Dacă ești vreun misogin sau vreo “îndoctrinată”, poți să închizi articolul chiar acum. Iar pentru noi cei rămași, here starts the jorney: make-up – most empowering form of art ever invented (cel puțin pentru reprezentantele sexului frumos)

Să ne înțelegem de la început, nici mie nu-mi plac “gleturile” aruncate pe față. Un adevărat kitsch sunt clovnii ambulanți pe stradă.
Printre cele mai comune greșeli se numără culoarea nepotrivită a fondului de ten și neaplicarea acestuia pe gât, sprâncenele în culori ce n-au nici măcar o legătură cu nuanța părului și cea a tenului, dar și farduri neblenduite sau chiar… blenduite prea mult! Să nu mai zic de dungile trasate pe față cu scop de a contura fața… sau buze “mărite” cu ajutorul creionului trasat cu mult peste marginile naturale ale buzelor… .  Hai, cu toții știm vreo “Kylie Jenner” de Bistrița.

Dar e mare, mare greșeală să asociem machiajul cu asta.

Machiaj? Artă, măiestrie, rafinament!

Machiaj? Culori corect îmbinate , soft contouring sau sprâncene naturale. Și nu numai…

NU este vorba despre iluzia frumosului, ce “ar vrea să fie obținută prin machiaj”ci… despre frumosul iluziei. Tipu’ acesta de artă nu vrea să te transforme într-o prințesă Disney sau să-ți pună vreo mască. Pentru așa ceva bineînțeles există industria fashion, dar este altă mâncare de pește. So, care e scopul machiajului? Umila mea părere definește tehnica aceasta de înfrumusețare ca fiind o metodă de acoperire a imperfecțiunilor și accentuare a trăsăturilor deja existente.

De ce “empowering”?

Dacă pentru alții este moft, rutină sau nimic deosebit, pentru cei ca mine make-up înseamnă pasiune, poezie! Înseamnă că faci cu adevărat ceea ce îți place, ce alt lucru poate fi mai înălțător decât acesta?
“Ce fain te-ai machiat!”
Da… În spatele mesajului evident “ai o față drăguță azi”, cred că se ascunde mândria faptului că tu ai făcut acest lucru posibil, tu ai creat artă! Fața și produsele cosmetice sunt precum pânza și ustensilele de lucru ale unui pictor. Iar aici, permiteți-mi să compar tablourile cu pozele de pe facebook-urile make-up artiștilor! Păi nu sunt acestea opere?

Am mai auzit “filosofii” de genul “de ce te machiezi? Ești frumoasă și fără make-up!  Pe cine încerci să impresionezi ? Naturalul e cel mai frumos! De ce încerci să-ți acoperi toate coșurile și pistruii nașpa?’’ … ok, poate am exagerat puțin. NU ne machiem pentru lume, ci pentru noi. NU din lipsă de self-confidence, ci din iubire pentru frumos.
NU pentru a fi ceea ce nu suntem, ci de dragul de a practica… ritualul! De la demachiere până la spray-ul de fixare e o întreagă artă, poate chiar cultură a machiajului.

Acesta este și motivul pentru care durează așa mult să ne așteptați, dragi băieți! Putem să ne aplicăm repede un creion și un fond de ten… dar va lipsi cu desăvărșire rezultatul final calitativ și povestea din spatele lui.
Cred cu tărie că se poate vorbi de o poveste pe capitole în realizarea unui machiaj. Nu doar pentru că fiecare pas este de o importanță majoră, lucru de la sine înțeles; dar și pentru că atenția la detalii chiar contează! În final, dorim calitate pe față, right?

Importanța constă în fiecare textură a produsului, fiecare pensulă, fiecare lipstick asociat corect machiajului ochiilor (colorimetrie) sau fiecare fond de ten potrivit pieli.

Cred că esența artei numită machiaj poate fi cel mai bine exprimată prin prisma viziunii unui make-up artist… . Dar despre acest lucru… într-un articol viitor!