Judo, arta marțială japoneză care pe măsură ce a ajuns popularizată în Europa s-a transformat în sport, devenind în 1964 probă olimpică. Actualmente, poate fi considerat un sport cu rang de artă, bazat pe folosirea supleței în locul forței brute și descris în câteva cuvinte prin proiectări, secerări, fixări la sol, strangulări și luxări.

Tudor Băldean este un tânăr bistrițean care atât la nivel național, cât și internațional a ajuns premiat cu peste 80 de medalii. La doar 20 de ani ai săi, a reușit să obțină titlurile de campion și vicecampion național, campion național universitar, campion pe echipe şi nu numai. Tudor Băldean a preferat să îşi trăiască copilăria și adolescența sub tutela educației, disciplinei și a stilului de viață promovat de acest sport.

Prin pasiune, devotament și prin mult efort depus a ajuns la o carieră sportivă strălucită. Cel care l-a antrenat pentru dobândirea tehnicii și disciplinei Judo-ului, dar și cel care i-a fost ca un părinte, un sprijin pentru întrecerea propriilor limite în momente de cumpănă și pentru obținerea tuturor titlurilor dobândite este Vasile Bodea, un antrenor deosebit care a pregătit unii dintre cei mai buni tineri judoka din țară.

În continuare avem câteva detalii direct de la sursă, un interviu luat lui Tudor Băldean:

Î: Tudor, care a fost impactul pe care Judo-ul l-a avut asupra vieții tale în copilărie? Dar în adolescență?

R: A avut un mare impact în viața mea! Judo-ul îți oferă o educație și o disciplină care te ajută enorm de mult. Am avut posibilitatea să vizitez toată țara și unele state din Europa, de mic copil. Trebuie să lupt și să câștig medalii ca să merg în continuare în deplasări cu echipa, am învățat că trebuie să muncești ca să obții ce își dorești în viață! Sportul este benefic atât copiilor, cât și tinerilor din punct de vedere a sănătății, dar și din punct de vedere al unei dezvoltări fizice armonioase. Totuși, ambele având un preț. Nu vei avea mult timp de petrecut cu prietenii și nici foarte mult timp liber, precum un copil care nu urmează calea unui sport.

Î: În presă au apărut nelămuriri și chiar au fost dezvoltate scandaluri legate de participarea ta sau a sportivului Andrei Gușă, fiul șefului Federației Române de Judo la Campionatele Mondiale din luna octombrie a anului trecut. Ne poți spune punctul de vedere și de la ce s-a început?

R: Din punctul meu de vedere, aceste scandaluri puteau fi evitate sau chiar inexistente dacă eu nu mă pronunţam și îi lăsam pe alții să îmi ia locul. Am preferat să îmi apăr munca și locul câștigat prin efortul depus!

Î: Ai schimba ceva, dacă ai putea, în stilul tău de viață la nivel sportiv?

R: Să duci o viață în totalitate dedicată sportului este foarte, foarte dificil. Mereu intervin diferiți factori. Sportul, dacă e mai mult ca o activitate pentru timpul liber ocupă din timp, fiindcă aproape zilnic ești la antrenamente, dar încerc cât pot de mult să-mi onorez toate priopritățile, nu poți deveni un sportiv de performanță fără școală! Prietenii îți „fură” din orele de odihnă din zilele libere și mai sunt și alți factori care nu au legătură cu viața sportivă pe care aș fi vrut să-i fi evitat la momentul oportun.

Î: În toți acești ani de când practici Judo de performanță, ai avut vreo accidentare gravă pe parcursul antrenamentelor sau în vreo competiție?

R: Din acest punct de vedere consider că sunt norocos. Nu am avut parte de accidente, dar am avut luxații, entorse și întinderi, fiind nelipsite din viața unui sportiv.

Î: Care este visul tău în legătură cu viitoarele competiții la care vrei să participi?

R: Visul oricărui sportiv, ca și al meu de altfel, este să ajung la Olimpiadă. O competiție care se desfășoară o dată la patru ani. Aș vrea să mă calific la Olimpiada de la Tokyo din 2020, dar pentru asta trebuie să adun puncte de la concursurile din afara țării.

Î: În încheiere, ce le urezi tinerilor care vor să dedice mai mult timp sportului?

R: Mesajul meu este foarte simplu, mi-aș dori să se îndrepte către sport. Sunt multe sporturi pe care le poți practica doar ca pe simple hobby-uri, dar este foarte important să încerce să-și aleagă unul care li se potrivește. Partea bună este că de obicei sportul își alege sportivul. Judo, pe mine m-a câștigat!

Cele mai semnificative dintre realizările lui Tudor sunt:

U15:

-Campion și vicecampion național

-Campion și locul trei la Balcaniadă

– Locul trei la ,,Campionatul Național ne-waza”

-De două ori campion național pe echipe

U18:

-Campion național, locul doi și locul trei la etapele Campionatelor Naționale

-Campion național și medaliat de două ori cu locul trei la Balcaniadă

-Locul doi la Cupa Europeană de la Pitești

-Două locuri trei la „Campionatul Național ne-waza”

-Locul doi și campion național pe echipe

U21:

-Campion național în 2017 și două locuri trei în ediția 2015-2016

-Campion național în 2017 și locul trei obținut în 2015 la Campionatul Balcanic

-Campion național în 2017 și locultrei în ediția 2015-2016 la„Campionatul Național ne-waza”

-Campion național și locul doi pe echipe

U23:

-Vicecampion național 2017

-Campion național pe echipe 2017 și locul treiîn ediția 2015-2016

-Locul doi la „Campionatul Național ne-waza”

SENIORI:

-Campion național 2017

-Campion Național Universitar 2017

-Participarea la Universiada din Taipei 2017

-Locul trei la Campionatul Național pe echipe din 2016