Legenda Zeiței Hebe și apele minerale din Sângeorz-Băi
Legenda Zeiței Hebe și apele minerale din Sângeorz-Băi

Exista vreo legătură între un mit antic și resursele unui orășel din Bistrița-Năsăud? Scepticii ar spune că nu,pare greu de crezut dar totuși există.
Fiind originară din partea locului și având de mică o curiozitate sporită pentru mitologia greacă, am început sa fac legături care m-au ajutat să ajung la câteva concluzii.
Conform miturilor antice, Hebe era fiica lui Zeus și a Herei,cel mai puternic cuplu din Olimp.Dacă tatăl său era Zeul cerului, iar mama sa Zeița ocrotitoare a familiei, Hebe era Zeița tinereții veșnice și a prospețimii; rolul său în Olimp fiind bine definit.
Sarcina sa era ca la fiecare banchet să toarne zeilor în cupe nectarul și ambrozia, care îi făceau pe aceștia nemuritori. De aici reiese oarecum faptul că nemurirea poate fi ceva relativ, o stare care trebuie menținută, alimentată.
Aceste acțiuni au făcut-o pe Hebe să devină Zeița paharnică din muntele Olimp, răspunzătoare de licoarea vieții.
Legătura pe care acest mit îl are cu orașul Sângeorz-Băi este dată de existența apelor minerale carbogazoase, care au fost căutate intens de cei care doreau să-și amelioreze sănătatea.
Datorită faptului că aceste ape erau bogate în săruri minerale ce puteau ajuta la tratarea anumitor boli digestive și nu numai, s-a amenajat în trecut o stațiune cu numele de Băile Hebe, care odată cu trecere timpului a fost modernizată.În trecut acest oraș era asaltat de turiști datorită acestor izvoare „tămăduitoare” care defapt erau cartea de vizita a orasului Sângeorz-Băi.
Zeița Hebe era unul din simbolurile acestui oraş! Bunica îmi povestea că în trecut a fost ridicată chiar și o statuie a sa, paharul pe care îl ținea în mână și inscripția cu numele său, erau din aur. Din păcate statuia Zeiței Hebe s-a deteriorat și într-un final a dispărut.
Totuși, există şi astăzi unul dintre hotelurile din Sângeorz-Băi care îi poartă numele; hotelul Hebe, fiind solicitat pentru a fi ocupat de cei care vor să cunoască efectul apelor minerale.
Desigur, prezentul nu mai este la fel de strălucitor precum trecutul, însă rămâne această moștenire turistică, care mai atrage curioși ; ce mi se pare mie cel mai important este reprezentat de moștenirea simbolică pe care acest loc îl poartă și de istoriile frumoase povestite de bătrânii din partea locului, care sunt dornici și astăzi să povestească despre licoarea vieții oferită de Zeița Hebe sângeorzenilor.

Andreea Cordoș

 

hotel hebe
hotel hebe