Întristat, pasiv, anxios, grijuliu, rigid, pașnic, pesimist- doar câteva dintre trăsăturile unei persoane introvertite. Acest om doar prin simplul fapt ca își canalizează energia spre propriile idei, spre lumea sa lăuntrică, își construiește un bogat univers interior, doar că dispunând de o bună atenție interioară, gândire abstractă și profundă tinde spre izolare și anxietate.

De cele mai multe ori, judecăm persoanele introvertite, mai ales pe cele care au temperamentul melancolic; de multe ori am auzit pe cei din jurul meu spunând că ‘X’ sau ‘Y’ preferă să nu spună nimic, să fie “invizibil”, ca fiind ceva negativ, ca o trăsătura negativă. Însă, ceea ce nu știm este că aceste persoane văd altfel frumosul, îl văd prin tot ceea ce înseamnă artă.

Poate chiar din acest motiv îi vedem de multe ori cu căștile în urechi, ascultând muzică sau desenând în orice moment fiecare părticică de hârtie pe care o au la dispoziție; și nu numai, alții preferă să scrie proză sau poezii pe diverse teme. Astfel ei exprimă frumosul din viața lor, exprimă ceea ce văd, ceea ce simt și ceea ce trăiesc sub o formă mai mult sau mai puțin înțeleasă de noi. Oricum ar fi ei trebuie înțeleși, trebuie integrați, trebuie ajutați să nu ajungă în extrema acestui tip temperamental.

Cu creionul în mână ei își desenează universul, iar cu ajutorul a ceea ce fac, ilustrează multe capodopere minunate, deși tot ce realizează ei este frumos preferă să fie rezervați, pasivi și nu vor să iasă în evidență. Păstrează toate capodoperele pentru ei, de aici deducem alte trăsături frumoase: modestia și simplitatea. Pe lângă acest fapt, ei sunt persoane demne de încredere.

Nu în ultimul rând, artistul introvert folosește în tot ceea ce face sugestia, de aceea de multe ori ne gândim la ce se referă, la ceea ce a vrut să exprime prin ceea ce a făcut, iar astfel putem interpreta poate greșit frumosul lor, modul în care ei se detașează de universul nostru. Fiecare persoană este diferită şi specială prin felul ei de a fi și prin modul în care vede lumea.

Un exemplu de artist introvert este Ovidiu Cotei:

Dacă ai ști tu femeie …

Oare, tu știi femeie!

Ce simte un copil care iubește

În secret până-n ziua când îmbătrânește,

Firul speranțelor cu timpul albește.

 

Ar rosti doar un singur cuvânt,

Femeie, cu el să rămâi în gând!

Și nu e cuvânt, și nu e nici minciună

E-un sentiment care în inimă se adună.

 

Femeie cu chip angelic,

Nu lăsa timpul să treacă,

Dă-mi un zâmbet din inima ta,

Prefă-l în sentiment de iubire

Care vine doar de la tine.

 

Cu tine …

Mă trezesc și mă uit la ea

Trezit doar pe jumătate

Văd cum îmi toarnă zahăr în cafea

Și o ating ușor pe spate

 

Iar la atingerea degetelor timide

Ea tremură și tresare

Tresăritu-i somnul, mi-l ucide

Și odată cu moartea lui, soarele răsare.

 

Ioana Sandu

Imagine: Ana Maria Iordache

Valeria Neagu