Are 25 de ani, a vizitat jumătate din Europa şi excelează pe scena teatrului. Nu, nu este vorba de o persoană, este vorba despre o trupă de teatru din Bistrița, numită Corint, înființată în 1992 de către profesoara de limba şi literatura română, Camelia Toma, de la Colegiul Național „Andrei Mureşanu”. Nu este o trupă de teatru profesionistă, actorii fiind elevi din liceul „Andrei Mureşanu” sau de la alte şcoli din Bistrița. Cu un început mic, la nivel local, cam aşa cum se-ntâmplă mereu, au ajuns încet-încet să ridice fruntea printre trupele de tineri ale lumii. Au participat la concursuri și festivaluri în: Belgia, Cehia, Italia, Ungaria, Franţa, Spania, Turcia, Sardinia, Olanda, Serbia. În multe dintre acestea au călătorit şi au urcat pe scenă de mai multe ori.

Ce poate fi mai frumos decât să faci ceea ce-ți place şi să vizitezi locuri noi, pe care probabil le credeai inexistente? La nivel local au participat la culturalizare şi la diferite evenimente caritabile, unde acestea şi-au atins mereu scopul. Camelia Toma împreună cu fiica sa, Ana Toma, formează împreună capul și picioarele acestei trupe. Profesoara de română organizează evenimente în interiorul şcolii la care predă, dar şi în afara acesteia, gale şi evenimente în care se urmăreşte tot o culturalizare.

Din 1999, trupa Corint a reuşit să participe anual la festivalul francofon din Arad. Şi anul acesta au venit de la festival cu o nouă experiență şi cu un câştig enorm. Nu unul material, ci profesional. Cei care au făcut parte din trupă, nu puțini la număr, au regretat, fără îndoială faptul că liceul s-a încheiat. Dar din fericire, există participanți care încă vin, cu toate că sunt sau au terminat facultatea. Până la urmă teatrul poate să unească oameni, nu e nevoie de sudor sau bandă scotch.

Raul Peterlin

1 COMENTARIU

  1. Pentru mine esti si vei ramane mereu un copil frumos. Ma bucur ca ai ales sa iti fructifici creativitatea in acest fel. Acest articol m-a surprins intr-un mod foarte placut. De trupa Corint am fost mereu mandra, iar colegi de-ai mei de liceu au facut parte din ea la vremea accea, dar azi tu esti cel important si de tine sunt si mai mandra. Nu am sa uit niciodata ce am simtit cand mi-ai citit prima ta compunere sau cum ai compus o poezie pornind de la doua versuri aruncate de mine la intamplare. Azi vreau doar sa iti urez succes. Iar cand vei fi un o mare personalitate (eu stiu ca vei fi) sa nu uiti cine te-a batut la cap si te-a convins ca tu poti sa il rezolvi pe E(x) 🙂