Alexandru Grecu- Elevul bistrițean ce cucerește Europa cu acorduri de chitară

0
35 views

Alexandru Grecu este un tânăr elev la Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, care are o pasiune deosebită: chitara. De-a lungul celor 10 ani de când a început să cânte la acest instrument, Alexandru a cucerit numeroase premii, atât la nivel național, cât și la nivel internațional, îndrăgostindu-se astfel tot mai mult de muzică.

Î: Salut, Alex! Spune-mi care e povestea ta, cum ți-ai descoperit pasiunea pentru chitară?

R: Eram mic, în clasa întâi, și stăteam mult în casă, în fața calculatorului, nu socializam, iar părinților mei nu le convenea ca la acea vârstă să fiu așa închis. S-au gândit să îmi găsească niște activități. Prima dată am mers la karate, m-a dus tata să văd cum este și nu mi-a plăcut. Apoi am mers la fotbal, unde am făcut doar o oră. Am mers, apoi, la dansuri moderne, am făcut trei ani. Tata este instructor auto și l-a avut pe profesorul meu de chitară ca elev. S-au cunoscut mai bine și tatălui meu i-a venit ideea să mă ducă și pe mine, să vadă dacă am talent. S-a descoperit că da și am continuat cu orele de chitară în paralel cu dansul. Treptat, am renunțat la dans, pentru că nu mă puteam concentra pe chitară. Primii trei ani am făcut ore în particular, iar din clasa a patra, profesorul s-a gândit să mă mut la Liceul de Muzică. Părinții mei au avut îndoieli, dar profesorul i-a convins spunându-le că am mult talent și că, având în vedere rezultatele pe care le am, pot să mă duc la Liceul de Muzică.

Î: Ai atins un nivel de performanță deosebit. Ce sacrificii ești nevoit să faci?

R: Îmi sacrific timpul liber. Parcă sufăr când îmi văd colegii că ies și merg la suc și eu nu pot, pentru că trebuie să studiez și să mă pregătesc de un concurs, dar încerc cumva să și ies cu colegii, să și studiez, dar e mai greu, mai ales în perioada aceasta. Primăvara- vara sunt foarte multe concursuri la care vreau să particip și fiind și vreme frumoasă, e păcat să stau în casă.

Î: Care sunt realizările de care ești cel mai mândru?

R: Am multe premii, dar dintre ele: locul I în Austria, acum 3-4 ani, locul II în Italia, la o categorie de vârstă mai mare decât cea potrivită mie și locul I la aceeași ediție, în Italia, la categoria potrivită mie. Anul acesta nu am avut așa de multe rezultate pe plan internațional, fiind nivelul competițional foarte ridcat și e greu. Te pregătești foarte mult pentru ceva, iar atunci când cânți, toate emoțiile vin, fiindcă știi că ai pus suflet și timp în materialul pe care îl cânți. Se întâmplă ca o mică greșeală să te dezamăgească și să stai concentrat pe acea greșeală, să nu mai fii atent la ce urmează să cânți.

Î: Ce înseamnă muzica pentru tine?

R: Muzica, pentru mine, înseamnă relaxare și o pasiune, o plăcere, un mod de a mă exprima. Dacă nu era chitara, eu nu eram acum aici.

Î: Care sunt melodiile tale preferate?

R: Melodiile mele preferate sunt cele romantice și clasice. Romantice deoarece fiecare chitarist și muzician cântă diferit și își pune amprenta în acea piesă. În romantism te exprimi liber. În clasicism e muzica mai dreaptă, dar muzicală și pe mine așa mă atrage.

Î: Cum crezi că te-a schimbat faptul că ai început să cânți la un instrument?

R: Nu știu cum m-a schimbat, dar sper că în bine (râde).

Î: Crezi că e important să îți urmezi pasiunile?

R: Da, fiindcă e ceea ce îți place să faci și ceea ce ai vrea. E bine ca în viitor să faci ceva ce îți place.

Î: Unde te vezi peste 10 ani?

R: Peste 10 ani mă văd concertând pe marile scene și participând la concursuri dificile, cele mai mari și mai importante.

Î: Cine te-a susținut cel mai mult pe acest drum?

Î: Am avut sprijin de la tatăl meu, de la profesorul meu, de la diferite fundații (Bursa Start, Fundația pentru Comunitate), dar și de la domnul Gavril Țărmure, managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud. Fără ei nu aș fi mers la concursuri în străinătate, ci aș fi rămas în țară, fiind doar un talent național.

Î: Cum reușești să îmbini studiul și muzica?

R: Mă axez pe chitară și pe învățat, dar dacă văd că învățatul îmi ocupă mai mult timp, fac sacrificiul de a nu învăța și de a studia chitara. Le spun profesorilor că nu am avut timp și fie că mă înțeleg, fie că nu, e treaba lor.

Î: Cum te-ai descrie în trei cuvinte?

R: Ambițios, motivat și pasionat.

Î: Ce mesaj ai pentru cititorii POV21?

R: Să își găsească un hobby, ceva ce le place și să îl facă cu pasiune, să nu se lase de el. Oricât de mult timp ar necesita, sau cât de costisitor ar fi, merită sacrificiul.