Toți oamenii au probleme. Acestea sunt la fel de variate, precum sunt oamenii. Uneori, persoanele se întristează profund din cauza unor întâmplări neplăcute în societate, în familie sau, poate că au complexe care îi macină pe interior extrem de mult.

Nespunând cuiva ceea ce îi macină, totul se adună și urmează să apară depresia, care este de mai multe feluri: poate fi o depresie care se poate trata, sau una avansată, pe care dacă nu o tratezi la timp, poate ajunge într-un stadiu foarte grav, unul fără speranță.

Din cauza pierderii unei persoane dragi, nereușirea unui lucru important, neputința trecerii într-o altă etapă a vieții sau multe alte nenorociri care pot apărea din senin în viața unei persoane, aceasta poate să se închidă în sine, și să nu-și manifeste în exterior tristețea, supărarea sau furia.

Unii reușesc să-și pună o “mască” a unui om fericit, lipsit de probleme, pe când depresia îi consumă pe interior.

Pe de altă parte, unii nu-și ascund suferința, deoarece nu le pasă de părerea celor care îi judecă. Își îndepărtează prietenii și familia; sunt mereu triști, dezamăgiți de ei înșiși, lipsiți de orice chef de viață.

Cei care fac parte din ultima categorie apelează la așa-zisele “plăceri”, cum ar fi: consumul de alcool, fumatul, drogurile, și în cele mai nefericite cazuri, gândurile sinucigașe, care sunt “linia de finish” a acestei depresii. Acești indivizi, care au gânduri sinucigașe, au impresia că punându-și capăt zilelor totul va fi mai bine, că vor fi lipsiți de orice grijă și de orice durere sufletească.

Cel mai bun lucru pe care ar trebui să îl facem atunci când cunoaștem o persoană care suferă de depresie, sau, cel putin credem acest lucru, în urma comportamentului pe care îl are persoana respectivă, este să insistăm să consulte un medic specializat în domeniu, până când nu va fi prea târziu.