Bistrițeanca ce a încântat Madridul prin muzică

"în Texte" by

Cristina Vlașin este o bistrițeancă cu o energie uimitoare, plină de căldură, cu o sensibilitate aparte. Ea a decis încă de mică să își urmeze cel mai mare vis al său: acela de a încânta oamenii prin muzică. Așa că s-a dedicat cu totul acestei pasiuni care i-a adus de-a lungul timpului numeroase satisfacții, atât în România, dar și în Madrid, unde aceasta își desfășoară activitățile în prezent, împreună cu colaboratori de renume.

Î: Bună, în primul rând, mi-ați putea povesti puțin parcursul dumneavoastră în ceea ce privește viața muzicală?

R: Sigur. Am început studiul viorii la 7 ani la Școala de Muzică și Arte Plastice (Actualul Liceu Tudor Jarda), apoi Canto la Liceul de Arte din Baia Mare și Pedagogie Muzicală la Academia de Muzică din Bucuresti. Am profesat la Infoel 2 ani ca profesoară de Educație muzicală și am reușit să fac un cor cu elevii acestui liceu. În 2007 m-am mutat la București unde am cunoscut-o pe Anca Parghel și am devenit una dintre elevele ei. Am avut șansa de a concerta alături de ea și band-ul ei în Green Hours – București și în platoul TVR. În septembrie 2007 m-am stabilit la Madrid. Mi-am continuat viața artistică, cu evenimente gen Poetry Performance alături de soțul meu, Gelu Vlașin, evenimente dedicate comunității românești din Spania. În 2008 am început să colaborez cu pianistul argentinian Nacho Camara, am cântat în mare parte standarde de jazz. În 2013 am început colaborarea cu o trupă spaniolă, cu care am cântat jazz, swing, bossanova. Apoi cu pianistul trupei, David Sanz am colaborat în proiectul soțului meu- Caravana Culturii Române în Spania. În 2014 am început să lucrez ca profesor de pian, vioară, canto și inițiere muzicală la Magerit Musical – o academie privată de muzică cu peste 23 de ani de experiență. În 2015 am început colaborarea cu chitaristul Alex Mercas.

Î: Când v-ați dat seama că muzica este vocația dumneavoastră?

R: Cred că de mică aveam în clar că asta o să fac toată viața. Aveam pe undeva o casetă unde mă înregistrase tata cum cântam și aveam vreo 2 ani. Șansa mea a constat în faptul că părinții mei au știut să mă îndrume înspre asta.

Î: Deci au avut un rol definitoriu pentru dumneavoastră, nu?

R: Clar. Le mulțumesc pentru asta!

Î: Ce gen de muzică cântați în general?

R: Jazz, swing, bossanova, uneori foarte rar folk, muzică românească veche…

Î: Cum au privit prietenii și apropiații ceea ce faceți?

R: Majoritatea celor care m-au înconjurat și mă înconjoară m-au sprijinit în ceea ce fac. În general am căutat să mă înconjor de oameni pozitivi.

Î: Care au fost momentele dificile cu care v-ați confruntat?

R: Mi-a fost un pic greu când am încercat să-mi fac un drum aici la Madrid, pentru că nu cunoșteam artiștii, nu aveam contacte, dar uite că am reușit prin perseverență și luptă să demonstrez că pot să fac ceea ce îmi doresc.

Î: În ceea ce privește cariera, cum v-ați adaptat în Madrid?

R: Eu zic că destul de bine. A fost un proces lent dar sigur. Cred că apogeul, până în momentul de față, a fost reprezentat de participarea mea la un concurs de talente, Gana con tu Voz, concurs care, câstigandu-l îți oferea posibilitatea de a participa la concursul La Voz (Vocea Spaniei). Concursul consta în a urca pe site-ul lor un video, iar apoi în funcție de numărul de voturi aveai șansa de a trece la faza următoare care era semifinala. Eu m-am calificat prima pe zona mea, cu 105000 voturi, și a treia ca număr de voturi pe toată Spania. A fost fenomenal. O experiență extraordinară. A fost o perioadă în care am avut o foarte mare vizibilitate online; datorită faptului că lumea voia să vadă/asculte ce cânt dar și faptului că în fiecare săptămâna făceam live-uri pe facebook. Am și avut un “şef” de campanie foarte priceput, Gelu, soțul meu. El e As în promovare și a reușit să adune încă câteva persoane care l-au ajutat cu promovarea. Repet: a fost o experiență extraordinară; iar zilele trecute am fost invitată la un radio național spaniol, unde am cântat live alături de chitaristul cu care colaborez acum, Alex Mercas.
Cum spuneam, a fost un drum lung dar sigur.

Î: V-ați gândit la posibilitatea de a reveni în România?

R: Ar fi minunat să ne întoarcem în România, însă la cum stau lucrurile, probabil asta o să se întâmple mult mai târziu… .

Î: Ce planuri sau obiective aveți în ceea ce privește viitorul?

R: În afară de concertele pe care ne propunem să le avem prin Madrid, lucrez alături de Alex la un viitor CD. Genul muzical este bossa nova, iar în afară de asta continui cu proiectul educațional. Îmi doresc să am academia mea particulară aici la Madrid… este un vis al meu pe care încerc să îl fac să se împlinească.

Î: În încheiere, cum ați descrie în câteva cuvinte rolul pe care muzica îl are și îl va avea în viața dumneavoastră?

R: Muzica este importantă în viața mea, la fel ca aerul și apa. Nu pot trăi fara muzică. Faptul că am studiat și m-am dedicat muzicii a contribuit în modelarea mea ca persoană. Sfătuiesc părinții să-și ducă copiii la ore de muzică, să studieze un instrument muzical. Sfătuiesc tinerii să studieze un instrument muzical. Sfătuiesc adulții să studieze un instrument muzical. Niciodată nu e târziu pentru a o face!

O puteți asculta aici: Cristina Vlașin

Studentă în anul I la Publicitate, în cadrul „FSPAC” - Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB) - A fost elevă la „Colegiul Național Liviu Rebreanu”, Bistrița - Scrie de când se știe - Preocupată de relațiile interumane, psihologie, comunicare - Este membru activ al echipei POV21 din decembrie 2017 și își dorește să-și dezvolte spiritul de echipă și să contribuie la evoluția comunității din care face parte.

1 Comment

  1. FELICITARI ,CRISTINA !!..esti minunata ,vocea ta a unit oameni,a legat prietenii ..campania de votare din 2017 din SPANIA ,a fost cea mai vizualizata pe facebook in acea perioada ,mult succes in continuare (eu am cunoscut.o pe facebook apoi in vara am dorit sa o cunosc real ,sa inatmplat la TELCIU ..a fost minunata !!..si asa va ramane mereu pentru mine !)

Lasă un răspuns