Silviu Avram – Numele drag folclorului românesc

"în Texte" by

Silviu Avram este un interpret de muzică populară din Maieru care, pe lângă cântecele populare din zona pe care o reprezintă, interpretează cu mult suflet cântece populare și din alte regiuni ale țării. Aerul de munte și apa de izvor fac să răsune glasul lui Silviu tot mai armonios.

Muzica face parte din Silviu, îl definește ca om. În continuare, vă prezentăm un interviu în exclusivitate.

Î: Salut! Silviu, sunt bucuroasă că ți-ai făcut timp și m-ai primit în casa ta. Personal, eu te admir de când erai micuț. Acum aș vrea să îmi spui când ți-ai descoperit talentul.

R: Salut. Plăcerea este de partea mea. Mi-am descoperit talentul la vârsta de 8-9 ani, când am mers pentru prima dată la cercul de folclor ,,Lada de zestre’’ de care se ocupă doamna Măriuța Pop, o învățătoare din sat. Atunci am început să prind și mai mare drag de folclor, prin spectacolele la care participam cu dânsa.

Pe atunci nu cântam. Prezentam diferite obiceiuri precum: Cununa grâului, Șezătoare sau Sânzâiene. În scurt timp,  învățătoarea mea, Pârlea Lucreția, a descoperit că am voce, așa că m-a provocat la o serbare de 8 martie, să cânt. Țin minte că am interpretat în duet cu o colegă piesa Mamă bătrâneța-i grea (Repertoriu Anuța Motofelea și Nicu Cioancă).

Î: Când ai început să cânți la acest nivel, pe care eu l-aș numi chiar profesionist?

R: La 10 ani am mers la Școala Populară de Arte din Sângeorz-Băi, unde era profesor domnul Ioan Șorecau. Acolo am început să cânt, la spectacolele pe care le aveam cu grupul Datina. Cu dânsul am făcut și primele imprimări. La vârsta de 11 ani am participat la un concurs organizat de postul de televizune SângeorzTv, „Someșenii sunt talentați”. Prima etapă s-a desfășurat la Maieru și am interpretat piesa: „Din Vârful Muncelului” care mi-a adus succes în acel concurs, unde am obținut premiul trei.

La nivel profesionist aș putea spune că am început să cânt de la 15 ani, când am ajuns la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița. Acolo am progresat și m-am dezvoltat foarte mult pe plan muzical, prin orele de canto, și am învățat tehnici utile, care erau necunoscute de mine.

Î: Cât de mult îți place ceea ce faci?

R: Îmi place foarte mult drumul pe care l-am ales în viață și cred că m-am născut pentru a cânta și încânta publicul cu muzica mea. Muzica este cu mine în toate momentele, fie ele mai bune sau mai rele și mă ajută să depășesc orice supărare sau necaz.

Î: Care a fost parcusul carierei tale?

R: Am participat la diferite evenimente, emisiuni, spectacole, chiar și la turnee în străinătate. Am obținut premii frumoase la concursurile la care am participat: Premiul I – Festivalul „În grădina cu flori multe” de la Cernăuți, Ucraina în 2013, Festivalul „Miorița” de la Toplița în 2016 și multe altele. Am o colaborare frumoasă și cu Ansamblul „Cununa Someșană” de la Maieru, unde activez de câțiva ani. Alături de ei am efectuat turnee în Franța, Polonia dar și în țară.

Î: Există ceva fără de care nu urci pe scenă înaintea unui spectacol?

R: Înainte de a intra pe scenă îmi fac Sfânta Cruce și îl rog pe Bunul Dumnezeu să mă ajute să pot duce momentul artistic la final și să iasă bine.

Î: Ți-a trecut vreodată prin gând că vei ajunge unde te afli astăzi?

R: Nu m-am gândit niciodată la ce îmi rezervă viitorul și uite că s-a îngrijit cineva de mine pentru asta. Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu că m-a ajutat să ajung unde sunt în prezent.

Î: S-a implicat cineva în uniformizarea vocii tale?

R: Mulți oameni s–au implicat în uniformizarea vocii mele, dar cel mai mult și cel mai bine a făcut-o profesoara mea de canto, Casiana Matei, căreia îi mulțumesc din suflet pentru toate sfaturile date.

Î: Crezi că talentul tău este înnăscut?

R: Cred că l-am moștenit de la mama și de la bunica mea, pentru că amândouă au vocile foarte frumoase.

Î: Cine te-a susținut cel mai mult în cariera asta?

R: Familia mea m-a susținut cel mai mult  atât în plan moral, dar și financiar. În ziua de azi, ca să scoți un cântec costă foarte mult, familia m-a susținut mereu, a crezut mereu în mine și în visele mele. Sunt norocos că am lângă mine o astfel de familie.

Î: Cum ai reacționat la feedback-ul pozitiv? Dar la cel negativ?

R: Când am fost premiat la vreun festival sau apreciat de oameni, m-am bucurat foarte mult și am prins curaj pentru a munci mai mult și pentru a merge mai departe. Sunt ambițios, îmi place să duc la bun sfârșit ceea ce îmi propun. Au fost momente când am participat la festivaluri și nu am luat premii sau am fost chiar criticat pentru anumite lucruri, dar am mers mai departe cu gândul că pot să ajung acolo unde mi-am propus.

Î: Ce parere au prietenii tăi despre ceea ce faci?

R: Prietenii mă susțin, mai ales că unii dintre ei cântă și ne încurajăm reciproc.

Î: Cum te vezi în viitor?

R: În viitorul apropiat mi-aș dori să termin primul meu album la care lucrez de ceva vreme, aș vrea să particip în continuare la diferite evenimente, sper că prin muncă să ajung un interpret reprezentativ al județului nostru.

Î: Te simți mândru de ceea ce faci?

R: Mă bucur foarte mult pentru tot ce am reușit să realizez până în prezent și sper să realizez mult mai mult în viitor, pentru că abia mi-am început drumul ca solist, interpret. Asta va fi posibil doar muncind din greu și participând la numeroase festivaluri și concursuri. Sunt conștient că trebuie să muncesc pentru a putea păși cu încredere pe drumul ales și nu mi se pare greu sau obositor, pentru că asta îmi doresc să fac.

A absolvit Liceul Teoretic Solomon Haliță- Sîngeorz-Băi, profil filologie, în prezent este stundentă la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației Babeș-Bolyai. A cochetat cu scrisul încă din copilărie, momente în care a schițat primele poezii care au pus de fapt bazele primei sale cărți. Până în prezent a scris două cărți. “De dorul tau...” o carte de poezii și proză scurtă “Certată cu Dragostea” un roman care surprinde perioada adolescentei. În mâna ei orice condei pare însuflețit!

Lasă un răspuns