avea vreo speranță.
Cu toate acestea, un mare nor ne acoperă tot mai mult viitorul, nor descris de Thomas Gray, poetul: ”Unde ignoranța este fericire, e o prostie să faci pe înțeleptul.” Lipsa de educație și cutume moștenite cu sau fără de voie ne fac zadarnice luptele pentru egalitate. Sunt convins că vor mai fi cazuri de acest fel mult și bine. Nu numai din punct de vedere rasial, existând acum ura față de LGBT, față deanumite religii. Poate e natura umană, însă trebuie ținut minte că nu te naști urând ceva anume, ci acest viciu se educă.

 Bogdan Szasz