De la Bistriţa la Cluj şi până în Spania, torturile ei au uimit lumea. Ea este Crina Biriș, o bistriţeancă talentată care transformă desenele ei în sculpturi numai bune de mâncat.
Cum ţi-ai descrie parcursul profesional?
Am studiat la liceul de Arte “Corneliu Baba” din oraşul Bistriţa. La vârsta de 17 ani am început să lucrez într-un laborator de cofetărie, acolo am avut prima tangenţă cu pasta de zahăr. După terminarea liceului am urmat studiile la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca. Pe parcursul studiilor universitare nu am abandonat acest domeniu al dulciurilor şi al decorului de toturi,aşa că îmi organizam timpul pentru ambele dorinţe, lucrând part-time într-un laborator de cofetărie din Cluj. În prezent lucrez cu echipa TartDekor (Spania).

Ce ţi-ai dorit să te faci când erai mică ?
Încă de mică cream din orice obiect ceva. Îmi plăcea să fac bijuterii handmade.

Când ţi-ai dat seama de pasiunea ta? Ce te-a făcut să te îndrepţi spre decorarea torturilor ?
Nu am ştiut niciodată că voi alege să modelez cu pasta de zahăr în viitor, însă, perspectiva mea s-a schimbat în facultate când am decis să lucrez mai intens cu modelajul din pastă dulce. Îmi place ce fac!

Descrie-ne puţin procesul prin care o idee ajunge un tort.
Procesul de decorare al unui tort constă de cele mai multe ori în schiţarea ideilor pe foaie, ştergând, adăugând, colorând şi insistând până se ajunge la o formă finală.

Care sunt reacţiile oamenilor când îţi văd creaţiile ?
Expresiile oamenilor sunt minunate, mai ales când tortul reprezintă ceea ce şi-au imaginat, ba chiar mai mult decât au crezut.
În multe cazuri am întâlnit persoane care stăteau în faţa produsului finit fără să creadă că era cu adevărat comestibil. Unele reprezentări de torturi pun clientul în situaţia de a-şi pune întrebarea “Dar cum pot mânca asta?” sau ”Nu vreau să-l mănânc, vreau să-l păstrez!” ori “Îmi e milă, nu pot!”

Care este artistul tău preferat?
Îmi place sculptura lui Gian Lorenzo Bernini.

Pe Crina o puteţi găsi aici

Mocean Ariana