Această carte m-a fascinat încă de la titlu, lasă loc interpretărilor. Este o carte în care realitatea și ficțiunea se împletesc perfect, astfel încât după ce am citit-o, am căutat informații ca să înțeleg ce stă la baza poveștii lui Andrew Nicoll.
Cartea începe cu personajul principal Otto Witte, ajuns la vârsta de 73 de ani, care stă în rulota lui sub o ploaie de bombardamente și care își dorește ca înainte să moară să își scrie povestea, care nu este una deloc banală.
În tinerețe, Otto a fost acrobat de circ și își trăia viața cu bucurie alături de prietenii săi: Max Schlepsig-înghițitorul de săbii, Tifty, dansatoarea grupului, profesorul orb Albert von Mesmer, și Sarah, fiica profesorului, care ajunge să trăiască o poveste de dragoste cu Otto.
Acțiunea începe în momentul în care Tifty găsește un articol într-un ziar în care se spune că Albania are nevoie urgentă de un rege și prințul turc preferat la tron Halim Eddine, seamănă perfect cu Otto. În mintea tuturor încolțește o idee și datorită acestei idei, viața personajelor se schimbă cu desăvârșire.
Fură lada cu bani de la patronul circului, precum și o cămilă cu care pornesc în aventura vieții lor.
Au parte de multe peripeții, cu ajutorul costumelor furate de la circ se dau drept o mulțime de personaje pentru a căpăta credibilitate în ochii persoanelor care le stau în cale în călătoria lor spre Albania.
Cămila le este arestată, ei sunt atacați de niște tâlhari și pe lângă asta li se alătură doamna Margaretha MacLeod, care nu este alta decât Mata Hari.
Ajunși în Albania, Otto urcă într-un final pe tron, însă oare este de ajuns înfățișarea sa pentru a păcăli un întreg popor? Oare dușmanii care pândesc din umbră vor renunța la ideea de a-l demasca? Și ce se întâmplă cu povestea de dragoste dintre el și Sarah în momentul în care i se oferă un harem plin de femei frumoase?
Este o carte plină de surprize care merită citită. Suspansul este nelipsit, se remarcă încă din titlu.
Această poveste marchează drumul unui om ingenios, plin de umor, cu un suflet extrem de bun și unde mai pui că faptele de la care pornește autorul sunt adevărate?
„Dacă citești asta înseamnă că am murit” este o carte pe care fiecare o trăiește în mod diferit, după înțelegerea și experiențele de viață proprii, însă, este o carte care dincolo de toate se trăiește.