carte citit lectura

… și se numește Bovarism. Este o maladie transmisibilă prin citit, și vreau prin următoarele să vă virusez și vouă mințile, ca să ne bucurăm împreună de nebunia aferentă artei de lectura.

Ce este o carte până la urmă?

O firidă din imaginația unui autor? Sau un adevărat munte de idei structurate? Doar un morman de file? Sau un univers paralel, un sanctuar!? Oameni buni, o carte este o carte.

Nu îi putem da o definiție exactă pentru că fiecare o percepe diferit. Toți începem să citim dintr-un motiv sau altul. Unii din singurătate, alții din pură plăcere, sete de cunoaștere sau multe alte taine pe care dacă am încerca să le denumin nici noi n-am știi.

Și sincer? Este un adevărat tratament universal!
Orice carte vine cu ceva nou.

Uneori distrugător, dar totuși nimeni nu poate nega faptul că ne detașează, chiar și pentru o oră din societatea asta plină de stereotipuri și oameni răi, uneori poate chiar haini. Personal, cred că dacă toți am încerca măcar odată am găsi o carte care să ne cuprindă și să ne fascineze. Există atât de multe genuri, de la Fantasy până la Young Adult, clasicii nemuritori și SF. La naiba! Au ajuns să fie publicate chiar și biografiile unor fotbaliști celebri! Oare ce nu există de citit în ziua de azi? Sigur este ceva pentru fiecare!

Vorbind de mine

Cărțile au fost și vor fi mereu un mod de a mă descătușa, de a mă detașa de tot ceea ce mă deranjează. Niciodată n-o să găsesc un mod mai potrivit de a-mi petrece dimineața, ziua sau chiar noaptea, că de ce nu, decât citind. Mereu este timp pentru citit, iar în cazul meu, e cu sens denotativ.

Am început ușor cu mici serii de cărți relativ ușoare. Apoi m-am îndreptat către Fantasy, care este, sincer, unul dintre genurile mele preferate. Probabil va rămâne așa pentru totdeauna. Clasicii sunt, și ei, nelipsiți, iar loc pentru puțin Science Fiction găsim întotdeauna. Nu pot să spun că le-am încercat pe toate. Toată istoria mea de cititor este mai strâns legată de fantasy. Aceste gen e ceva unic, este în egală măsura o critică la adresa societății în care trăim, dar și un mod de ilustrare a unor idealuri, a unor utopii relaxante și plăcute pentru minte.

Îi voi contrazice mereu pe adulții care insistă că noi, tinerii sau copii, suntem spălați pe creier de aceste cărți și că nu mai știm să trăim în realitate. O fac deoarece acei tineri care par a fi din alt univers n-au vrut să trăiască în acesta, în primul rând.

Nu este vina cărților. Nu va fi niciodată! Cărțile sunt, până la urmă, un catalizator. Trăirile sunt în noi.

Astfel vă provoc! Dedicați-vă cu adevărat unei cărți, puneți suflet în ceea ce citiți și trăiți ceea ce citiți din tot sufletul, iar după asta îmbrățișați faptul că deși pentru unii nu este interesant, cititul e COOL.