Cu toții am auzit de-a lungul vieții noastre cuvântul iertare. Pentru unii nu înseamnă nimic, e doar un cuvânt pe o listă infinită. E greu să ierți, am realizat și eu asta de curând. E greu să treci peste anumite lucruri ce ți-au marcat sufletul și să încerci să reclădești încrederea de altădată. Însă vreau să spun că nu e imposibil, că orice om are capacitatea și puterea de a ierta în felul și în ritmul său. Unii avem nevoie doar de câteva zile, ore sau minute pentru a ne reîntoarce, pe când altora le ia luni, ani sau chiar întreaga viață.
Cred că iubirea și iertarea sunt de fapt cele doua esențe ale vieții ce merg mână în mână, deși poate că nu vrem de multe ori să acceptăm asta. Cu toate acestea, în viața fiecăruia a apărut sau va apărea un moment în care ne vom întreba :”Merită el/ea?”. Așa am ajuns și eu să mă gândesc că poate am făcut o greșeală iertându-l, că poate era mai bine să-mi las sufletul să se vindece fără să fac o presiune asupra lui. Însă ce ar mai fi dragostea adolescentină, ruptă cu totul de realitate, pură și inocentă fără suferință? Ce ar mai fi iubirea copilărească și dezinteresată fără iertare? Și oare ce ar mai fi viața în sine fără asumarea anumitor riscuri? Și de fapt, ce suntem noi oamenii? Suntem mai mult decât niște ființe călătoare prin imensul Univers fără să știm ce ne așteaptă mâine? Acestea sunt doar câteva întrebări pe care mi le-am pus de nenumărate ori.
Acum mi-am propus să fac tot ce pot pentru a deveni o versiune mai bună a mea, una care nu se gândește doar la propria persoană. Nu știu dacă voi reuși, însă pot spune că am un scop, o țintă precisă: aceea de a fi fericită sau mai bine spus, aceea de a fi fericită alături de el. Deși sunt nesigură, cred că doar timpul mă va face să-mi dau seama dacă am greșit sau nu. Tot timpul este cel care m-a făcut să realizez cât de mult se poate schimba un om. Cred că noi, fetele, ne-am spus cel puțin o dată în viață că nu vom ierta absolut nimic, că deși vom pleca cu inima îndoită, nu ne vom mai uita înapoi odată ce încrederea ne-a fost trădată. Credeam pe atunci că e simplu, că fiecare avem în lume acel Harap-Alb ce va veni să ne salveze și ne va încredința inima lui, însă nu e așa. Iubirea ne schimbă absolut totul, felul de a gândi, personalitatea și de multe ori ne face mai puternici, ne face să credem că suntem invincibilii acestei lumi haotice, însă ne poate dărâma la fel de repede, ducându-ne pe culmi infernale.
Dacă ai trăit măcar o parte din povestea mea îți spun să nu-ți fie frică, să îndrăznești să iubești, dar mai ales să ai puterea să te reîndrăgostesti poate chiar de cel care, în urmă cu ceva timp, a plecat fără să-ți ofere vreo explicație. Caută răspunsuri chiar și atunci când toți îți spun că nu ar mai trebui, pentru că ai o singură viață, una în care nu ne permitem să traim cu regrete.

Ioana Mihăilă