Simona Echim- Tânăra care a reinventat aerobicul în Bistrița

"în Texte" by

Simona Andreea Echim este o bistrițeancă energică, plină de voioșie și optimism. Practică sportul de când se știe și dorește să împărtășească beneficiile lui și cu cei din jur. Certificată la nivel internațional, pasiunea ei pentru aerobic o determină să cunoască și să afle tot mai multe încontinuu. 

Î: Bună, Simona! Spune-mi în ce domeniu activezi și câteva detalii despre asta.

R: Eu activez acum în domeniul sportiv, ca și antrenor de aerobic. Sunt în continuă dezvoltare, chiar dacă practic de mulți ani în domeniul ăsta. Spun asta pentru că tot timpul fac training-uri, atât în țară cât și în afara țării. Predau mai multe stiluri de aerobic, ceea ce este foarte important. Dar deși acest lucru este mai mult un hobby, eu sunt și inginer, lucrez la o firmă din orașul nostru ca și arhitect. Am început de mică, fac sport de când mă știu, deși nu am făcut nicio școală sau facultate de sport. Am făcut handbal, am făcut dansuri, baschet, volei, alerg destul de des. 

Î: Îmbini sportul cu alimentația? Dacă da, în ce mod?

R: Se leagă una de cealaltă, nu se poate să faci una fără cealaltă. Adică, deși multă lume îmi spune ,,tu sigur nu mănânci” atunci când se uită la mine, nu e adevărat. Cei care mă cunosc și care petrec timpul cu mine știu asta. Motto-ul meu de bază este ,,Mănânc ca să trăiesc, nu trăiesc ca să mănânc.”, după asta mă ghidez să spun așa. Și nu mănânc niciodată încât să mă ridic de la masă fiind sătulă, chiar dacă mănânc mai multe feluri de mâncare la o masă. De regulă mănânc și mănânc orice, dar nu oricât.

Î: De cât timp ești trainer? Și cum a început totul?

R: Sunt trainer de aproape 9 ani și de-a lungul timpului mi-am propus ca în fiecare an să fac cel puțin un training în domeniul aerobicului, în domeniul fitness-ului, dacă nu reușesc training propriu-zis atunci particip la diverse convenții sau master club-uri și în țară, dar și în afară. Partea asta de aerobic m-a atras pentru că îmi place dansul, îmi place muzica, stilul ăsta de a face mișcare  pe ritm și totodată îmi place să ajut oamenii. Încă de când am terminat liceul m-am înscris la primul meu curs de formare, ce a durat o săptămână, am fost la Federația Română a Sportului într-un cantonament să spun așa în care am făcut teorie și practică, iar la sfârșitul cursului am dat un examen.  Indiferent de perioada unui curs de fiecare dată am venit acasă și m-am pregătit singură, pentru că ăsta e secretul.

Î: Ai spus că lucrezi și ca inginer. Ți se pare dificil să îmbini asta cu sportul?

R: Nu este dificil, mai ales că munca de birou este statică , iar partea cu aerobicul nici nu o pot numi  muncă de fapt, este partea mea de suflet, unde mă regăsesc. În momentul în care ajung în sala de sport, chiar dacă sunt obosită, nu am chef, s-ar putea să fiu bolnavă, să am o problemă, mi s-a întâmplat, mă uit în jurul meu și mă transform automat. Îmi dă o anumită energie, o forță care mă ajută. Mintea așa este setată, dacă faci ceea ce-ți place  nu simți că depui un anumit efort. Am avut febră și frisoane și am ieșit de acolo mult mai bine.

Î: Te-ai gândit vreodată să profesezi în altă parte?

R: În afara țării nu, nu m-am gândit. În alt oraș da. În afara țării nu, deși am ocazia, oportunități sunt, doar să vrei, dar nu pentru că aici mă regăsesc. Am călătorit mult, am fost în delegații, am stat și o lună în afara țării, dar totuși noi românii suntem altfel. Mi-ar plăcea să predau ceea ce știu și să împărtășesc cu oamenii din jurul meu, pe care îi cunosc, oamenii cu care am crescut, din aceeași țară, asta e ideea. 

