A fi sau a nu fi… fericit.

Ce este fericirea? Mulți spun că aceasta vine din interior, din sufletul omului, însă de cele mai multe ori aceasta e influențată de tot ceea ce ne înconjoară și de tot ceea ce se întâmplă.

Oamenii fericiți citesc și beau cafea, operă scrisă de franțuzoaica Agnes Martin-Lugand, nu este doar o carte bună, ci este întruchiparea perfectă a traseului fericirii.

Pe scurt, acțiunea cărții se învârte în jurul protagonistei principale, Diane, o femeie relativ realizată, care într-o zi își pierde sufletul, fericirea și sensul vieții; romanul prezintă etapele prin care trece Diana pentru a-și recăpăta fericirea, dar mai ales pentru a se împăca cu trecutul.

Esența cărții constă în ceea ce face ea: dorința de a ieși din balonul nefericirii în care trăiește. Momentul în care își pierde cele mai importante persoane este primul pas către revendicarea fericirii, iar acțiunile pe care le face demonstrează că orice este posibil, oricât de terminat ai fi.

Personal, am citit cartea din curiozitate, pentru că era și observ că încă este foarte mediatizată, neștiind impactul care-l va avea asupra dezvoltării mele personale. Modul în care este scrisă și tehnicile abordate, în special tehnica detaliului, fac cartea să fie în relație directă cu psihicul nostru. Am ajuns să compătimesc protagonista, să conștientizez că aceste evenimente nefericite se pot întâmpla oricând și oricui și să mă bucur văzând evoluția favorabilă a acesteia.

Transpunând în lumea reală, mesajul cărții poate fi luat și ca un semnal de alarmă. Știm noi, oare, ce se află în sufletul unui om introvertit, nedornic de comunicare? Din păcate, poate preferăm să-l judecăm, nu să-l ajutăm. Protagonista noastră își revine cu ajutorul oamenilor care o înconjoară, e adevărat că plecarea oamenilor dragi i-a cauzat nefericirea, dar venirea altora și suportul acestora au ajutat-o să înainteze traseul către fericire.

Pe lângă acest fapt, trăim într-o societate în care ne supărăm din lucruri mărunte: plângem când telefonul ni s-a spart sau televizorul nu mai funcționează, preferăm să comunicăm tastând, și nu vorbind. Însă trebuie fericirea să se datoreze lucrurilor materiale? Putem cumpăra orice, doar sănătate, fericire și sufletul oamenilor nu. Dacă suntem nefericiți, cu ce ne ajută că avem cel mai performant telefon, pe când o persoană dragă ne lipsește?

Orice om ne poate aduce fericirea, noi trebuie să știm cum să devenim, un copil ne poate face să zâmbim, o persoană care ne-a ajutat ne poate face fericiți prin simplul fapt că a avut această intenție. Fericirea trebuie conștientizată, văzută și simțită, dar mai ales primită. Fericiți putem fi când ne gândim la un om drag, la ceea ce a făcut pentru noi, la cum a contribuit la dezvoltarea noastră, iar dacă acest om iese din viața noastră brusc sau treptat trebuie să vedem partea bună: ne-a facut să fim fericiți, amintirea lui ne face fericiți, poate că acesta a plecat din viața noastră pentru a lăsa altă persoană să intre pentru a ne face să fim… mai fericiți.

Fericiți putem fi mereu, trebuie doar să știm cum!

 Sandu Ioana