Am văzut zilele trecute unul dintre filmele alea care îți revin în minte în cele mai neașteptate momente. Este un film rusesc și surprinde o idee, sau mai bine spus, o iubire până la limitele firii omenești; situație atât de des întâlnită în trecut în cazul aristocraților.
Este vorba de controversata poveste de dragoste dintre ultimul țar al Rusiei, Nicolae al II-lea, pe când era doar prinț moștenitor; și Matilda, una dintre cele mai renumite balerine.
Nicolae știa încă de la o vârstă fragedă că îi este promisă de soție o prințesă din Germania, numită Alix, însă de cele mai multe ori inima nu urmează planurile impuse de societate sau datoriile față de tron.
Astfel, Nicolae se îndrăgostește nebunește de balerina Matilda, trăind o poveste de dragoste uimitoare, însă mereu umbrită de formalitățile ce îi împiedică să se căsătorească.
Pe măsură ce se apropie momentul încoronării, viața Matildei este pusă în pericol de cei care vor ca Nicolae să-și facă datoria de țar și să se căsătorească cu prințesa Alix.
Apar bârfele, impedimentele.. Matilda este amenințată cu moartea în cazul în care nu va returna scrisorile primite de la prinț, în care acesta îi promitea că o s-o ia de soție.
Prințesa Alix își ocupă locul la curte alături de Nicolae și pretinde ceea ce a fost menit să fie al său încă din copilărie: rolul de țarină a Rusiei. Simțind amenințarea ce vine din partea Matildei, aceasta încearcă cu orice preț să o îndepărteze de Nicolae.
Premiera filmului a avut loc la teatrul Mariinski din Sankt Petersburg și ce mi se pare interesant este faptul că pe scena teatrului respectiv, a debutat Matilda ca balerină la sfârșitul secolului XIX. Din păcate, premiera nu a fost lipsită de scandaluri și controverse. Zeci de ortodocși s-au adunat în fața teatrului ca semn de protest și sute de mii de persoane au semnat pentru a-l determina pe Vladimir Putin să interzică difuzarea filmului. Toate acestea s-au întâmplat din cauză că povestea de dragoste dintre țar și balerină este considerată o blasfemie și o jignire adusă acestui conducător din Dinastia Romanovilor, care a fost chiar ultimul țar al Rusiei. Se spune că începând din anul 2000, Nicolae al II-lea este considerat un sfânt; și din această cauză mulțimea a fost deranjată de expunerea sa în această perspectivă.
Totuși, filmul rămâne unul extraordinar, după părerea mea. Și merită văzut pentru a înțelege unde își are dragostea și durerea omenească marginile. Ce va alege Nicolae Romanov în cele din urmă? Dragostea vieții sau imperiul?