Despre Airsoftul bistrițean: Battlefield Bistrița Team

"în Texte" by

Battlefield Bistrița Team este un club de airsoft care promovează mișcarea în aer liber, distracția dusă la un alt nivel și mai ales, cooperarea în cadrul unor scenarii militare unde persoanele care participă sunt camuflate, înarmate cu replici de arme și se află mereu în căutare de adrenalină.
Am reușit să discut mai pe larg despre acest subiect cu Arseni Claudiu, cunoscut de amici și sub numele de Tzontzo și care este unul dintre membri fondatori ai grupului.
-Bună, în primul rând, spune-mi câte ceva despre cum a luat naștere acest club.
– Acest club a luat naștere la inițiativa a trei persoane, subsemnatul, Mihai Pop (antrenor de fitness la Casa Ema) și Purcelean Alin (de la Best Tuning), 3 persoane cu dorință de mișcare, sport și adrenalină.
-Pentru cei care nu știu încă, ai putea să explici puțin ce înseamnă airsoftul?
-Airsoftul este un sport în care jucătorii simulează o luptă sau diferite scenarii militare, folosind tactici militare, haine de camuflaj și replici de arme. Replicile airsoft folosesc bile de 6 mm din material plastic ca muniție, având o masă, de obicei, intre 0.20g si 0.43g. Armele de airsoft sunt în sine niște replici destul de fidele în exterior ale armelor militare precum Ak, M4, M16, Dragunov etc. Deținerea replicilor nu presupune nici o autorizație de la poliție, fiind încadrate ca arme neletale, doar că se supun unor mici reguli de transport.
-Ce activități aveți și cum se desfășoară?
-În fiecare duminică facem ,,antrenamente” pentru evenimentele naționale la care participăm. Ne vedem la o cafea de la 8 apoi mergem la diferite locații, păduri, clădiri vechi părăsite etc. Facem două echipe și jucăm dupa diferite scenarii sau jocuri clasice cum ar fi „capture the flag” , „defuse the bomb”, „deathmeatch”. Anual participăm la evenimente unde se strâng 300-400 jucători de airsoft, durează uneori și 72 de ore. Airsoftul prinde amploare tot mai mult în România. La nivel județean ne pare rău că nu avem încă un teren al nostru, unde să chemăm „civili” pentru a le prezenta ce facem noi și ce înseamnă acest sport.
-Ce criterii trebuie să întrunească cei care își doresc să participe și ce calități trebuie să aibă?
-În primul rând trebuie să aibă cel puțin 18 ani, dacă nu are, avem nevoie de o declarație scrisă de la unul dintre părinți prin care își asumă responsabilitatea în eventualitatea unui accident. Trebuie să dețină minim o replică de airsoft și ochelari de protecție care sunt obligatorii încă de la pregătirea pentru joc. Ca și calități aș putea să enumăr în primul rând spiritul competitiv și spiritul de echipă. Nu avem nevoie de „rambo”. Totul se face în echipă, prin comunicare cu partenerii din echipa ta și prin coordonarea coechipierilor. Persoanele care vin să vadă ce înseamnă airsoftul și revin la joc cu noi sunt în special persoane cărora le place mișcarea, sportul, competitivitatea, ieșirile în aer liber și nu în ultimul rând caterinca, care nu lipsește de la nici un joc .
-Am observat că sunt și multe fete care participă activ la jocurile de airsoft. Cum se descurcă și ce atitudine au față de acest sport în care majoritari sunt băieții?
-Sunt și fete, avem chiar și la noi în echipă o fată care vine de fiecare dată cu prietenul ei, și soția mea a venit o vreme, dar și soțiile altor colegi. Multe dintre fete vin din curiozitate, altele vin poate ca să-și verifice prietenul cu cine iese la joc, iar altele vin doar pentru că dă bine în poze pe facebook, însă puține dintre ele vin constant. Avem colege în țară care merg constant la joc și chiar joacă bine. Nu e un sport pentru fete, cum nici armata nu e pentru ele, dar multe își găsesc locul printre noi și poate chiar o fac mai bine decât noi. Fiind un joc în care bila lasă o mică urmă roșie dacă e trasă de aproape sau chiar mai mult de atât, ele evită acest sport de frică să nu rămână cu urme. La un bărbat un semn de pe față poate fi un semn de curaj sau bărbăție, dar pentru o femei nu dă chiar așa bine.
-Care ar fi costurile pentru echipament și de unde se poate achiziționa?
-Ca în orice sport se poate începe de la o sumă modică de câteva sute de lei, incluzând replica, ochelarii, o ținută militară și o vestă tactică; se poate ajunge până la câteva mii de euro dacă vrei să te perfecționezi și să-ți cumperi lucruri de calitate, replici de la producători renumiți etc. Fiecare jucător de airsoft își cumpără personal toate bunurile folosite în joc de pe site-urile de profil din țară, exemplu www.2airsoft.ro sau www.airsoft-cluj.ro . În afară de replica pentru joc toate celelalte accesorii precum lunete, nightvision, veste tactice, ochelari și chiar echipamente se pot cumpăra de la magazinele militare sau de vânătoare. Când mă întreabă un prieten cât îl costă un echipament de airsoft îi explic simplu: „E ca la footbal, poți să-ți cumperi ghete cu 100 de euro de pe piață, sau ghete de la CR7 de câteva mii de euro, așa și la noi, există replică de plastic cu 450 lei sau de full metal ce imită originala în cel mai mic detaliu (exterior) de 1500 de euro“.
-Ce trebuie să facă cineva pentru a se înscrie?
-Pentru a se înscrie în clubul nostru de airsoft, în primul rând trebuie să fie corect, cinstit și onest. Principiul de bază al airsoftului e fairplayul, adică trebuie să recunoști când ești „mort”. Când te atinge bila, trebuie să te declari „mort” și să ieși din joc. Dacă o persoană nu recunoaște sau este vazută de mai multe ori că nu recunoaște, este declarată „nemuritoare” în rândul jucătorilor de airsoft. Pentru ca cineva să fie primit în club, trebuie să dețină un minim de cunoștințe despre regulamentele de airsoft, trebuie să aibă un minim de dotare și să fie acceptat de restul membrilor. Sunt cazuri în care cere el să intre în club sau îi cerem noi dacă vedem că are abilități. Vreau să amintesc faptul că cel mai importat criteriu de care o sa ținem cont de anul acesta este numărul de prezențe, de duminici participate la joc.
-În încheiere, de ce ai încuraja pe cineva să practice această activitate?
-Aș încuraja lumea să facă airsoft în primul rând pentru că reprezintă un sport, iar sportul înseamnă sănătate. Trebuie să-ți pui în mișcare corpul dar și mintea, să coordonezi echipa, să-ți ajuți camaradul și dacă ai spirit competitiv să ieși învingător. Ceea ce facem noi este un joc pentru „oameni mari”. Decât să-ți rupi degetele în tastatura de la calculator pe diferite jocuri și să devii obez, încurajez airsoftul ca mișcare și ieșire în natură, alături de o altă mică famile, așa cum o mai numim noi.

Mai multe pe http://www.airsoft-bistrita.ro/

Studentă în anul I la Publicitate, în cadrul „FSPAC” - Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB) - A fost elevă la „Colegiul Național Liviu Rebreanu”, Bistrița - Scrie de când se știe - Preocupată de relațiile interumane, psihologie, comunicare - Este membru activ al echipei POV21 din decembrie 2017 și își dorește să-și dezvolte spiritul de echipă și să contribuie la evoluția comunității din care face parte.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*