Marius Muti – Formatorul primilor campioni mondiali români la Taekwondo

1
149 views

Marius Muti este fondatorul clubului de Taekwondo WT Ilyo Bistrița. Dragostea și pasiunea pentru această artă marțială l-au făcut să își dorească să ofere copiilor bistrițeni – și nu numai – oportunitatea de a practica acest sport. Cel mai important lucru este că el le oferă copiilor nu numai șansa de a practica Taekwondo, ci și șansa de a se descoperi pe ei înșiși, de a se stăpâni și de a avea mereu curajul să facă ceea ce își doresc.

Pornind cu pași mărunți, Marius Muti a reușit să aducă Taekwondo-ul în sufletele bistrițenilor pasionați, iar acum clubul Ilyo are numeroase premii câștigate datorită acestui om.

Î: Bună, Marius! Am dori să îți luăm un interviu mai detaliat despre ceea ce înseamnă Taekwondo. Când ai fondat clubul și cum ai pus bazele lui?

R: Clubul a fost fondat în anul 2009, până atunci funcționând ca o secție a clubului din Alba-Iulia, din care făceam eu parte.

Taekwondo era o artă marțială nouă în județul nostru, iar datorită faptului că mie îmi plăcea foarte mult, am decis că tinerii ar trebui să aibă acces la această artă marțială. Astfel, la insistențele unui prieten de-al meu, Florin Pop, am deschis prima sală de Taekwondo la Năsăud.

În 2007, când am revenit în Bistrița, am vrut să continui cu un sport și m-am interesat care sunt sălile de arte marțiale din Bistrița și ce anume se practică, iar din ce am aflat la momentul respectiv, era un club de Kickboxing. Am ales să merg la Kickboxing, deoarece era mai apropiat de ceea ce făcusem eu. Acolo l-am cunoscut pe domnul Florin Pop, care m-a sprijinit foarte mult și m-a ajutat să fac primele antrenamente, fiind foarte interesat de viitorul tinerilor, în special de al fiului său, Adrian Pop. El m-a ajutat să mă extind spre Bistrița și Beclean. Îi mulțumesc enorm de mult. Astfel, acest vis începea să prindă viață. Consider că fără impulsul dânsului, nimic nu ar fi fost la fel.

Î: Acum doar la Bistrița desfășurați această activitate?

R: Acum doar la Bistrița și Beclean, însă într-un timp aveam în nouă localități, cum ar fi Rodna, Sângeorz-Băi, Maieru, Telciu, Coșbuc, Salva.

Î: Elevii de acolo au renunțat sau încă practică Taekwondo?

R: Datorită faptului că transportul era dificil, iar copiii prea puțini, au înțeles că noi ne axăm pe performanță, așadar numărul lor a scăzut. Astfel, datorită intensității antrenamentelor, am decis că trebuie să ne axăm pe 2-3 centre mai mari, pentru mai multă performanță, lucru pe care l-am obținut în timp.

Î: Câți membri numără clubul Ilyo?

R: Activi avem cam 80 de membri, dar de-a lungul timpului au trecut foarte mulți, însă rămân cei mai buni, cei susținuți de familie din toate punctele de vedere.

Î: Care sunt performanțele cele mai mari pe care le-ați atins la nivelul clubului?

R: Am avut locul III la Campionatul Mondial de Cadeți din Coreea de Sud, locul I la Campionatul  European de Cadeți, locul II la Campionatul European de Juniori, multiple locuri la Campionate Balcanice și multiple locuri de campioni naționali, de care suntem foarte mândri.

Î: În Bistrița au fost organizate competiții de Taekwondo?

R: În total, la Bistrița s-au organizat 10 competiții de Taekwondo, în care clubul Ilyo a fost organizator alături de Federația Română, în calitate de promovator de Taekwondo.

Î: De când ai  început să practici Taekwondo și ce te-a determinat să alegi acest drum?

R: Am început de mult timp, din 1998. Tot timpul am fost atras de artele marțiale, însă cred că ceea ce m-a determinat cel mai mult au fost filmele de după revoluție, care au abordat subiectul  artelor marțiale.

Î: Unde ai început să practici acest sport?

R: Am început în Cluj-Napoca, la Clubul Sportiv ,,FORȚĂ”, apoi din 2001 am continuat în Alba-Iulia, unde am stat cinci ani, iar în 2007 am revenit în Bistrița, în octombrie 2008 având loc primul antrenament de Taekwondo la Năsăud.

Î: Care este relația dintre elev și antrenor în sală?

R: O pot asemăna cu relația dintre profesor și elev la școală, deoarece, la fel ca profesorii, și noi ne dorim să le deschidem un drum în viață. Ne dorim să-i învățăm pe copii faptul că nu există imposibil și că orice obstacol poate fi depășit prin muncă, tenacitate și perseverență. Cred că acesta este cel mai mare beneficiu al artelor asupra psihicului uman, însă la fel de importante sunt și cele fizice, un corp armonios și o sănătate bună. Apoi sunt beneficiile competiționale, deoarece avem campioni naționali, prima sportivă din lumea Taekwondo-lui românesc, care a luat locul I la Campionatul European și prima sportivă care a luat 3 ani consecutiv medalii la Campionate Mondiale. Numele ei este Liana Ionela Musteață, în vârstă de 16 ani, care și acum este la Centrul Olimpic din București, pregătindu-se pentru calificările la olimpiadă.

Î: Ce rol ai în cadrul Federației Române de Taekwondo?

R: Sunt directorul Colegiului Național al Centurilor Negre și membru al Consiliului Director, unde suntem 8 membri, care discutăm și încercăm să dezvoltăm federația la nivel național.

Î: Ce le oferiți și insuflați copiilor care practică Taekwondo la Ilyo?

R: Eu încerc să le arăt dragostea pentru sport și curajul de a se autodepăși mereu  atât în taekwondo, cât și în societate, și consider că acesta este cel mai important lucru.

Î: Care credeți că sunt beneficiile în practicarea Taekwondo-ului?

R: Avantajele practicării Taekwondo-ului se restrâng atât asupra fizicului, cât și asupra psihicului. Din punct de vedere fizic, copiii își fortifică corpul și dobândesc o sănătate bună, iar din punct de vedere psihic, învață să fie mai puternici și să se stăpânească atunci când devin impulsivi.

Î: Este Taekwondo accesibil pentru oricine?

R: Pentru Taekwondo, ca și disciplină olimpică sau ca și sport de performanță, consider că nu toată lumea are înclinații, dar ca sport de masă, ca  promovare este un sport deschis tuturor.

Î: Cum l-ai încadra? Sport, artă marțială sau ambele?

R: Ambele, deoarece în momentul în care sportivii fac pregătire pentru examenele de grad, antrenamentele se axează pe arta marțială, iar atunci când obiectivul este participarea la anumite competiții, ne punem baza în latura competițională, care a devenit olimpică.