The theory of everything
The theory of everything

The Theory of Everything (Teoria întregului) este un film care m-a emoționat peste măsură; și acest lucru datorită faptului că prezintă povestea lui Stephen Hawking, un om care a sfidat tot ceea ce se putea sfida, atât prin teoriile lui care au revoluționat știința, dar și prin tragedia care i-a schimbat viața, și căreia i-a făcut față.

Filmul dezvoltă povestea de dragoste dintre Stephen în anii studenției și Jane Wilde. Ea se situa la polul opus față de el, fiind pasionată de litere și arte.

Stephen Hawking revoluționează știința printr-o teorie privind găurile negre, fiind declarat un geniu. Acestea au existat încă de la începutul Universului și reprezintă un mister esențial. Însă în momentul în care se află în culmea fericirii, mușchii lui nu mai răspund comenzilor date de creier și află că are o boală care îl va împiedica să vorbească, să mănânce, sau să se miște.

Deși medicii îi mai dau doar doi ani de trăit; iubita sa Jane nu îl părăsește. Din contră, îl susține și îl ajută atunci când el începe să nu își mai poată folosi corpul.

Cei doi se căsătoresc. Dincolo de fericirea de a fi împreună, intervine acest handicap al lui Stephen, pentru că începe să vorbească din ce în ce mai greu și nu se mai poate mișca aproape deloc. Boala necruțătoare se numește SLA Cât de mult contează tehnologia și ce aparaturi îl vor ajuta pe Stepen Hawking să își împărtășească gândurile, în ciuda neputinței sale de a vorbi și de a scrie? Soția sa, Jane, este punctul său de sprijin, însă cât va dura până se va simți depășită de situație?

Este oare dragostea destul de mare pentru a le duce în spate pe toate? Și oare rezistă Jane să vadă cum omul iubit se topește în fiecare zi, sub ochii săi?

Este un film care mi-a oferit o altă perspectivă. Este povestea unui om genial care nu s-a lăsat înfrânt de condiția lui și a sfidat legile naturii, dovedind că o minte sclipitoare te poate propulsa extrem de sus. Este un film pe care îl recomand din tot sufletul. Conține prea multă profunzime și prea multă esență pentru a plictisi.

The theory of everything reprezintă povestea și drama unui om care a schimbat lumea și credințele ei, în ciuda condiției sale. El a reușit să înfăptuiască lucruri mărețe în această stare. Atunci, pe noi, cei cu viețile aparent normale, ce ne oprește să țintim cât mai sus?