Un aliaj de zâmbet, inocență şi talent înnăscut. Andreea Cordoş, nu numai că excelează în contextul şcolar, dar cochetează între timp şi cu dansul, muzica sau poezia! Aventuroasă și ambițioasă, este într-o cursă constantă de autodepășire și caută mereu vârfuri mai înalte de escaladat !

– Salutare! Eşti elevă în clasa a XI-a la CNLR Bistriţa şi eşti originară din Sîngeorz Băi, cum te împaci cu dorul de casă ?

– Salutare! Dorul de casă e ceva normal, deși în unele momente este dificil pentru că perioada liceului este una controversată. Ai nevoie să simţi stabilitatea căminului, însă pot să spun că plecarea de acasă m-a ajutat foarte mult să mă adaptez şi să mă maturizez. Totuși, mă întorc acasă în fiecare weekend aşa că dorul nu apucă să se instaleze în sufletul meu.

– Ai spus că perioada liceului este una controversată . Poţi exemplifica acest fapt ?

– Este controversată pentru că este o perioadă în care creşti spiritual și nu numai, o perioadă în care te descoperi, o perioadă în care dai de primii tăi demoni şi lupţi, în primul rând ca să-i înţelegi, apoi ca să îi ucizi, sau să îi integrezi în viaţa ta. Demonii mei au constat în general în adaptarea personală la anumite cerinţe ale societăţii şi chiar la faptul că odată pusă în faţa anumitor situaţii, a trebuit să mă redescopăr de la 0.

– Poţi numi o situaţie de acest gen ?

– Când am venit la liceu a trebuit să mă obișnuiesc cu viața de internat, care presupune atât amuzament și cooperare, cât și multe inconveniente. Adică trebuie să te obișnuiești cu ideea că în internat nu vei avea liniște mereu, spațiu personal și trebuie să urmezi neapărat un program. Anul trecut, pot spune că am clacat din această cauză. Am slăbit foarte mult pentru că am fost deprimată din cauza multor neînțelegeri. Ideea este că acum sunt bine pentru că mi-am reorganizat sistemul de valori și am încercat să îmi schimb atitudinea și colegele de cameră, desigur. 😉

– Dacă ar fi să impui o lege prin care să se interzică ceva , care ar fi aceea ?

– Aş interzice emisiunile de divertisment care promovează incultura.

– Chiar daca 80% dintre telespectatori ar prefera genul acesta de emisiuni ?

– Normal. Poate s-ar mai cizela dacă nu ar avea atâtea modele false puse pe tavă.

– Am observat, că îţi place să te joci cu poezia. Care este esenţa mesajelor pe care le transmiţi cititorilor ?

– Când scriu nu mă gândesc neaparat să transmit o idee cuiva, pentru că nu scriu pentru public, scriu pentru sufletul meu. Dacă fac scrierile publice, îmi asum faptul că las oamenii să vadă o părticică din ceea ce sunt, din ceea ce simt. Dacă ar fi să spun tema pe care se bazează poeziile mele, aş spune că mă inspira dragostea, deziluziile şi eşecurile.

– Aşadar , te consideri a fi o ghinionistă în iubire ?

– Nici pe departe. Ceea ce am afirmat înainte nu viza doar relaţiile, însă raportandu-mă la ele, pot spune că sunt un om complicat şi selectiv. Cer mult pentru că ştiu cât pot să ofer la rândul meu, iar dacă uneori am avut „eşecuri”, dacă le pot numi aşa, consider că au fost extrem de normale. Până la urmă, în viață trebuie să experimentezi, să cunoști oameni și situații, să te descoperi pe tine în funcție de ceilalți și să nu te complaci. Nu cred că există eșecuri, ci doar trepte și etape necesare în viața cuiva.

– Ce parere ai despre sintagma „Unde dragoste nu e, nimic nu e”?

– O aprob. Dragostea este elementară dar este greu de găsit. Şi aici mă refer la dragostea adevarată, nu la orice relaţie de ataşament pe care o confudăm cu sentimentul profund care, după părerea mea, necesită o anumită maturitate şi asumare.

– Ce cuvânt te caracterizează cel mai bine ?

– Imprevizibil.

– Ai fost la un moment dat lider de clasă. Cum ţi s-a părut experienţa?

– A fost constructivă, părerea mea. Mi-am dorit asta pentru că ştiam că sunt capabilă să reprezint clasa şi am văzut experienţa ca o şansă de a mă dezvolta pe mine însămi, pentru că a trebuit să interacţionez atât pentru propunerea şi receptarea informaţiilor din consiliu, cât şi pentru transmiterea lor la nivel de clasă.

– Care sunt planurile tale de „om mare”?

– Îmi doresc să am şansa să evoluez şi să intru în contact cu oameni inteligenţi de la care să pot învăţa cât mai multe. În mod clar, îmi voi alege după terminarea liceului o facultate care presupune ideea de comunicare şi interacţiune între oameni. Însă, dincolo de asta, mereu am considerat că un om mare este, în primul rând, un om bun.

– Ai specificat faptul că doreşti să intri în contact cu oameni care să te inspire. Poţi da un exemplu în acest sens ?

– Modelul meu din prezent este Petronela Rotar, o scriitoare contemporană din Braşov, pe care am avut şansa să o cunosc nu de mult timp, cand a venit la Bistriţa. O admir pentru că a avut forţa mentală necesară de a depăşi problemele care i s-au ivit în viaţă; şi nu au fost puţine. M-am format și reanalizat pe mine însămi fiindcă ceea ce a scris m-a pus mult pe gânduri. Mi-a pus o oglindă în față, după care mi-am reanalizat trecutul, lucrurile care m-au determinat să acționez într-un anumit mod. Rezonez cu Petronela pentru că vorbește despre nevoia de schimbare; schimbare de context, de oameni; conștientizarea traumelor, introspecția; și puterea interioară a fiecăruia de a deveni un alt om: unul mai bun și mai fericit. Am învățat multe de la ea și pentru asta-i sunt recunoscătoare. Pentru mai multe, citiți ceea ce scrie! Vă asigur că merită. 🙂

– Doreşti să transmiţi un mesaj publicului cititor ?

– Aş vrea să închei spunând că fiecare din noi are un potenţial mare încă neexploatat, pe care suntem datori să încercăm să îl înţelegem şi să îl folosim pentru binele nostru. Lumea este a noastră şi aşteaptă să fie cucerită. Noi ce mai aşteptăm?

1 COMENTARIU