frica de schimbare
frica de schimbare

Unul dintre lucrurile pe care le-am observat de-a lungul timpului, la prieteni, la societate și de cele mai multe ori, la mine însămi, este frica de schimbare. Hai să nu ne mai mințim… . Fiecare se teme să ia decizii radicale. Și de ce se întâmplă asta? Ei bine, datorită zonei de comfort.

Ca oameni, ne obișnuim cu un anumit statut, cu o anumită stare socială, economică și lista continuă. Pot da exemple precum cercul de prieteni, partenera sau partenerul de cuplu, liceul, facultatea, sau locul de muncă etc.

Bineînțeles, în cele mai multe cazuri oamenii cu care avem de-a face sau instituțiile în care alegem să activăm ne reprezintă și se pliază opțiunilor și idealurilor noastre, pentru început. Dar ce se întâmplă în momentul în care realizăm că ceva nu mai e de noi? Cum reacționezi, de exemplu, dacă ai vrut neapărat să intri la mate-info și pe parcurs îți dai seama că tu, de fapt, vrei să devii medic?

Există mereu două căi…

Cea ușoară, iar asta înseamnă că alegi să te plafonezi și să rămâi la un profil care nu te mai reprezintă. Asta doar pentru că ești sceptic referitor la transfer. Sau există calea puțin mai dificilă, în aparență, și subliniez acest cuvânt. Să urmezi calea dificilă înseamnă că pur și simplu ai destul fler și destulă asumare pentru a-ți urma visele și pentru a face ceea ce te reprezintă. Până la urmă nu e așa de greu… . E o alegere pe moment care poate avea urmări frumoase… .

Aceeași regulă se aplică și în cazul situațiilor amintite mai sus. Nu mai rezonezi cu oamenii din jurul tău?

Ce te oprește să pui capăt anumitor relații, fie că ele sunt de natură socială, sau că țin de domeniul sentimentelor? Atâta timp cât nu te mai simți bine cu oamenii respectivi, nu ai nici un motiv pentru a prelungi legăturile voastre.
În viață consider că cel mai important e să știi să renunți. Să pleci atunci când nu mai rezonezi, când te simți jalnic, când nu mai poți. Renunțarea aduce până la urmă libertate. Libertate de exprimare, libertate de gândire, dar mai ales libertatea de a fi tu însuți și de a alege un alt drum.

Dacă, de exemplu, în relația ta de cuplu anumite lucruri care te reprezintă sunt negate sau refuzate de partener, ai restricții sau simți o ușoară formă de abuz, ce te mai determină să rămâi? Sincer.

Chiar crezi că e singura persoană care va fi interesată de tine? Chair crezi că lumea se rezumă la un singur om?

Știu că cei mai mulți se tem de singurătate. Și din această cauză prelungim relații și prietenii până în punctul în care ni se reneagă sinele și devenim nefericiți. Sunt de acord cu faptul că unii prieteni sau parteneri de cuplu ne-au făcut fericiți la un moment dat, dar dacă în prezent nu se mai întâmplă asta, ce facem? Până la urmă suntem oameni. Vrem, nu vrem, evoluăm. Experiențele prin care trecem ne educă, ne maturizează, ne fac să ne redescoperim la tot pasul. Ne schimbăm odată cu tot ceea ce trăim, dobândim concepte și perspective noi, ne dorim alte lucruri.

Nu mai suntem aceiași oameni care am fost. Datorită acestui lucru simțim că nu mai avem puncte de interes comune cu anumiți oameni. Și asta se întâmplă pentru că nu evoluăm în același mod. Fiecare învață atât cât i se pliază propriei experiențe de viață.

Și atunci ce ne oprește să plecăm? Frica de schimbare.

Atâta nefericire prevestește comoditatea asta a noastră de a nu lua deciziile potrivite… Dacă am avea curajul să plecăm atunci când simțim că aici nu mai e locul nostru, probabil am avea job-uri care să ne placă cu adevărat și oameni lângă care fericirea nu mai este un clișeu, ci o stare permanentă.

1 COMENTARIU