Minunea-Wonder(2017)
Minunea-Wonder(2017)

Am ales să scriu despre „Wonder”, pentru că este un film care m-a marcat. El stă la baza unei cărți cu același titlu, scrisă de R.J. Palacio, care a făcut furori în perioada când eram elevă în clasa a șaptea.

Ca orice carte, romanul este mai complex decât filmul. Însă nici acesta nu se lasă mai prejos, surprinzând la fel de bine tema și esența acestei povești.

Ce este Minunea? Sau, mai degrabă, cine este minunea?

Ei bine, este un băiat de zeci ani, numit August, care este foarte diferit de ceilalți copii. De ce? Păi, s-a născut cu o gură asemănătoare cu cea a unui lup și cu multe alte defecte fizice. Astfel până la vârsta de zece ani a suferit 27 de operații estetice care l-au ajutat să vadă, să audă, să vorbească, dar nu i-au putut schimba înfățișarea monstruoasă.

Filmul surprinde drumul acestui copil, atât către acceptarea de sine, cât și către viața socială. Datorită fricii, aceasta a rămas nedescoperită, până în clasa a cincea, când părinții săi decid să îl înscrie pentru prima dată la școală.

Exact așa cum se aștepta, la școală este privit cu batjocură, cu ură. Fiind evitat de toți, băiatul se ascunde în spatele unei căști de astronaut pentru a reuși să suporte jignirile celorlalți.

Interesant este felul în care se conturează atitudinea părinților săi față de el. Aceștia știu cât îi este de greu, așa că îi acordă întreaga lor atenție, uitând, totuși, de celălalt copil al lor, Via, care este mai mare decât August.

Deși, cel mai probabil, ei nu realiează, Via simte lipsa de atenție. În încercarea de a-i face mai ușoară viața fratelui său, ea spune că „August este soarele, iar noi toți orbităm în jurul lui.” Totuși, deși este normal să se simtă puțin dată la o parte, asta nu înseamnă că nu își iubește fratele, pe care îl încurajează spunându-i

„Nu poți să treci neobservat dacă te-ai născut să ieși în evidență.”. 

Desigur, pe parcurs începe să fie tolerat de unii și chiar își face câțiva amici.

„Wonder” este o adevărată lecție de viață care te îndeamnă spre toleranță, spre a reflecta la noi și mai ales la cei din jurul nostru. Iese în evidență durerea acestui copil, care este foarte inteligent, foarte prietenos, dar care suferă cumplit din cauză că a avut ghinionul să se nască diform.

Directorul școlii unde a început August să studieze este o persoană echilibrată. Cuvintele pe care el le-a exprimat caracterizează realitatea de care mulţi probabil se feresc. Din punctul meu de vedere, cuprinde un esențial profund, care nu mai are nevoie de explicații:

„August nu poate schimba felul în care arată, dar noi ne putem schimba felul de a privi”.

Faptul că noi printr-o simplă întâmplare suntem un caz fericit, nu ne dă dreptul să desconsiderăm persoanele mai puțin norocoase.
„Wonder” este un film pe care fiecare dintre noi ar trebui să-și facă curajul să-l vizioneze. Te învăță cum îi afectează pe ceilalți ignoranța pe care fiecare dintre noi o manifestăm.

 


Autor: Andreea Cordoș