Sunt sigur că mai mult sau mai puţin, cu toţii ne-am simţit la un moment dat marginalizaţi sau pur şi simplu a apărut acel gând: „Toţi au ceva împotriva mea”. Este ceva absolut firesc din punctul meu de vedere şi la fel cum în acest moment sunt mulţi tineri care suferă de respingerea din societate, prin aceleaşi lucruri am trecut şi eu cândva pe perioada vieţii mele. Cine este de vină? Societatea pentru că nu vrea să te accepte şi să te înţeleagă? Tu care nu te poţi ridica aşteptărilor? Condiţia fizică? Intelectul? Oricum, să nu încurcăm marginalizarea cu firea introvertită. Un introvertit este cel care nu vrea să se relaţioneze cu prea multe persoane, în timp ce un marginalizat este cel care vrea dar nu îi reuşeşte.

După spusele profesorului meu de psihologie, unul din modelele mele de viaţă şi un om pe care îl admir, cea mai mare parte din vină este la noi. Faptul că fiecare om are propriile convingeri este ceva logic dar care ne scapă deseori. Având un temperament sangvin am schimbat nenumărate grupuri de prieteni şi chiar şi societăţi întregi. Astfel am putut să analizez cu atenţie cum se comportă lumea din jurul meu. Uneori nu ne dăm seama dar putem ataca din greşeală convingerile unei persoane sau unui grup întreg. Convingerile sunt idei valoare, adică sunt trăite ca certitudini subiective; individul crede în aceste idei, se identifică cu ele şi aceste idei îl reprezintă. Totodată acestea sunt idei forţă, altfel spus subiectul tinde să le promoveze iar dacă sunt atacate tinde să le apere.Ei bine faptul că  „toţi au avut ceva împotriva mea” induce gândul că „eu sunt bun, iar ei sunt răi” când de fapt într-un mod inconştient probabil eu doar le-am atacat convingerile şi când cineva este atacat primul lucru pe care îl simte este lipsă de respect. Mulţumită piramidei creată de către psihologul Abraham Maslow, se poate observa că trebuinţa de respect este destul de importantă în viaţa de zi cu zi iar precum Adler, Rogers, Fromm şi Erikson, Maslow atribuie o importanţă considerabilă trebuinţei noastre de respect şi superioritate. Ne luptăm pentru a obţine încredere în sine şi pentru a stăpâni mediul şi pentru a obţine recunoaştere şi apreciere din partea celorlalţi.

În momentul în care te simţi victimă a marginalizării, fă doi paşi înapoi, gândeşte-te daca societatea în care eşti sau încerci sa te integrezi ţi se potriveşte şi daca ce spui sau faci tu nu îi atacă pe ceilalţi, dacă nici acordând atenţie acestor detalii nu se rezolvă problema, consider că ar fi timpul să cauţi ori un alt mod de viaţă, ori un alt grup. Şi să nu uităm că influenţa socială e aidoma puterii musculare: creşte exercitând-o, scade nefolosind-o iar dacă ai impresia că oricine conduce mai încet decât tine este un nesimţit, în timp ce oricine conduce mai repede decât tine este un maniac, problema este la tine.

Lup Nicolae Robert