Interviu exclusiv cu lt. Marius Rus: pompierul bistrițean cu “lipici la presă”

"în Texte" by

lt. MARIUS RUS, purtător de cuvânt al ISU BN!

Marius Rus, vocea pompierilor. Este mereu la datorie, se observă cu lejeritate implicarea de care acesta dă dovadă atât în orele de program cât și după ce acesta se finalizează.

Ce înseamnă să lucrezi în cadrul ISU ?

Cred că a fi salvator, la modul general ,este mai mult decât o meserie, este o menire și vorbesc în numele colegilor când spun că e o menire care trebuie aleasă cu sufletul. Da, este o meserie care aduce, cu siguranță, la finalul fiecărei zi de muncă / turei de serviciu, satisfacții.
Care a fost traseul carierei tale?
Am intrat în sistem la o vârstă foarte fragedă, am împlinit 19 ani în unitate. A fost o provocare. Recunosc, am fost împins de la spate de apropiați, de familie, mai exact de mama care și-a dorit foarte mult pentru mine o carieră în domeniul militar, mai exact arma pompierilor. Recunosc, nu știam foarte multe la început despre ceea ce implică o carieră militară. Am fost încadrat în urma unui concurs din sursă externă pe o funcție într-un compartiment funcțional (nr. la resurse umane) unde am muncit 4 ani, perioadă în care am făcut facultatea în paralel – am urmat cursurile Universității Tehnice din Cluj- extensia Bistrița. După acei 4 ani a apărut oportunitatea să schimb profilul de muncă de la Resurse Umane la Relații Publice. Încă o dată a fost o noutate pentru mine, nu știam cu ce se ocupă, care sunt responsabilitățile. Cu ajutorul celorlalți am început să învăț, să văd care sunt așteptările unității, nevoile oamenilor de a fi informați. În 2017 am avut posibilitatea să particip la un concurs de trecere în corpul ofițerilor, iar din 1 noiembrie 2017 sunt ofițer.
Care este cea mai mare responsabilitate în ceea ce faci?
În linii mari, activitatea în sine este una extrem de complexă ,dar se poate rezuma la stabilirea unei relații de comunicare între unitate și comunitatea din care facem parte. Această legătură este asigurată de cele mai multe ori prin intermediul mass-media, dar folosim și alte canale proprii de comunicare care sunt extrem de utile, mă refer social media.

Necesită implicare și în timpul liber?

Cred că până la urmă asta este cea mai delicată parte a relațiilor publice, dacă vrei să faci lucrurile bine, trebuie să te dedici în permanență, nu este un program fix. Informațiile circulă, nevoia de a primi informații rapide și clare e din ce în ce mai acută. Mass media locală și națională este extrem de activă în județul Bistrița – Năsăud. Este o activitate care-ți consumă tot timpul, nu e un program fix. Evenimentele nu sunt planificate între orele 8-16, e nevoie de disponibilitate permanentă.
Dacă ai putea să alegi o meserie, ai schimba-o pe cea pe care o ai?
Nu, nu și nu! La o ultimă discuție cu colegii mei, în urma unei autoanalize, am realizat că nu m-aș regăsi în nimic altceva,în cadrul Inspectoratului, pe nicio altă funcție. Cred că mă confund cu tot ce înseamnă atribuțiile unui purtător de cuvânt. Într-un cuvânt îmi place ceea ce fac, încrederea pe care-o primesc de la colegi și de la partenerii noștri instituționali.

Ce sentimente te încearcă înainte de o misiune?

Cred că sunt dependent de adrenalină. Trebuie menționat de la început că rolul meu în cadrul misiunilor este de observator, iar ceea ce văd eu sa transmit mai departe prin intermediul mass-media (modul în care sunt atinse obiectivele noastre principale care sunt bine-cunoscute, salvarea oamenilor, a animalelor, a bunurilor materiale, și nu în ultimul rând, a mediului înconjurător). Este o muncă în echipă, cu o responsabilitate extraordinară prin natura meseriei de pompieri , colegii noștri fac eforturi supraomenești pentru a-i salva pe alții aflați la nevoie , pentru a-i ajuta în momente critice . Este un minim de recunoștiință pe care putem să-l arătăm noi ca unitate, prin relatarea faptelor lor eroice într-un timp relativ scurt, obiectiv, astfel ca bistrițenii și nu numai să știe că au pe cine se baza în situații limită.
Care a fost cel mai dificil moment din cariera ta ?
Sunt foarte multe, am avut ocazia să particip la toată gama de intervenții pe care unitatea noastră are obligația să le gestioneze. De la accidente rutiere cu consecințe deosebit de grave, cu pierderi de vieți omenești, incendii de amploare, până la înecați, spânzurați și multe alte situații de urgență. Fiecare situație în parte ne marchează pentru că înainte de a fi salvatori, în cazul colegilor mei și în cazul meu, comunicator, suntem oameni și dramele prin care trec semenii noștri în viața de zi cu zi, inevitabil te marchează, dar trebuie să găsim în interiorul fiecăruia dintre noi resursele să trecem peste momentele mai delicate. În ceea ce privește activitatea de purtător de cuvânt, trebuie să mă aplec foarte mult spre partea preventivă, alături de colegii mei din compartimentele de specialitate, pentru a ajunge la un număr cât mai mare de oameni, prin toate mijloacele de comunicare cu măsuri preventive, cu sfaturi, prin care putem să-i ajutăm să evite situațiile de urgență, bineînțeles acelea care pot fi evitate. Din păcate, sunt unele situații de urgență care nu sunt provocate de om și care nu pot fi evitate. De asemenea, vrem să insuflăm un comportament corect, în timpul și după producerea situațiilor de urgență, pentru a limita pierderile de vieți omenești și distrugeri de bunuri materiale.
În ce măsură te-a schimbat sau format această meserie?
În primul rând, m-a format ca om. Am avut privilegiul să fiu de la început într-un colectiv numeros, cu reguli bine definite. După anul 2006, stagiul militar obligatoriu pentru bărbați a fost eliminat, de aceea nu am avut ocazia să îl fac. Cu părți bune sau mai puțin, te călește, sistemul militar te ajută să îți conturezi o personalitate, un fel de a fi cu care poți face față tuturor provocărilor zilnice.

Două sau trei motive pentru care tinerii ar trebui să adopte această meserie?

În primul rând, posibilitatea de a-i ajuta pe alții în momente limită este unul dintre cele mai importante lucruri pe care un om le poate face pentru comunitate. Nu mai departe, prestigiul pe care îl dă apartenența la un colectiv de salvatori pentru că, după cum bine stiți, ne bucurăm de cea mai mare încredere în rândul populației. În ceea ce privește activitatea noastră, ne facem treaba, oamenii ne apreciază și acest lucru ne onorează, dar trebuie să facem tot ce ține de noi să ținem aceste standarde ridicate. Sentimentul de satisfacție după o misiune reușită, cred că este alt lucru important pentru ca tinerii să urmeze o carieră de pompier.

Brumă Ionela

A absolvit Liceul Teoretic Solomon Haliță- Sîngeorz-Băi, profil filologie, în prezent este stundentă la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației Babeș-Bolyai. A cochetat cu scrisul încă din copilărie, momente în care a schițat primele poezii care au pus de fapt bazele primei sale cărți. Până în prezent a scris două cărți. “De dorul tau...” o carte de poezii și proză scurtă “Certată cu Dragostea” un roman care surprinde perioada adolescentei. În mâna ei orice condei pare însuflețit!

Lasă un răspuns