Î: Ai fost susținută de la început? Cum te-au perceput cei din jur atunci când ai început să profesezi în acest domeniu?

R: Pe de-o parte, printre cei apropiați au fost câțiva care nu m-au susținut poate așa cum am vrut eu sau cum am crezut eu. Familia în schimb m-a susținut, a avut încredere, a știut întotdeauna că Simona știe ce face, dar spre  surprinderea mea, în momentul în care am început sa profesez în domeniul ăsta, am primit încrederea  mai multor oameni decât mă așteptam. Vă dați seama că am început la o vârstă fragedă. La 20 de ani să le spui oamenilor mai mari ca tine ,,sportul pe o perioadă lungă face bine, e sănătos” nu a fost chiar convingător pentru că primeam răspunsuri precum ,,da, dar tu ești tânără”. Păi da, dar trebuie să începi de tânăr să ai grijă de corpul tău. Da, am primit susținere destul de mare, mai ales că atunci când am început eu în Bistrița lumea era puțin mai sceptică, nu era atât de deschisă, nu avea atât de multe informații, atât din domeniul sportului cât și din alte domenii, deci cumva eu zic că am început bine.

Î: Care sunt obiectivele tale pe anul 2018, dar și pe termen lung?

R: Pe termen lung da, am ceva. Ca de altfel recent m-am întors din Berlin, unde am făcut un training de yoga-fitness, aș vrea să introduc mișcări noi, stiluri noi de fitness și de aerobic. Acum am început un training la Cluj, de bodybuilding și personal training. Tendința mea este să cunosc și să fiu din ce în ce mai bună în domeniu pentru că îmi place ceea ce fac și vreau ca oamenii să vină la mine și să aibă încredere, să le ofer încredere și un ajutor pe merit. Aș vrea de altfel să ajung să pot face doar asta și să mă pot întreține doar din asta. 

Î: Cum te-ai descrie în trei cuvinte? Și de asemenea ce alte pasiuni mai ai în afară de sport?

R: Sunt energică, iubesc ceea ce fac și îmi place să împărtășesc oamenilor ceea ce știu. Mă pasioneaza tot ce ține de mișcare, dans, ski, înot, dar și arhitectură și design. Am terminat Liceul de Arte și până acum am reușit să ajut la amenajarea unor locuințe, atât apartament cât și casă și îmi place mult acest domeniu, mă pasionează. 

Î: Spune-ne te rog unde te putem găsi, atât în domeniul online cât și în domeniul fizic.

R: Activez la Centrul Spa  ,,Schreiner”, pe parte de sport. Aici desfășor momentan ședințe de zumba, sunt 4 stiluri: zumba fitness, zumba step, aqua zumba, strong by zumba și TRX. La toate acestea am calificări internaționale, la fel ca și la cursul de personal traning sau cel de yoga-fitness. Aici pot fi găsită de luni până joi în fiecare seară, iar în domeniul online pe facebook, pe pagina mea personală.

Î: Ne poți da un pont din domeniul sportului?

R: Sportul înseamnă mai mult decât ceea ce se vede sau se citește. Pe mine m-a ajutat foarte mult în ceea ce privește modul de dezvoltare ca și om, ca personalitate. Sportul m-a ajutat în multe situații critice din viața mea, de exemplu în caz de depresie. În loc să cad pradă depresiei m-am ridicat și am ajuns persoana  de astăzi. Sportul mă ține în viață în sensul cel mai propriu.

Î: Ce mesaj transmiți cititorilor noștri?

R: Faceți sport pentru că vă ajută mai mult decât credeți voi, asta fiind demonstrat prin numărul participanților la ședințele mele de-a lungul timpului, prin feedback-ul primit. Nu veți regreta, o să vă ajute atât fizic, psihic, mintal, din toate punctele de vedere.

Mai multe despre Simona aici.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*