Pasiv – agresivitatea, o problemă reală sau o o simplă dramă
Pasiv – agresivitatea, o problemă reală sau o o simplă dramă

Cu siguranță fiecare dintre noi am avut la un moment dat am avut parte de o atitudine pasiv-agresivă din partea unei persoane din jurul nostru, indiferent că o fi fost din familie sau din cercul de prieteni. La ce ne referim prin “pasiv-agresiv”? Știți voi, când în urma unei discuții mai aprinse cu o persoană sau o situație tensionată, aceasta tinde să se închidă în ea legat de ce a deranjat-o, lăsându-te confuz și fără a ști exact unde ai greșit.

Pe scurt, pasiv-agresivitatea e un fenomen ce poate ajunge să afecteze puternic relații de orice gen, mai ales odată ce se manifestă pe termen lung. Însă acest tip de comportament diferă de la o personalitate la alta. Și ce credeți, când are loc un comportament de felul ăsta, vezi doar fum scos pe nări și eventual vreo două cuvinte scoase printre dinți (PS: nu cred că e nevoie de reproducere?) Manifestările sunt de regulă pacifiste și nu-ți lasă impresia că în interior cineva s-a trezit cu fața la cearșaf.

Însă nu e atât de greu să faci o persoană într-o astfel de situație să coopereze, poate fi o prietenă, mama, tata, bunica sau cine știe ce rudă de gradul doi din Italia. Depinde însă de cât de apropiat ești față de ea, și cât ar însemna pentru ea să se schimbe din acest punct de vedere pentru ca amândoi să ajungeți la un punct comun.

Conform blog-ului www.psychologytoday.com, Signe Whitson ne oferă câteva sfaturi despre cum trebuie abordate situațiile de acest gen. Majoritatea oamenilor tind să evite să se confrunte cu o astfel de persoană, însă acest lucru îi va face doar să se considere învingători, continuând să arate această atitudine. Ce e bine de știut pentru început este faptul că nu trebuie să utilizăm un ton autoritar. În altă ordine de idei, nu îți ieși nici tu din pepeni, iar celălalt înțelege ceea ce încerci să îi transmiți.

Să le luăm pe rând. Odată ce vezi modul în care persoana alege să se manifeste (ex: nu îți răspunde la mesaje, schimbă subiectul,etc) vei ajunge să descoperi și cauzele, adică să deduci și tu o posibilă greșeală în ce ai făcut. Ulterior, trebuie să oferi o oarecare indiferență, pentru a nu-i da ocazia să se victimizeze. După ce apele se mai liniștesc, deschide subiectul care a deranjat-o. Să nu ai impresia că îți va trânti din prima în față tot ce are pe suflet, însă se va gândi de două ori și va realiza că lipsa de comunicare nu ajută. În prima fază e greu să lași o persoană dragă să se piardă în nervii ei aparent fără sens, iar motivul s-ar putea dovedi ca fiind mult mai serios decât părea inițial. Ține minte să nu o presezi și să lași ca rezolvarea să vină de la sine.

C B
sursa pozei: adrian-boc.ro