Interviu Ott Nistor Ioan: cum este viața de salvator profesionist

"în Texte" by

O persoană curajoasă și perseverentă, Ioan Ott a ales să ducă o viață plină de responsabilități, dar trăită cu plăcere. Năsăudeanul a decis să îl urmeze pe tatălui său și să lucreze în cadrul ISU. Devotat profesiei sale, reușește să treacă triumfător peste momentele dificile și recunoaște că a depus un efort considerabil pentru a ajunge aici. Acesta, prin inteligența și strădania sa, și-a clădit o carieră, precum și o familie, ambele importante în viața sa.

Ce înseamnă să lucrezi în cadrul ISU?

În primul rând, cadru ISU înseamnă cadru militar. A fi cadru militar înseamnă mai mult decât un loc de muncă – POMPIERI. Este un mod de viață. Este o meserie unde suntem implicați în evenimente care, de cele mai multe ori, pun în pericol viața omului, iar pentru salvarea acestor persoane este necesară o pregătire profesională.

 

Care a fost traseul carierei tale, cum ai decis să o alegi?

Decizia de a merge la facultatea de pompieri a fost a mamei mele. Nu a fost foarte simplu să iau decizia, deoarece înainte de finalizarea liceului nu am știut ce să aleg. Prima opțiune a fost de a urma jandarmeria. A doua opțiune a fost de a urma pompierii. Am ales a doua variantă deoarece pentru admitere se cereau cunoștințe în matematică și fizică. Nu știam ce înseamnă să fii pompier. Tatăl meu a făcut armata la pompieri și cred că de aici a venit decizia de a deveni pompier.

 

Care au fost studiile pe care le-ai urmat?

După ce am terminat liceul în cadrul Colegiului Național „George Coșbuc” din Năsăud, specializarea matematică-informatică, am fost admis la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Pompieri în anul 2007 și am finalizat studiile în anul 2011. În ianuarie 2012 am fost angajat la ISU Bistrița pe funcția de ofițer în cadrul detașamentului. După un an de zile am fost mutat la Garda de Intervenție din stațiunea Sângeorz-Băi. În perioada 2015-2017 am absolvit cursurile postuniversitare de master. În perioada ianuarie – iulie 2017 am activat la compartimentul Control, o funcție unde am acumulat noi cunoștințe. Din 1 august 2017 până în prezent sunt pe o funcție de comandă în cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița.

 

Care e funcția ta în cadrul ISU?

Funcția pe care sunt încadrat este de locțiitor comandant detașament.

 

Dacă ai putea să îți alegi o altă meserie, ai schimba-o?

Ar fi cam greu să renunț la meseria de pompier. De la 18 ani până în prezent nu am avut altă meserie decât cea de pompier. Ca să o iau de la început, mi-ar fi mult mai greu, deoarece o meserie nouă presupune timp și pregătirea necesară.

 

Ce sentimente te încearcă înainte de o misiune?

Emoțiile.Nu știm întotdeauna care este situația reală până să ajungem la fața locului, apoi la locul intervenției trebuie luate deciziile cele mai bune pentru o intervenție reușită. Prima prioritate pe care o avem este de a salva viața oamenilor și a animalelor.

 

Ce activități profesionale mai au pompierii în timpul liber?

Principala activitate în meseria de pompier este cea de salvator profesionist. Iar de la denumirea salvator profesionist apar și concursurile la care participă: concursurile serviciilor profesioniste. Tot pe partea de concursuri în care se pregătesc pompierii mai pot aminti proba „Scări” și „Cel mai puternic pompier”, care necesită o pregătire fizică intensă pentru a obține rezultate foarte bune. Ca și activități sportive participăm la competiții de atletism, fotbal, tenis de masă, ș.a.m.d.

 

Care a fost cel mai dificil moment din cariera ta de pompier?

Cel mai greu moment a fost pe timpul unei intervenții în localitatea Sângeorz-Băi în ianuarie 2014 unde o doamnă a sărit de la mansardă încercând să își salveze viața. În ciuda eforturilor făcute de echipajul de prim ajutor, persoana a decedat. A fost un eveniment destul de neplăcut.

 

Reușești să îți pliezi timpul în așa fel încât familia să nu îți simtă lipsa?

Fac tot posibilul să mulțumesc ambele tabere: familia și instituția.

 

În ce măsură te-a schimbat sau format această carieră?

Tot ce s-a schimbat în cariera militară pot să spun în câteva cuvinte: armata te face om.

 

Crezi că este o meserie care să aducă multe beneficii?

Singurul beneficiu este cel sufletesc. De fiecare dată când se ivește o situație de urgență sunt sigur că acolo o să întâlnesc pompieri dornici de muncă.

 

Ce mesaj ai pentru tânăra generație care vrea să ajungă la ISU?

Pentru cei care vor să devină salvatori îi aștept să facă parte din cadrul salvatorilor atât în negru, cât și în roșu.

Bontaș Gina

Brumă Ionela

A absolvit Liceul Teoretic Solomon Haliță- Sîngeorz-Băi, profil filologie, în prezent este stundentă la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației Babeș-Bolyai. A cochetat cu scrisul încă din copilărie, momente în care a schițat primele poezii care au pus de fapt bazele primei sale cărți. Până în prezent a scris două cărți. “De dorul tau...” o carte de poezii și proză scurtă “Certată cu Dragostea” un roman care surprinde perioada adolescentei. În mâna ei orice condei pare însuflețit!

Lasă un răspuns