Aflat pentru prima dată la Bistrița, Sagy Zwirn acceptat să ne acorde un interviu, în exclusivitate pentru revista POV21.

Pentru cei care nu-l cunosc, Sagy Zwirn este un scriitor israelian, avocat certificat și fost procuror. Povestirile scurte și articolele sale au apărut în diverse publicații, inclusiv în revista Quarterly Review și în revista Evergreen. A tradus două romane în ebraică pentru un mare editor israelian, iar povestirea lui “Carthage” a fost acceptată spre publicare în revista Yale.

Primul său roman este un thriller numit SHADOW GLASS.

Care este părerea lui Sagy despre România și cu ce surprize literare ne așteaptă? Aflăm împreună în cele ce urmează, atât în română cât și în engleză.

Bună, Sagy! Și bun venit în România!Cum ți se pare țara noastră?

Salut! Vin aici de câteva ori pe an, mi se pare  frumoasă și încântătoare.

Bănuiesc că suntem de aceeași părere! Poate o să ne descrii și țara ta, Israel.

Ei bine, e foarte diferită! Înainte de toate, este foarte cald, lucru care îi face pe oameni mai agitați. Totuși, este un loc frumos unde să trăiești, deoarece devi recunoscător pentru ceea ce ai; înveți să apreciezi asta.

Și este asta o sursă de inspirație?

Da! Locul în care trăiești are, în mod evident, o mare influență asupra operei tale, iar crescând acolo, sunt sigur că mi-a influențat foarte mult opera.

De exemplu, Joyce (n.n) a crescut în Dublin, tot ceea ce a scris, a avut loc în Dublin … locul în care crești este parte din opera ta! Și unele din operele mele au loc în Israel. De exemplu, primul meu roman are loc în Cisiordania (n.n), și contextul  militar generează teamă printre locuitorii de acolo.

Așadar, cărțile tale sunt bazate pe teme politice?

Nu este ficțiune politică, deoarece ficțiunea politică tinde să fie ficțiune slabă. Dacă ai un mesaj de transmis, este mai bine să scrii un pamflet. Ficțiunea ar trebui să fie despre poveste, despre personaje, și, poate, despre niște lucruri specifice, dar nu despre a încerca să-ți notezi ceva în ordinea de zi.

În mod evident , a trăi în Israel este o existență politică; nu poți să te detașezi de context.

Nu simți nevoia să te deconectezi câteodată?

Presupun că aici este o luptă interioară, deoarece scriu în engleză, unele dintre lucrările mele nu au loc în Israel… câteodată da, vrei să evadezi într-o perspectivă mai cosmopolită a lumii, vrei să te raportezi la tine ca la un cetățean al lumii; este într-o oarecare măsură mai ușor să interpretezi lumea departe de aceste conflicte, războaie și așa mai departe.

Câte cărți ai scris până acum?

Am scris 4-5 cărți, foarte diferite ca gen literar. Unele dintre ele, sunt ficțiune literară, altele sunt mai comerciale; am scris, de asemena și romane polițiste. De exemplu, unul dintre ele este despre un detectiv schizofrenic, un thriller psihologic. Există o varietate de cărți, iar fiecare carte este de fapt o evadare din alte cărți. Încerc să fac din fiecare carte, o lume proprie. Evident, există anumite asemănări, fiind aceeași persoană care le scrie, dar sunt inspirațiile variate cele care fac diferența .

Pentru a scrie cărți trebuie să vezi complexitatea lumii din jurul tău. Aceasta cu siguranță nu este o sarcină ușoară.

Unii  scriitori au început târziu, de exemplu Dostoievski a scris prima sa operă importantă, la vârsta de 40 de ani. Dar scrisul nu este ceva ce faci într-o zi, este un proces. De obicei, primele lucrări nu sunt foarte bune, nu sunt mature. Trebuie să scrii cât mai mult ca să devi cât mai bun. Nicio primă lucrare nu a fost uimitoare.

Ai o carte preferată dintre cele ale tale?

E greu de zis! Cele comerciale sunt mai evazioniste, câteodată ai nevoie de asta pentru a trece dincolo de literatură; iar romanele scot mult din tine, din punct de vedere emoțional, este mai relaxant să scrii ceva mai ușor. Graham Green obișnuia să scrie doua genuri: unul era ficțiune literară, iar celălalt, el îl numea ”divertisment”. Așadar e foarte diferit din punct de vedere al scrierii. Chiar acum, scriu un roman despre fericire și cred că este printre lucrările mele preferate. Unul din cele mai mari scopuri în viața oamenilor este să obțină fericirea. Ei știu asta, simt asta, dar nu știu neapărat ce înseamnă să fii fericit și cum să atingi acest obiectiv. Înainte de secolul acesta, fericirea nu a fost scopul principal, dar acum este un lucru important în viața oamenilor. Ideea este că se luptă să o obțină fără să știe cu adevărat ce este și cum să procedeze.

Dar merită această luptă? Nu ar trebui ca fericirea să apară spontan?

Nu cred că aceasta este soluția omenirii! Este o idee frumoasă, dar suferința este o parte a lumii și căutarea fericirii este o altă parte. Complexitatea este parte din ceea ce înseamnă a fi om, să nu obții prea ușor lucrurile. Îngerii o obțin cu ușurință, oamenii trebuie să se străduiască pentru asta!

Ce ne poți spune despre tine ca persoană, nu ca şi scriitor?

În multe privințe, cred că există o convergență aici.Cele mai multe job-uri sunt pur și simplu cariere, dar a fi scriitor este modul prin care te definești .Apoi, există legăturile umane, familia, locul în care locuieşti, prietenii, rudele, relațiile, toate astea sunt importante; dar cred că scriitorii tind să interpreteze lumea prin acel mediu al creației.

Ce te-a făcut să scrii? Când ai văzut scânteia?

Am început să lucrez când eram avocat ,dar scriu , în stiluri diferite de când aveam doar câțiva ani. Bineînțeles, am început cu lucruri generale și apoi, pe măsură ce am crescut, operele au crescut odată cu mine. Este mult de muncă; există acest mit al scriitorului cu lucrări care vin de nicăieri, nu citești nimic, nu lucrezi, doar stai și capodopera apare!

Cred că 99,9% dintre scriitori muncesc din greu, scriu  și rescriu ,iar asta este o parte a vieții, o parte a experienței; prin citit și scris în mod constant înveți cum să îți amplifici mai bine temele, scrii dialoguri mai bune și personaje mai credibile.

Ești original sau dai cititorilor ceea ce vor ?

Aceasta este, de fapt , o întrebare foarte bună. În cazul meu, cred că încerc să le fac pe amândouă. Un editor spunea: “Dacă scrii ceva foarte important pentru tine, oamenii vor dori să citească acel ceva , chiar dacă nu au știut de el până nu l-ai scris “. Dar există o convergență din nou, dacă  pui mult din tine în ceea ce scrii, daca faci ceea ce îți place, nu toată lumea va aprecia,trebuie să te obișnuiești cu respingerea, cu critica.

Apoi, dacă te uiți la unele dintre cele mai bune opere din literatură, o parte din ele au fost foarte criticate, chiar și cele care acum sunt capodopere, de exemplu, “The Great Gatsby” de Fitzgerald, majoritatea oamenilor l-au apreciat  atunci când a apărut, dar unii critici totuși nu l-au suferit.

Din câte știu, teza ta a fost despre “Crimă și pedeapsă” de Dostoievski. Te-a influențat acesta?

Categoric da! Dostoievski este o mare influență și există şi alții precum Tolstoi, Shakespeare, Hemingway, Fitzgerald, dar da, Dostoievski este cu siguranță cel mai bun din punctul meu de vedere. A scris ficțiune psihologică nemaipomenită, poate cea mai bună pe care am citit-o vreodată. Cred că fiecare scriitor are o listă cu oamenii care l-au modelat, cu care și-a început cariera.Ficțiunea nu iese din vid!

Unde și cum îți găseşti inspirația de a scrie?

Ei bine… ( va continua )

*n.n 1 Cisiordania este un teritoriu unde îşi exercitã autoritatea de facto guvernul laic al Autoritãţii Naţionale Palestiniene, o entitate prestatalã arabã sunnitã semi independentã. O parte din teritoriul Cisiordaniei cuprinde enclave cu aşezãri sau colonii agricole şi urbane israeliene. În ultimii ani se duc, cu tãrãgãnare, tratative israelo-palestiniene pentru reglementãri teritoriale şi definitivarea situaţiei politico-administrative.
*n.n 2 James Joyce a fost un prozator şi poet irlandez, considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului al XX-lea.

Pe Sagy Swirn il gasiti aici.

Coroian Marina

Dragotă Marioara