„Orbi” de Petronela Rotar

„Orbi” de Petronela Rotar – Despre abuzuri, toxicitate și renaștere

"în Recenzii" by

Am știut, încă de la început, că o să scriu cândva despre romanul Orbi” de Petronela Rotar, însă am ezitat de fiecare dată. Despre o carte de acest fel, nu îți vine ușor să vorbești sau să îți alegi cuvintele. De ce? Pentru că, în primul rând, cartea reprezintă o oglindă ce ascunde adevăruri incomode.

Despre cine? Despre fiecare dintre noi. Despre efectul abuzurilor psihice din copilărie. Despre felul în care ne mințim în relația de cuplu. Despre puterea de a renunța la ceva ce ne face rău.

Ce înseamnă orbi? Ei bine, eu cred că ține de puterea de interpretare a fiecăruia.

Pentru mine, în contextul acestei cărți, orbi înseamnă incapabili. Incapabili de a fi sinceri unul cu celălalt sau cu noi înșine, incapabili de a face diferența dintre un sentiment profund de dragoste și un comportament abuziv.

Orbi spune povestea Alexei și a lui Călin, doi oameni frumoși, plini de ambiții, dar de asemenea, plini de răni reprimate și nevoi de atașament, pe care le conștientizează mult mai târziu.

Ce mi se pare interesant este faptul că romanul începe cu finalul căsniciei lor ratate, tocmai pentru că, dintr-un efort absurd al Alexei de a nu-l pierde pe Călin, îl cere în căsătorie pe acesta, în speranța că toate problemele relației lor se vor rezolva peste noapte.

Nu aș vrea să spun mai multe despre carte.

Fiecare o simte și o trăiește prin prisma propriilor răni, propriilor experiențe, și prin propriile nevoi de vindecare. Dar doar atunci când este pregătit.

Și știm bine, sau măcar ar trebui să știm… Trăim într-o societate în care ideea de dragoste este ridicată în slăvi atât de mult, încât se confundă cu orice nivel de atașament sau cu orice formă de abuz. Indiferent dacă e subtil sau evident, numai dovadă de dragoste nu reprezintă.

Cui i se adresează cartea?

Tututor femeilor și bărbaților care au nevoie de un imbold și de un exemplu. Oamenii pot schimba extraordinar de multe lucruri dacă și-ar face curajul să își asume ceea ce ascund în ei înșiși. Eu recomand cartea asta, în primul rând adolescentelor. Mai ales celor care, chiar dacă probabil nu au trecut prin situații de acest fel, ar trebui să știe ce reprezintă.

Asta pentru că, dacă reușești să conștientizezi propriile răni și trăiri încă din perioada adolescenței, ai un plus față de ceilalți. Vei știi să te ferești de oameni toxici. Vei știi să fugi de comportamente nesănătoase.  Astfel ai șansa să trăiești o relație autentică, atunci când va fi cazul!

Petronela Rotar este o scriitoare extraordinară dar, în primul rând, este o femeie puternică ce răstoarnă, prin această carte, majoritatea credințelor și ideilor despre relația de cuplu și interacțiunea dintre doi oameni.

Ceea ce este, de asemenea, important, este faptul că ea evidențiază nevoia de terapie, pe care cele mai multe persoane o au, oricât de fericite și de sănătoase ar părea. Terapia a ajutat-o și pe Alexa să își înțeleagă trecutul, alegerile, să își conștientizeze rănile și să își asume faptul că este răspunzătoare pentru toate evenimentele din viața sa.

„Orbi” de Petronela Rotar este o carte care, după părerea mea, îți oferă un reper. Te trezește la realitate și îți oferă o alternativă de a fi bine cu tine și cu cei din jur. Dar din acest punct, tu decizi ce faci mai departe cu viața ta.

Studentă în anul I la Publicitate, în cadrul „FSPAC” - Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB) - A fost elevă la „Colegiul Național Liviu Rebreanu”, Bistrița - Scrie de când se știe - Preocupată de relațiile interumane, psihologie, comunicare - Este membru activ al echipei POV21 din decembrie 2017 și își dorește să-și dezvolte spiritul de echipă și să contribuie la evoluția comunității din care face parte.

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi