Vlăduța Lupău- Vindecătoare pe scenă și la cabinetul veterinar

"în Texte" by

Vlăduța Maria Lupău, cântăreața care este mereu cu zâmbetul pe buze, deschisă la joc și voie bună. Aceasta emană energie pozitivă în locurile unde pășeste. Vlăduța respectă folclorul românesc, este cunoscută atât pe plan național cât și internațional, calcă cu încredere pe drumul presărat cu succes. Muncește și recunoaște că o face cu mare drag.

Vladuța Maria Lupău nu iubește doar muzica, iubește animalele, motiv pentru care a urmat cursurile de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca. După ce a obţinut certificatul de medic veterinar, artista a realizat că vrea şi mai mult, iar acum urmează studiile doctorale din cadrul aceleiaşi facultăţi.

Am avut deosebita plăcere de a discuta cu Vlăduța Maria Lupău:

Când lumea aude numele de Vlăduța Lupau, ce trebuie să știe în primul rând?

Da, când lumea aude Vlăduța Lupău lumea ar trebui să știe că îi fain numele Mărie și că reprezint cu mare drag zona folclorică a Sălajului și faptul că duc mai departe, zic eu frumosul țării noastre și anume cântecul popular.

Când ați început să cântați pentru prima oară?

Prima oară am  început să cânt de copilă, la vârsta de 4 ani. Moment în care am bătut să zic așa la ușa unor dascăli, de la clubul copiilor din Șimleu Silvaninei acolo unde m-am nascut.

Sunt curioasă daca talentul tau este înnăscut?

Cred că este înnăscut dar este și foarte muncit, pentru că Dumnezeu îți dă dar dacă nu muncești nu ai cum sa strălucești.

Versurile sunt creație propriie sau sunt scrise de cineva?

Unele versuri la unele melodii sunt creații proprii iar la unele lucrez cu anumiți scriitori, sau compozitori, cum vrei să îi numești și chiar pot să amintesc acum de o doamnă care este de la voi din Bistrița, doamna Anuța Maria.

Preferați să cântați și alte genuri muzicale?

Da, adica cânt, mai încerc și unele genuri pentru că sunt plăcute de public dar nu departe de folclor, mă simt mai bine în zona de folclor, cu asta m-am născut, asta reprezint și asta o să fac toată viața.

Care este cel mai frumos moment din cariera ta?

Cel mai frumos moment din carieră, aș putea să zic că a fost când am câștigat marele premiu la cel mai mare festival din țară la Maria Tănase, aveam doar 16 ani dar toate momentele în care particip undeva și lumea este încântată că mă vede, că mă aude și vine cu drag, eu zic că sunt un moment foarte fain.

Care sunt cele mai importante premii pe care le-ai câștigat?

Am amintit deja de marele premiu de la Festivalu Maria Tănase, Premiul I – Festivalul Național „Rapsodia Românească”; Premiul I – Festivalul Național „Maria Lătărețu”; Premiul III – „Strugurele de Aur”; Marele Premiu „Festivalul Național de Cătănie”; sau Premiul de Popularitate „Mamaia Folclor”.

Ce vă place să faceți în timpul liber, aveți un hobby?

Să mă odihnesc cred că a devenit hobby-ul meu, dar la modul serios medicina veterinară este hobby-ul meu pentru că de profesie sunt medic veterinar. Pe lângă asta mai fac și televiziune, o parte din cititori probabil își vor da seama că am o emisiune pe care o moderez la Hora Tv.

Tinerii din ziua de azi nu susțin acest gen muzical, mi se pare că sunt mai atrași de alte genuri.

Nu susțin această idee tinerii chiar îmbrățișează folclorul și muzica populară, se dovedește prin prezența tinerilor pe care îi văd când ies la joc, la nunți și văd foarte mulți tineri îmbrăcați în costum popular la diferite evenimente, lucru care mă bucură.

Este ceva fără de care nu urcați pe scenă?

Întodeauna mă vedeți doar în costum popular.

A absolvit Liceul Teoretic Solomon Haliță- Sîngeorz-Băi, profil filologie, în prezent este stundentă la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației Babeș-Bolyai. A cochetat cu scrisul încă din copilărie, momente în care a schițat primele poezii care au pus de fapt bazele primei sale cărți. Până în prezent a scris două cărți. “De dorul tau...” o carte de poezii și proză scurtă “Certată cu Dragostea” un roman care surprinde perioada adolescentei. În mâna ei orice condei pare însuflețit!

Lasă un răspuns