Vali Bodea luptă pentru visele sale. Drept dovadă se vede evoluția sa: un om activ care a practicat de-a lungul timpului diferite sporturi. Vali prețuiește persoanele din jurul său, se gândește mereu cum să ajute, cum să fie util. Este un om cu inimă mare și cu un potențial gigant.

Mă caracterizează ceea ce fac. Practic e ceea ce îmi place, plus că sunt în jurul copiilor, mă simt mai tânăr, sunt mândru de rezultatele pe care le avem până acum. Elevii mei sunt o doză de energie pentru mine, afirmă Vali Bodea într-un interviu în exclusivitate pentru POV21.

Cum a apărut atracția ta pentru box?

Când eram copil, mai exact în 1996, când aveam doar 6 ani, am început să practic Kyokushin, un stil de karate pe care l-am practicat 10 ani, de acolo a început o pauză. După care m-am apucat de fotbal, o perioadă nu foarte lungă dar suficientă să lanseze dorul de luptă.

Ce înseamnă pentru tine acest sport?

În primul rând, este un stil de viață, este o parte din mine, pot să spun că este ca un virus. Nu te mai poți sătura de el. Consider că te ajută foarte mult în viața de zi cu zi; personal, m-a făcut mult mai ambițios în tot ceea ce fac.

Cum ai luat decizia de a înființa acest club C.S KICKBOXING RODNA – ȘANȚ K-1?

În 2016 am luat această decizie. Am început alături de doi băieți pe care îi antrenam în sala mea, eram antrenor de fitness. Pe băieții cu care am început i-am întrebat dacă ar vrea să practice acest sport, am început să îi antrenez treptat, fără experiență, folosindu-mă doar de cunoștințele pe care le aveam. M-am dus cu ei la un concurs la Gherla, acolo au câștigat amândoi. Atunci am realizat că pot să fac mai mult de atât, de acolo am început să formez grupe de copii. M-am înscris la școlile de antrenor pe care le-am făcut la București, am mai urmat și alte cursuri care au venit în completare. Iar de atunci și până azi învăț zi de zi. Nu mă consider un antrenor de top, nu consider că știu tot, consider că în fiecare zi am de învățat. Astfel se crează o competiție cu mine care să mă ajute să fiu mai bun, să mă bat pe mine. Nu mă prea interesează de ce gândesc alții, știu că scopul meu este să mă lupt cu mine, să mă autodepășesc.

Câți copii ai pe care îi antrenezi?

Am 50 de copii, avem două săli. Două grupe în comuna Șanț și o grupă în localitatea Rodna.

De la ce vârstă ai elevi în grupe?

Începând de la vârsta priceperii, respectiv 4-5 anișori. Am elevi care la 5 ani deja au luptat, au și câștigat, au prins gustul competiției și pe mine m-au făcut mândru.

Cum crezi că îi schimbă pe copii boxul?

Îi schimbă în mare parte,pentru că, după cum am mai afirmat de multe ori, acest sport nu este doar bătaie, este și educație. Încerc să fiu mai mult decât antrenorul lor, mereu le spun că lupta este in ring, pe stradă trebuie să fie un exemplu pozitiv pentru ceilalți. Odată ce lupți pe stradă nu mai este sport, este violență, doar în ring este sport! Îndemnul meu pentru elevii mei este să fie fairplay, să strangi mâna cu adversarul, să îi mulțumești că s-a antrenat atâta timp pentru că fără adversar nu poți să faci un meci bun, nu ar exista competiție.

Crezi în destin sau în forță când vine vorba de o competiție?

Eu cred în inteligență pentru că forța este cadou de la Dumnezeu sau pur și simplu o câștigi prin antrenament, dar dacă nu ai psihic, te bate unul de trei ori mai slab ca tine.

Care sunt cele mai importante premii pe care le-ai câștigat tu?

Am câștigat în 2005, 2006 și 2007 trei piramide în kiokushin. Piramide înseamnă că există mai mulți luptători pe aceeași categorie, doar unul singur câștigând. Mai aveam 6 meciuri într-o zi, recunosc, era foarte greu, dar trei ani la rând am reușit să iau titlul de Campion Național al României. După care, în 2016 am luptat în Italia la Campionat Mondial organizat în Andria. Acolo au participat 54 de țări din întreaga lume. Acolo am avut acele meciuri în care am adus centura de campion mondial acasă; în final am luptat cu un italian pe care l-am învins la puncte. In 2017 am plecat în Grecia și am fost nevoit să lupt la o categorie cu 10 kg mai grea decât a mea unde, în final, am pierdut titlul European la puncte după trei reprize. În 2019 îmi doresc să particip iar, doresc să cuceresc și să fie ultimul  meu meci, de retragere.

Elevii pe care îi antrenezi au câștigat premii, deosebite?

Avem două fete Campioane Europene în Grecia, Avem titlul de Vicecampion European, eu și încă un elev, Viorel Rîmbulea, care a intrat în ring la două categorii, categoria 70 kg și +80 kg, reușind să ocupe locul III la ambele; iar eu la categoria 60 kg am obținut locul I.

Ce sentimente te încearcă când sunt în ring elevii tăi?

Este greu, mai greu decât aș lupta eu, am atâtea responsabilități față de ei, față de părinții lor, îmi doresc să îi aduc acasă sănătoși și întregi. Pentru mine dacă un elev de-al meu este pus în dificultate contează mai mult să fie el bine. Opresc meciul, are dreptul să se antreneze mai bine până la următorul meci decât să îl aduc acasă lovit, deși nu mi s-a prea întâmplat. În 200 de meciuri cred că o dată sau de două ori am trăit această experiență. Ne ducem pregătiți și optimiști.

Organanizezi concursuri, deja a devenit o tradiție organizarea mai multor ediții a galei naționale de kickboxing. Câtă implicare necesită?

Necesită implicare maximă. În mod special din partea mea. Cel puțin vreo două săptămâni, zi și noapte, cu multă muncă, acte și nu numai. Noi facem totul legal cu echipaj SAJ, jandarmerie, oameni de ordine, ne place să fim în regulă cu tot ceea ce facem. Acum urmează, peste doi ani, al 5-lea eveniment pe care îl organizez, este la nivel național. Participă peste 25 de cluburi din România.

Ce alte cluburi participă?

Salina Ocna Şugatag, Black Diamond Fight Târgu Mureş, Kickboxing Baia Mare, Galaxy Combat Bucureşti, Fearless Bistriţa, Academia “Sandu Lungu” Oradea, Tamashi Timişoara, Fight Club Gladiators Baia Mare, Thai Shin Do Gym Câmpulung Muscel, Heiwa Dojo Bucureşti, Muai Thai Botoşani, Thai Shin Do Gym Bucureşti, Strong Gym Prundu Bârgăului, Extreme Gym Gura Humorului, Lia & Luk Dej, în ring luptându-se chiar şi câteva fete.

Care este mentorul tău?

Mentorul meu în kyokushin este Ioan Rus și în kickbox Florin Mina, preşedintele World Kickboxing Federation (WKF) România; acesta a avut de-a lungul anilor cei mai buni sportivi din România.

Știu că ai o fetiță foarte mică, îți dorești să practice acest sport?

Mi-ar plăcea, dar nu știu cum ar fi să o văd luptând, emoțiile ar fi foarte mari, eu nu o să o oblig să facă acest sport, o să o oblig să facă un sport indiferent care ar fi, orice. Dacă ar fi să fiu antrenorul ei, ar fi cea mai bună.

Ce mesaj ai pentru tânăra generație?

Faceți sport, te scapă de orice, nu sportul pe care îl practic eu pentru că nu vreau să îmi fac reclamă, orice sport, să alerge, să facă orice. Și să asculte de părinți pentru că sunt singurii prieteni sinceri de pe lumea aceasta.

Poți să te caracterizezi prin trei cuvinte?

Ambițios, modest, iubitor.

Pe elevii tăi cum îi poți caracteriza în trei cuvinte?

Cei mai tari!

Articolul precedentSuplimentarea unei conștientizări
Articolul următorGândul efemer
A absolvit Liceul Teoretic Solomon Haliță- Sîngeorz-Băi, profil filologie, în prezent este stundentă la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației Babeș-Bolyai. A cochetat cu scrisul încă din copilărie, momente în care a schițat primele poezii care au pus de fapt bazele primei sale cărți. Până în prezent a scris două cărți. “De dorul tau...” o carte de poezii și proză scurtă “Certată cu Dragostea” un roman care surprinde perioada adolescentei. În mâna ei orice condei pare însuflețit!