In time (2011) Un film SF cu o temă interesantă, însă necredibilă chiar și într-o mie de ani. Trecând peste acest aspect, în timpul filmului, chiar am uitat ca Justin Timberlake nu e actor, ci cântăreț – s-a descurcat foarte bine! Un film recomandabil, distractiv, incitant, deci BUN.

Melancholia (2011). Regizorul Lars von Trier își pune amprenta indubitabil asupra acestui film, făcându-l mai mult drama decât SF. Un film deosebit de complex, profund, ezoteric de-a dreptul. Un exercițiu de gândire pentru privitor. BUN, dar nu pentru oricine!

Total recall (1990) Viitor. Excursii virtuale pe Marte. Și totuși, unii vor “lucrul pe bune”. Schwartzi are un rol care i se potrivește ca o mănușă. Foarte interesant film. Și devenită clasică pentru eternitate scena cu femeia cu 3 sâni… Un film SF BUN, de văzut!

Alien (1979, 1986, 1992, 1997) Pur și simplu imbatabil. Între filmele SF autentice, franciza aceasta este McDonalds! Vă recomand o sesiune de un weekend cu câte 2 pe zi, în ordinea anilor. Eu le reiau tot la 2-3 ani. Iar dacă nu ați văzut unul dintre cele patru ale seriei, ar trebui să fie primul pe lista oricărui fan SF! Efecte speciale incredibil de credibile ( :p ), actori impecabili, regie remarcabilă, decoruri fabuloase ( mai ales în cel din ’86 ). My personal FAVOURITE!

I am Legend (2007) Will Smith într-o prestație 70% solo de zile mari! Ideea nu e nouă, ați mai văzut-o: om rămas singur între oameni deveniți zombie/monștri. Dar realizarea este fantastica! Alt film pentru care cuvintele nu sunt de ajuns! Un binemeritat EXCELENT!

Knowing (2009) Un film inteligent, care m-a țintuit pe scaun până la sfârșit. Ideea este originală, intriga credibilă, personajele impecabile. Pentru cei cărora le place de Nostradamus! BUN.

Predator (1987, 1990) Nu la fel de cunoscut precum Alien, dar la fel de bine realizat, poate chiar mai sofisticat un unele privințe. Cu o evoluție interesantă ( cel din ’90 fiind cam la fel de bun ca originalul cu Schwartzi din ’87 ), franciza ne oferă chiar și un fel de sequell în 2010 prin Predators, o variantă destul de reușită, cu multa actiune, tactică și împușcături, personaje inteligente și bine dotate. Le recomand cu caldură, ca filme intre BUNE și EXCELENTE.

The Island (2005) Da, mi-era dor. Societate utopică, indivizi ținuți departe de realitate, civilizații dualiste. Din păcate, ceea ce începe bine, ca un SF autentic, se transformă într-un simplu thriller cu urmăriri și împușcături. Din acest punct de vedere, îl consider doar DECENT.

Sunshine (2007) Știm cu toții ca Soarele mai are cam cinci miliarde de ani de “ars”. Dar dacă greșim? Asta se întâmplă în Sunshine – o expediție către Soare, în scopul de a planta o mica bombă termonucleară pentru a-l reporni. Conceputul e simplu, e ca și cum ai da curent la o mașină care nu pornește. Realizarea filmului e bună, acțiunea complexă, decorurile bune și mai și înveți câte ceva. Un film BUN!

War of the Worlds (2005) Ce se întamplă când ne invadează extratereștrii în nave mari cu tentacule? Păi, bine nu poate ieși. Încă o interpretare bună a lui Tom Cruise într-o peliculă ușor criticată pentru lipsa originalității. Eu m-am distrat bine la acest film. Recomand, un film cel puțin DECENT, dacă nu chiar bun ca și acțiune.

I, Robot (2004) Nu știu cum se face că Will Smith joacă numai în filme bune! Acțiune cât încape, decoruri reușite, efecte speciale de excepție. Ideea filmului: cele trei legi ale roboticii lui Asimov sunt încălcate. Un film BUN, care, dacă vă place acțiunea, împușcăturile și urmăririle, devine chiar excelent!

Contact (1997) Geniul lui Carl Sagan în toată splendoarea lui. Un film care pune accentul pe SF, în detrimentul dramei, deși beneficiază de actori precum Jodie Foster. Metaforic, avem parte de un mesaj într-o sticlă de peste ocean. Doar că aici, oceanul este cosmosul. Despre cum să construiești o navă spatială după un proiect care nu e de pe lumea asta…Foarte BUN film!

Splice (2009)  Un film interesant, despre riscurile manipulării genetice ale oamenilor sau animalelor. Rating-ul de pe Imdb e mai mic decât merită. Omul este vietatea cea mai slab înarmată fizic. Dar când inteligența umană se întâlnește cu forța și rapiditatea animalelor, avem parte de ceva cu adevarat special. DECENT, pentru că nu va plăcea la toată lumea!

Stalker (1979) Avem parte de un tribut cinematografic al nuvelei Picnic la marginea drumului, de frații Strugatskiy. Din păcate, nu se ridică nici măcar la jumătate din valoarea scrierii. Totuși, trebuie să remarcăm una dintre puținele ecranizări în acest sens. Cam greoi și prea filozofic, deci doar DECENT pentru acest film.

Godzilla (1998) Cunoaștem cu toții celebra reptilă devenită gigantică. Rating-ul de pe Imdb e mult mai mic decât merită. Probabil din cauză că e prost înțeles filmul. Ceea ce se vrea e doar un montagne-russe de efecte speciale și adrenalina într-un cadru foarte bine construit. Și asta a fost îndeplinit cu succes, printr-un film cel putin DECENT.

Quarantine (2008) este remake după filmul Rec (2007), din păcate realizat în afara Hollywood-ului, deci mai puțin cunoscut. Oricum, varianta spaniola este mult mai bună, deci v-o recomand. Un film ca multe altele despre oameni transformați în zombie de un virus letal. Doar ca perspectiva este a persoanei I, iar acțiunea și personajele par foarte autentice. Recomand, fiind un film aproape BUN.

The thirtheenth Floor (1999) Nu vreau sa stric filmul, spunându-va despre ce e vorba. Ceea ce vreau să vă spun e că ideea de bază e similară cu cea din Matrix, iar filmul a avut ghinionul de a apărea în același an cu acesta, mult mai mediatizat. Totuși, ideea a fost mult mai bine ilustrată aici. Vi-l recomand cu căldură, merită fiecare minut. O să fiți surprinși! BUN.

Cargo (2009) Încă un film despre călătorii spațiale, societăți îngrădite, utopie și realitate artificială. De această dată într-o producție elvețiană, foarte BUNĂ de altfel. Intriga bună, decoruri spectaculoase, multe răsturnări de situație.

2 COMENTARII