Personalitatea multiplă
Personalitatea multiplă

.Personalitatea multiplă sau identitatea disociativă este o tulburare psihică ce presupune ca o persoană să aibă două sau mai multe personalități diferite. Acestea preiau, pe rând controlul asupra sa. Este interesant faptul că persoana în cauză nu își amintește acțiunile făcute de „cealaltă parte a sa”.

Trebuie menţionat că aceste personalități nu se aseamănă în nici o privință. Ele pot avea vârste diferite, sexe diferite, alte preferințe și priorități.

Pentru a exemplifica, dau ca exemplu cazul unei paciente amintit de doctorul în psihiatrie Irvin Yalom în romanul său: Călăul dragostei.

De mai bine de un an lucra în cadrul ședințelor de psihoterapie cu o pacientă, numită Marge, care era înfricoșată de societate. Nu avea pic de încredere în sine. Se temea să își facă prieteni, să iasă în oraș și nu avea grijă deloc de propria persoană.

În timpul unei ședințe în care aceasta îi povestea doctorului că se simte inutilă. La un moment dat, pacienta a început să tremure, dându-și ochii peste cap.

Doctorul psihiatru a fost impresionat de ceea ce a urmat. Această nouă „latură” a lui Marge era total diferită de aceasta.

Dacă femeia care îi ceruse ajutorul cu un an în urmă era complet timorată și lipsită de orice formă de îngrijire personală, cea în care se transformase în doar câteva secunde era hotărâtă, puternică, feminină, având, de asemenea, un ego foarte puternic.

Psihoterapeutul Irvin Yalom a privit această transformare cu uimire, admițând faptul că este vorba de o tulburare de personalitate multiplă și că va avea mult de lucru pentru a contopi și a pune în balanță cele două personalități.

Sunt multe astfel de cazuri, însă merită să mai reamintesc cel puțin încă unul.

Am vizionat recent filmul Split(2016), care atacă aceeași tematică. Personajul principal este un bărbat pe nume Kevin. Făcând terapie, acesta descoperă că are 23 de alte personalități. Fiecare din ele încearcă dată să preia controlul pentru a-i influența comportamentul.

Astfel că una dintre ele este reprezentată de Dennis. Acesta răpește trei fete, pe care, apoi le vizitează de el sub efectul celorlalte personalități. Dintre acestea se remarcă puștiul de nouă ani, Hedwig, pe care fetele încearcă să îl determine să le elibereze; sau Patricia, singura personalitate de sex feminin.

Cred că acest film suprinde foarte bine această personalitatea multiplă. O înfățișează sub toate aspectele ei și o concretizează prin diferențele dintre personalitățile care încearcă să preia controlul asupra lui Kevin.

Specialiștii consideră că această tulburare poate apărea în cazul persoanelor care au avut o copilărie traumatizantă, plină de abuzuri, sau dacă la vârsta maturității le lipsește orice urmă de încredere în sine.

Tratamentul se face în fiecare caz cu ajutorul psihoterapiei, hipnozei și medicamentației. Acesta poate continua până când persoana în cauză își îmbunătățește semnificativ viața sentimentală, întărindu-și încrederea în sine și asumându-și procesele de vindecare.

Andreea Cordoș