Lady Bird este unul dintre cele mai bune filme pe care le-am vizionat în ultimul timp. De ce? Pentru că șochează prin adevăr. Șochează prin transparența pe care o prezintă privind viața unei adolescente de 17 ani și dificultățile acesteia de a face primii pași spre maturizare.
Christine, care se autoproclamează Lady Bird, este o adolescentă așa cum suntem defapt și noi. Ambițioasă, talentată, dornică să plece la facultate într-un oraș mare, însă se lovește de problemele tipice pentru o generație care se confruntă puternic cu lipsa încurajării din partea părinților.
Nevoită să meargă la un liceu creştin, plin de norme și prejudecăți, ea evadează din această lume sumbră cu ajutorul teatrului, visează mereu la mai mult. Își dorește o viață imprevizibilă, își dorește să simtă euforia primei iubiri și adrenalina unei lumi pe care o poate explora fără interdicții.
Ceea ce m-a impresionat pe mine cel mai mult a fost, lupta pe care o duce aceasta cu părinții săi. Flerul și aspirațiile sale se află la fiecare pas în conflict cu imposibilitatea părinților de a-i oferi o viață decentă. Fiind nevoită să renunțe aproape de fiecare dată la lucruri pe care și le dorește sau la situații care o pot ajuta în propria evoluție, fie din cauza banilor, fie din cauza neînțelegerii părinților, aceasta devine frivolă și ușor revoltată.
Totuși, ce se întâmplă în momentul în care ești nevoită să lupți singură pentru visul de a scăpa dintr-o lume care nu promite certitudini? Și cât de mult cântărește ambiția în momentul în care nu ai repere sau sorți de izbândă?
Este un film marcant și unul care ar trebui vizionat. De ce? Ca să înțelegem imposibilitățile cu care ne confruntăm fiecare sub o formă sau alta. Un film despre o generație și în cele din urmă, un film despre noi, despre fiecare dintre noi.