Nu știam sigur ce se întâmplă. Vântul izbea crengile copacilor de zidurile sumbre ale gării. Trenul aștepta în stație. Oare ce aștepta?
Treisprezce persoane, tineri, cu fețe surprinzător de încrețite pentru vârsta lor, stau pe marginea înălbitului peron. Ei sunt Bolts and Gears- echipa de robotică a Colegiului Național “Liviu Rebreanu”– echipa de robotică a Bistriței; surprinși în cea mai simplă și pură formă a lor: extenuați, îngrijorați, încercând să se adune ca să pornească spre punctul culminant al carierei lor inginerești: First Tech Challenge – România.
Poate vă întrebați “De ce? De ce nu stau la școală să învețe ca toți ceilalți?”. Răspunsul este simplu: acest mic colectiv de materie cenușie, ambiție și tenacitate visează să schimbe lumea. Aproape patru sute de ore de lucru au fost dedicate promovării roboticii în comunitatea bistrițeană și construirea unui sistem competitiv, cu care să concurez la etapa națională din București; dar acum e rândul omului să se remarce. A sosit timpul să facem cunoștință.
Eu sunt Cătălin Cornea, inginer robotician aspirant, dar mai mult de atât– sunt om; și fac parte dintr-o echipă de elevi alături de Nașca Răzvan, Petri Jessica, Mastan Adina, Moldovan Ioana Ilinca, Pușcaș Corina, Buzan Dan, Dragoș Mureșan, Monda Bianca, Reu Teodora, Badiu Anca, Ciurcău Leonardo, Petri James și mentorul nostru, domnul profesor Ciprian Mureșan. Noi construim roboți; și vrem să ajutăm tinerii din Bistrița să evolueze, să se ridice în știință – și nu numai. Vrem să fim diferiți, să fim copiii aceia ciudați care sunt priviți ca o anomalie a firii, vrem să ne ridicăm din cenușa unui oraș care a fost lăsat să se stingă din viață și să îl repunem pe hartă prin exemplul nostru personal; prin omenie, bunătate, susținere, încredere, pace, credință și știință. Ne dorim ca Bistrița să devină un centru regional de dezvoltare culturală și să încurajăm promovarea spiritului de echipă și a muncii în întregul județ, și, de ce nu, în întreaga țară.
Am ajuns în București și am realizat că ceva ne lipsește. Acum când ne doream să împărtășim împreună emoțiile acestei competiții, simțim un gol. Teodora, prin energia ei pozitivă și entuziasmul ei molipsitor, reușește de fiecare dată să ne unească, dar de această dată, nu. Ea este plecată în altă misiune – aceea de a purta prestigiul liceului, și implicit al echipei, prin matematică, la un concurs interjudețean. Chiar dacă suntem departe unii de alții, spiritul cultivat în cadrul echipei sfidează distanța. Ne susținem reciproc, indiferent de ceea ce ar fi.
Greul abia acum începe, atât în cadrul concursului, cât și pentru cei ce ne susțin de acasă, care așteaptă vești de la echipă. Așadar, rugăm comunitatea de acasă să ne susțină atât pe noi, cât și pe tinerii care vor să își urmeze visul și să evolueze pe toate planurile.

Cătălin Cornea

Articolul precedentCursa pe fluviul subconștientului
Articolul următorFluturi- Irina Binder
Absolvent al Colegiului Național Liviu Rebreanu - Chitarist - Pianist - Producător muzical - Robotician - Student la Mecatronică și Robotică în cadrul Univerității Tehnice Cluj Napoca - Pasionat de psihologie - Convins că psihicul uman este doar suma unor ecuații predefinite - Face parte din echipa POV21 din Aprilie 2017 și dorește să schimbe lumea prin puterea exemplului, a bunătății și a muncii susținute - Consideră că toți oamenii merită șanse egale, dar că nu toți sunt cu adevărat egali